Piyanoyla türküleri kaynaştıran küçük piyanist Aysima Tepe: “Piyanomu bebeğim gibi görüyorum, onu çok seviyorum”

Aysima Tepe, müzik dünyasında piyanosuyla türkülere yeniden hayat veren 8 yaşında bir çocuk olarak bu çabalarıyla kendisini özel bir yere konumlandırdı. Eğitimci anne ve babanın iki kızından biri olan Aysima, henüz ilkokul üçüncü sınıfta. Aynı zamanda BİLSEM müzik ve genel yetenek alanında eğitim almaya hak kazandı. Aslen Samsunlu fakat Tokat Erbaa’da yaşıyor. 

Henüz 5 yaşında iken Erbaa Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’na babası ile giderek koro şefi Aynur ONAY BAKIR ve TRT Ankara Radyosu Kabak Kemane Sanatçısı Arslan AKYOL tarafından yetenekli olduğu keşfedildi ve piyano eğitimine yönlendirildi.

Aysima 2 yıl önce piyano eğitimi almaya başladı. Piyano dışında 2 aydır Keman eğitimi de almakta. Diğer çocuklardan farklı olarak piyanoya Türk Sanat ve Halk müziği eserlerini uyarlayarak hem çalıyor hem söylüyor. “Müzik eğitmenleri hem çalıp hem söylemenin ayrı bir yetenek olduğunu söylüyorlar” diyor babası Erdem Tepe. Aysima’nın performansları, piyano eğitmeni virtüözü Mine MUCUR tarafından beğenildi, İstanbul’da ikamet etmediğinden dolayı kendisinden ders alamadı.

Ayrıca Aysima 23 Ocak 2021 Pazar, 18 Nisan Pazar ve 14 Haziran Pazar günlerinde TRT Nağme radyo kanalında yapımcı ve sunucu Nurcan Betül ARISOY tarafından hazırlanıp sunulan Müziğimizin Çiçekleri adlı programa, ayrıca 22 Nisan günü TRT Türkü radyo kanalında Türkülerin Genç Yıldızları programlarına konuk oldu. Özellikle 23 Ocak 2021 Pazar günü TRT Nağme radyo kanalında katıldığı Müziğimizin Çiçekleri programında TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı Mine GEÇİLİ ile düet yaptı. 

Aysima, ayrıca, 23 Nisan’da Tokat Valiliği’nin düzenlemiş olduğu Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği Tokat Türkü Söylüyor projesinde 7-12 yaş kategorisinde piyanosu ile Hasretinle Yandı Gönlüm eserini hem çalıp hem seslendirdi ve açık ara fark ile 1. oldu. İstanbul’da bulunan keman eğitmeni Akgül ERTUĞ ve piyano eğitmeni Emine Kurt ile birçok güzel düetler gerçekleştirdiler.

Hey Onbeşli ağıtından Hasretinle Yandı Gönlüm’e dek çok geniş bir repertuara piyanosuyla dokunan, klasik müziğin yanı sıra Türk halk müziği ve Türk Sanat müziğine çok büyük bir ilgi duyan, piyanosunu “bebeği” gibi gören, bu güzel yolculuğunda da ailesinin ve öğretmenlerinin sonsuz desteğini arkasına almanın cesaretiyle ilerleyen bu yetenekli çocuğu tanımak isterseniz aşağıda çok keyifli bir söyleşi sizi bekliyor:

Aysima merhaba. Eğitimci bir ailenin kızı olmak sanırım senin yeteneklerinin ortaya çıkarılmasında etkili oldu. Müziğe olan ilgin ve yeteneğin ilk nasıl fark edildi? Bize biraz anlatır mısın? 

Evet annem ve babam benim yeteneklerimi geliştirebilmem için ellerinden gelen ilgiyi bana gösteriyorlar. Ben daha 2 yaşında iken duyduğum ezgileri mırıldanarak dolaşıyormuşum, daha sonraları babam ile Erbaa Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu çalışmalarına gitmeye başladım. Henüz 5 yaşında olmama rağmen koro şefimiz Aynur ONAY BAKIR bana koroda görev verdi ve bir Tokat türküsü olan “Hey Onbeşli” ağıtını seslendirdim. Bundan sonraki süreçlerde de babam ile koro çalışmalarında fırsat buldukça mikrofonu elime alıyordum. Pandemi döneminde evde olduğumuz için piyanom ve müzik ile daha çok vakit geçirme fırsatım oldu. Özellikle Türk Sanat ve Halk Müziği eserlerini piyanomda çalıp söylemeyi daha çok seviyorum.

Peki müzik becerilerini geliştirmek için nasıl bir eğitim aldın / alıyorsun? 

Şu an 8 yaşındayım, yaklaşık 2 yıl önce TRT Ankara Radyosu kabak kemane sanatçısı Arslan AKYOL ve koro şefimiz Aynur ONAY BAKIR benim bir enstrümana yönlendirilmem gerektiğini aileme iletti ve piyano serüvenim başlamış oldu. Yaklaşık 2 yıldır Emine KURT öğretmenimden piyano eğitimi alıyorum. Kısa bir süre önce de keman eğitimine başladım. Babam, Emine öğretmenim ve İstanbul’da bulunan keman eğitmeni Akgül ERTUĞ öğretmenlerim ile yaptığım düetleri dinlemenizi çok isterim.

Evde ailecek klasik müzik dinler misiniz? Yoksa Türk sanat ve halk müziği mi tercihinizdir? 

Tabi daha çok Türk müzikleri dinleniliyor. Fakat ben hem klasik müziği hem de Türk sanat ve halk müziğini tercih ediyorum. Fırsat buldukça Beethoven, Mozart ve Bach gibi piyanistlerin eserlerini dinlemekten ve piyanomda onları çalmaya çalışmaktan büyük keyif alıyorum.

Piyanoda ilk seslendirdiğin türkü hangisiydi? O fikir nasıl doğdu? 

Babamın küçük bir orgu vardı. Onunla ilk çalışmalarıma başladığımda söz müziği Yalçın TURA’ya ait olan Hasretinle Yandı Gönlüm eserini çalmaya başlamıştım. O dönemlerde babam beni futbol maçlarına götürüyordu. Babam ve ben sıkı bir Samsunspor taraftarıyız. 1989 yılında takımımız bir trafik kazası geçirmiş ve birçok oyuncusunu kaybetmiş. O günden sonra Hasretinle Yandı Gönlüm eseri bu kaza ile özdeşleşmiş. Bende bu parçayı stadyumda duymuş ve çok etkilenmiştim. Böylece ilk çaldığım eserde bu olmuş oldu. 

Tokat kültüründe türkülerin yerini biraz anlatır mısın? Hayatınızda önemli bir yer tutar mıydı bebekliğinden beri? 

Biz aslen Tokatlı değiliz. Babam Samsunlu, annem ise Sivaslı. Ben Erbaa’da büyüdüm. Tokat yöresine ait birçok türkü var. Hatta 22 Nisan 2021 tarihinde TRT Türkü radyo kanalında “Kalenin Dibinde Taş Ben Olaydım” türküsünü seslendirmiştim. Tokat’ta türkülere önem verildiğini düşünüyorum.

Senin müzik yeteneğin ve piyano başarıların arkadaşlarına da ilham kaynağı oldu mu? Seni örnek alıp müziğe başlayanlar oldu mu? 

Evet, bir çok arkadaşım benden sonra piyano eğitimi almaya başladı. Arkadaşlarımdan başka enstrümanları çalanlar da var; onlar ile de birlikte çalıp söylüyoruz.

Peki Tokat’ta klasik müzik eğitimi ve konserlere erişim ne düzeyde? İleride eğitimin için şehir değişikliği düşünüyor musun? 

Tokat küçük bir yer olduğundan bu imkanlara erişim çok iyi düzeyde diyemeyiz. Ailem her zaman yanımda, imkanlar dahilinde eğitimim için ellerinden geleni yaparlar. 

Bilsem eğitimi sana enstrüman ve müzik bilgisi açısından nasıl katkılar sağladı? 

Aslında Bilsem sınavlarına 1. Sınıfta iken katılmıştım. Pandemiden dolayı sınavları ertelendi. Mayıs ayında yapılan sınavlar ile müzik ve genel yetenek alanlarında eğitim almaya hak kazandım. Şu an 3. Sınıfa geçtim, henüz eğitimlerimiz başlamadı. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum.

Türkülere ilgin neden kaynaklanıyor peki? Türküleri piyanoya uyarlarken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsun? 

Türkülerin birçoğunun yaşanmış olaylardan esinlenerek ortaya çıktığından ve ezgilerinin çok etkileyici olduğundan dolayı türküleri çok seviyorum. Belki de babam ile koro çalışmalarına gittiğimdendir. Aslında piyano batı müziği enstrümanı olduğundan Türk müziği için nota çalışmaları pek yaygın değil. Çalmak istediğin bir eserin piyano eşlik notalarına kolay erişim imkanı bulunmuyor. Birçoğunu kendin eklemek zorunda kalıyorsun. Piyano öğretmenim bana bu konuda yardımcı oluyor ve güzel çalışmalar ortaya çıkıyor.

Şu ana kadar katıldığın yarışmalar ve ödüllerin neler? Bize biraz da onlardan bahseder misin? 

Nisan ayında Tokat Valiliği’nin düzenlediği Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordine ettiği “Tokat Türkü Söylüyor” yarışmasına katıldım ve orada birinci oldum.

Ayrıca 23 Ocak 2021 Pazar ,18 Nisan 2021 Pazar  ve 14 Haziran 2021 Pazar günlerinde TRT Nağme radyo kanalında yapımcı ve sunucu Nurcan Betül ARISOY tarafından hazırlanıp sunulan Müziğimizin Çiçekleri adlı programa ,  ayrıca 22 Nisan günü TRT Türkü radyo kanalında Türkülerin Genç Yıldızları programlarına konuk oldum. Özellikle 23 Ocak 2021 Pazar günü olan programda çok sevdiğim TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı Mine GEÇİLİ ile  düet yapmak benim için gurur vericiydi.

Müzik senin için ne ifade ediyor peki? Müziksiz geçen bir günün var mı? 

Müzik benim için her şey demek. Müziksiz geçen günüm yok gibi. Yaz tatilinde olduğumuzdan bu günlerde piyanomdan ayrı kalmış olsam da yanıma kemanımı aldım. Piyanomu bebeğim gibi görüyorum, onu çok seviyorum.

Kendine örnek aldığın piyanistler var mı Aysima? 

Tabi ki Fazıl SAY, İdil BİRET ve Mine MUCUR’u kendime örnek alıyorum. Tam bir Evgeny GRINKO hayranıyım ve onun eserlerini çalmayı çok seviyorum.

Geleceğe yönelik planların, projelerin neler? Konservatuara gitme planların var mı? 

Doktor olmayı çok istiyorum, bu amacıma ulaştıktan sonra da konservatuara gidip müzik alanında kendimi daha da geliştirmek istiyorum.  

Böyle güzel bir röportaj için size sonsuz teşekkür ediyorum. 

Aysima’nın YouTube linki:

https://www.youtube.com/channel/UChjVJQZ-C-VmTa3XLmJ5hhw/videos

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s