Üstün yetenekli küçük piyanistlerden Göktuğ Altan Erdim: “İlk defa duyduğum bir müziği, piyanoda hemen notalara döküp çalabiliyorum”

Göktuğ Altan Erdim 3 Ekim 2012’de Manisa’da doğdu. 4,5 yaşındayken ailesinin yeteneğini farketmesiyle birlikte, Manisa Mk Sanat Akademisi’nde piyano derslerine başladı. İlkokula 6 yaşında Manisa Gazi İlkokulu’nda başlayan Göktuğ Altan, ilkokul öğretmeni Engin Budak’ın yönlendirmesiyle Bilsem sınavlarına girerek Bilsem okullarında ders görmeye hak kazandı. Göktuğ üzerinde öğretmeni Engin Budak’ın etkisi büyük; zira onu her zaman, her konuda yüreklendirmiş, onun gelişimini hep iyi yönde desteklemiş ve özgüveninin oluşmasına çok büyük katkı sağlamış.

Halen ilkokul 4.sınıf ve Bilsem okullarında Genel Yetenek ve Müzik öğrencisi olan Göktuğ Altan, gösteri ve törenlerde sahne almaktan çok hoşlanıyor; piyano ve bilgi yarışmalarında da kendini gösteriyor. Kendi besteleri de bulunan Göktuğ Altan, ileride  besteleriyle anılan ünlü bir müzisyen olmayı ve büyük konser salonlarında konserler vermeyi hayal ediyor.

Bu hayallerine ortak olup kendisini tanımaya ne dersiniz? Çünkü Manisa’dan güçlü bir piyanist adayı yükseliyor:

Sevgili Göktuğ, dokuz yaşında isminden son dönemde oldukça söz ettiren bir küçük piyanist olarak bu müzik merakı nasıl ortaya çıktı ve nasıl gelişti, bize biraz anlatır mısın?

Henüz 2,5 yaşındayken 3-4 tane iki-üç kelimelik komik bestelerim varmış. Evdeki cura ile çalıp, söylermişim. Bazen onların videosunu izleyip, ailecek güleriz.

4,5 yaşındayken izlediğim çizgi film müziklerinin melodilerini, oyuncak orgumla çalıyordum ve  bu ailemin ilgisini çekti. Beni Manisa Mk Sanat Akademisi’ne götürdüler. Önce oradaki öğretmenlerle tanıştım. Başta yaşımın çok küçük olduğu söylense de, beni piyanonun başında gördükten sonra  eğitim alabileceğime karar verdiler. Gerçek bir piyanoyu ilk defa o gün gördüm ve tuşlarına bastım.

Erinç Şakar’ın öğrencisi olarak derslere başladım. Erinç öğretmenim bana piyanoyu çok sevdirdi ve hızlı ilerleyişimi hep taktir etti. Ayrıca çalıştıkça daha karmaşık şarkıları çalabildiğimi görmek de kendime güvenimi arttırdı. Böylece müziğe ara vermeden devam ettim.

5,5 yaşından beri Arif Alakuş’un öğrencisiyim. Arif öğretmenimle çok iyi anlaşıyoruz ve bana her zaman her konuda çok destek oluyor.  İlkokul 2. Sınıftan itibaren de  Manisa Bilim ve Sanat Merkezi’nde Samet Dalkara ve Ulaş Öztürk öğretmenlerim benimle her zaman yakından ilgilenip özgüvenimin oluşmasına ve müzik bilgimin artmasına her zaman katkıda bulunuyorlar.

Peki senin gibi üstün yetenekli öğrencilerle birlikte eğitim aldığın Bilsem’le yolların nasıl kesişti?

Bilsem’le tanışmam ilkokul öğretmenim Engin BUDAK sayesinde oldu. 1.sınıftayken beni BİLSEM’in yetenek sınavına kaydettirerek, ailemi bu konuda bilgilendirdi. Daha sonra Türkiye çapında yapılan yetenek sınavlarına girdim ve BİLSEM’de eğitim almaya hak kazandım. Hem müzik hem de genel yetenek alanlarında Bilsem öğrencisiyim.

Bilsem’de müzik dışında yetenekli olduğun başka hangi alanlar ortaya çıktı?

Bilsem’de müzik dışında matematik, Türkçe, teknoloji tasarım, akıl oyunları, üç boyutlu yazıcı kullanma, felsefe  gibi birçok ders görüyorum. Öğretmenlerim akıl oyunları ve matematik yarışmalarına katılmam için her zaman bana  destek oluyorlar. Teknoloji tasarım dersinde tasarladığım kalemlik çok beğenildi ve öğretmenim ile birlikte patentini almaya çalışıyoruz. BİLSEM öğretmenlerim, benim kendimi keşfetmemi ve özgüvenimin gelişmesine çok büyük katkı sağlıyorlar, hepsine çok teşekkür ediyorum.

Pandemi döneminde müzik eğitiminde zorluklar yaşadın mı peki?

Sadece müzik eğitiminde değil, birçok konuda zorluklar yaşadım. Uzun süre evden çıkamadık, parkta oynayamadık, seyahat edemedik. Yılsonu gösterilerinin yapılamaması nedeniyle sahneye çıkamadım, bu beni çok üzdü. Arif öğretmenimle uzaktan da olsa eğitime ara vermeden devam ettik. İlk zamanlar online derslere alışamadım, ama öğretmenimin sabırlı ve ilgili davranmasıyla bunun üstesinden geldik. Okulların da eğitime online olarak başlamasıyla Bilsem’den Ulaş öğretmenimle de derslerimize verimli bir şekilde devam ettik.

Pandemide piyanoya daha fazla zaman ayırabildim. Çok çeşitli müzikler dinledim. Onları çalmaya çalıştım. Normal eğitim süreci yavaşlasa da pandeminin müzikal olarak bana katkı sağladığını düşünüyorum.

Piyano çalışma tempon günlük nasıl ilerliyor?

Aslında hiçbir konuda belirli bir programım yok. Piyano çalmayı sevdiğim için zaten evde olduğum sürenin büyük kısmında piyano çalıyorum. Üzüldüğüm zaman, sevindiğim zaman, öfkeli olduğum zaman piyanonun başına oturup birşeyler çalmak hoşuma gidiyor. Bir gösteriye ya da bir yarışmaya hazırlanıyorsam piyano’da daha çok vakit geçiriyorum. Ama bu planlı değil, kendiliğinden isteyerek oluyor.

Zorlu bir parçaya denk geldiğinde nasıl bir çalışma yöntemi izlersin?

Zorlu parçaları öğrenmek ve iyi çalabilir hale gelmek uzun bir süreç. Genelde bölüm bölüm çalışıyorum. Çalıştığım yerleri öğretmenlerime dinletiyorum. Onların tavsiyesisle hatalarımı düzeltiyorum. İnternetten, çalıştığım zor parçayı iyi bir piyanistten dinlemek de çalışmama katkı sağlıyor. Öğretmenlerim en çok yavaş tempoda çalarak çalışmamı tavsiye ediyor. Yavaş tempoda çalarak çalışırsam, öğrenince daha hızlı ve hatasız çalabilirmişim. Bu yöntem çok işe yarıyor. Zor bir parçayı çalmayı başarmak beni mutlu ettiği için yılmadan devam ediyorum. Ne kadar uzun sürse de sonunda mutlu olacağımı bilmek bana güç veriyor.

Hayatıyla seni en çok etkilemiş besteci kim ve neden?

Beethoven, Bach, Mozart, Chopin; hiçbirini ayıramam. Hepsi beni çok etkiliyor ve eserlerini çalmak beni çok mutlu ediyor.

Piyanonla sadece klasik müzik besteleri değil aynı zamanda günümüzden film müzikleri de çok çalıyorsun. Bu ilgin nasıl ortaya çıktı?

Hoşuma giden müziklerin hepsini çalmayı çok seviyorum. Bu bir film müziği veya popüler müzik de olabilir. İnsanların duymaya alışkın oldukları bu müzikleri çalmak daha fazla ilgilerini çekiyor ve bu da beni mutlu ediyor.

Sanırım bir yandan da caz müzikle ilgileniyorsun. Bu ilgin nasıl gelişti? Evde dinlenir mi caz?

Arif öğretmenimin caz müziğe ilgisi beni de etkiliyor. Evde de ailem her çeşit müziği dinliyor; pop, caz, blues, rock, Türk müzikleri. Babam daha çok yabancı şarkılar, annem ise her çeşit müziği dinler. Dayım salsa öğretmeni olduğu için daha çok Latin müzikleri dinliyor. Babamla son dönem popüler olan müzikleri merak edip dinleriz. Hatta 5 yaşındaki kardeşim en çok rap dinlemeyi seviyor. Bence hepsi güzel. Hoşuma giden müziklerin  hepsini de çalmaya çalışıyorum.

İlk konser deneyiminden bahseder misin? Neler hissetmiştin, ne çalmıştın, kaç yaşındaydın?

İlk konser deneyimimi piyanoya başladıktan 2 ay sonra yıl sonu gösterisinde yaşadım. 4 buçuk yaşındaydım. Erinç Şakar öğretmenim gösteriye katılmam için beni yüreklendirdi ve ilk defa sahneye, seyirci önüne çıkmamı sağladı. Ailem çok heyecanlıydı. İsmim anons edildikten sonra sahneye çıktım, seyirciye selam verdim ve parçayı hatasız çaldım. “İlkbahar” adında bir şarkıydı. Çok alkış aldım ve bu çok hoşuma gitti. Gösteriden sonra tanıdığım tanımadığım herkes beni tebrik etti.

O günden beri sahnede piyano çalmak için can atıyorum. Başkalarına dinleti yapmayı çok sevdiğim için okul öğretmenlerim gösterilerde bana her zaman yer veriyorlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Gösteriler sayesinde şehrimde tanınır hale geldim. Bu beni çok mutlu ediyor.

Katıldığın yarışmalar ve ödüllerinden de bahseder misin?

2020 yılında 2. WPTA Finlandiya Uluslararası Piyano Yarışması’nda “Üstün Başarı” ödülüne layık görüldüm. “2021 yılı Genç Yetenekler Tekirdağ’da Buluşuyor” isimli BİLSEM’ler (İlkokul) arası Ulusal Müzik Yarışması’nda Türkiye 1.si oldum.

Evde çalışırken komşulardan şikayet geliyor mu peki?

Komşularımız çok iyiler. Apartmanda yaşadığımız için piyanomu herkes duyuyor olmalı ama hiç şikayet gelmedi şimdiye kadar. Hatta üst kat komşularımızdan Rasim amca ve Emel teyze ben çaldığım zaman beni en iyi duyabilecekleri odaya geçtiklerini söylüyorlar. Yine de ben çalışırken gürültü yapmamaya dikkat ediyorum. Erken ve geç saatlerde dijital piyanomun sesini kısıyorum. Çok geç bir saatte çalışacaksam da kulaklık takarak çalışıyorum.

Müzik hayatında nasıl bir öneme sahip? Müzik olmasaydı hayat neye benzerdi mesela?

Müzik beni duygusal olarak çok etkileyen, iyi hissetmemi sağlayan, kendimi ifade etmemi sağlayan, hayatımdaki en önemli şeydir. Müzik doğada zaten var. Doğadaki sesler bir harmoni içinde çıkınca müziğe dönüşüyor. Müziğin olmadığı bir hayatı düşünemiyorum. Müziğin olmaması için hiç ses olmaması gerekir. Hiç ses olmasaydı hayat çok eksik olurdu sanırım.

Peki son dönemde repertuarında hangi besteler / besteciler hakim?

Son dönemde Mozart’tan “Türk Marşı” ve “Sonate  no.15 K545 1. Bölümü”, Bach’dan “G minör”, Beethoven’dan “Für Elise”, Handel Halvorsen’den “Passacaglia”, Paul De Senneville’den “Mariage d’ Amour”, Percy Mayfield’den “Hit To Road Jack”  besteleri üzerine çalıştım.

Çalmaktan en çok hoşlandığın eseri merak ediyorum.

Türk Marşı’nı çalmayı çok seviyorum.

Senin küçük bir piyanist olarak “süper gücün” nedir?

İlk defa duyduğum bir müziği, piyanoda hemen notalara döküp çalabiliyorum. Öğretmenlerim kulağımın çok iyi olduğunu söylüyorlar.  Müziği sevmem ve kulağım benim süpergücüm.

Piyano çaldığın için fiziksel sağlığına ve özellikle ellerine de çok dikkat etmen gerekiyor. Bu açıdan neler yapmaktan kaçınıyorsun?

Fiziksel sağlığım için sağlıklı beslenip spor yapmaya özen gösteriyorum. En çok yüzmeyi, bisiklete binmeyi ve futbol oynamayı seviyorum. Ellerime çok dikkat etmem gerektiğini biliyorum. Ama bunun için dikkat etmek dışında yaptığım özel bir şey yok.

Geleceğe dair hayallerini ve hedeflerini de öğrenmek isterim son olarak. Örneğin yurtdışında okumak veya konservatuar eğitimini hedefliyor musun?

Aslında ilerisi için ne düşündüğümü tam olarak bilmiyorum. İyi bir müzisyen olmak, iyi bir sporcu olmak, başarılı bir bilim adamı olmak… Bunların hepsini istiyorum. 9 yaşındayım ve çok eğlenceli, güzel bir hayatım var. Bunun hep sürmesini de istiyorum. Şehir değiştirmek, ülke değiştirmek, okul değiştirmek fikri beni bazen biraz ürkütüyor. Ama tanınmış konser piyanistlerinin ya da bestecilerin öğrencisi olmak çok isterim. Kendi bestelerim var. Beste yapmayı da çok seviyorum. Sanırım en çok iyi bir besteci olarak tanınmayı isterim. Ünlü olmak ve hep sahnede olmak en büyük hayalim. Bunun için ileride yurtdışında iyi bir okuldan eğitim almak isterim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s