Güneşşen & Solmaz ikilisinden ÇYDV desteğiyle: Deux Chansons du Pecheur Japonais

Ayşe Ece Güneşşen ve Mert Solmaz, 2021 yazında Roma’da kaydettikleri Yüksel Koptagel’in 1960 yılında Paris’de okuduğu yıllarda Nazım Hikmet’in iki şiiri üzerine bestelediği İki Japon Balıkçısı Şarkısını (Hiroşima Şarkıları) Spotify başta olmak üzere bütün dijital platformlarda yayınladılar.

Aynı zamanda şarkılar, dijital platformlardaki ilk ve tek stüdyo kaydı olma özelliğine de sahip. İkili, kayıtları Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirdi.

“2019’da kadın bestecilere adadığımız projemizde repertuarımıza ilk kez dahil ettiğimiz Hiroşima Şarkıları, ilk günden itibaren en sevdiğimiz eserlerden biri haline geldi.” diyor Ayşe Ece Güneşşen.

“Türk klasik tarihinde çok önemli bir yere sahip olması gerektiğini düşündüğüm bu iki şarkının ve değerli bestecimiz Yüksel Koptagel’in başta ülkemiz olmak üzere tüm klasik müzik dinleyicileri tarafından hak ettiği ilgiyi uyandırmasını umuyoruz.” diye ekliyor Mert Solmaz.

Yüksel Koptagel piyanist ve aynı zamanda cumhuriyetimizin yetiştirdiği ilk kadın bestecimizdir. Koptagel, İstanbul’daki konserini dinlemeye gelen dünyaca ünlü İspanyol besteci J. Rodrigo’nun konserinden etkilenip kendisini davet etmesi üzerine Madrid’de, Rodriguez ile kompozisyon üzerine çalışmış ardından piyano ve kompozisyon eğitimine devlet bursuyla gittiği Paris’te sürdürmüş, Türkiye’deki öğretmeni Cemal Reşit Rey’in isteğiyle kendisini sınıfına kabul eden ünlü Fransız piyanist Marguerite Long’un sınıfını bırakıp Lazare Levy ile çalışmaya başlayınca Long, Türk yetkilileri arayıp bursunun kesilmesine neden olmuştur. Türkiye’deki modern müzik ortamında yer almak isteyen Koptagel daha sonra yurda dönmüş, Ankara ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestralarında solist olarak yer almış ve önemli resitaller vermiştir. Kendisinin bir röportajında da belirttiği gibi Türkiye’de yalnızca piyanist olarak tanınmış ve kabul edilmiştir. O yıllarda, tıpkı dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınların besteci olarak bu erkek egemen meslek gurubunda kendilerini kabul ettirmeleri neredeyse imkansızdı. Nazım Hikmet’in Güneşi İçenlerin Türküsü ve Japon Balıkçısı şiirleri üzerine bestelenen Deux Chansons du Pecheur Japonais (II Hiroshima Lieder)’in Japon soprano Nakamura tarafından yapılan ilk kayıtlarını N. Hikmet’in kendisi de dinlemiş ve memnuniyetini Fransa’daki editörleri aracılığıyla Koptagel’e iletmiştir. Bu kayıtlar her yıl 6-7 Ağustos’ta Japon Ulusal Radyosu’nda çalınır.

Peki Mert Solmaz kimdir?

Mert Solmaz, piyanist lisans ve yüksek lisans eğitimini Avrupa’nın en köklü okullarından biri olan Santa Cecilia Konservatuvarında onur derecesi ile bitirdi, aynı kurumda üç yıl lied bölümünde piyanist olarak staj yaptı ve İtalya’da verdiği önemli konserlerin yanı sıra ülkesini tanıttığı yarışmalardan dereceler ile döndü. Hayatına Berlin’de devam ediyor.

Ayşe Ece Güneşşen’i de tanıyalım:

Ayşe Ece Güneşşen, mezzo soprano yüksek lisans eğitimine Roma Santa Cecilia Konservatuvarında ünlü İtalyan soprano Amelia Felle ile devam ediyor. Cem Esen ile çıkardığı ilk solo albümüyle dinleyicileri beğenisini kazanan Güneşşen, dünyanın önde gelen operacıları ve orkestra şefleriyle çalışmış, İtalya ve Türkiye’de festivallerde yer almış ve başarılı konserler vermiş çok değerli bir müzisyen.

Bu güzel ikiliyle yakında benim de çok keyifli bir söyleşim çıkacak. Takipte kalın 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s