Elif Simay Meteoğlu, 2002 yılında Ankara’da doğdu ve 10 yaşından itibaren kolları arasına gururla, şefkatle sardığı klarnetiyle birlikte başarılı bir genç müzisyen olarak yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hatta onu en çok zorlayan ve çalışırken teknik açıdan seviye atladığını hissettiren eser “Scaramouche”u gece gündüz çalışırken yorgunluğunu bile hissetmeyecek kadar enstrümanına tutkuyla bağlı bir genç var karşımızda…
Meteoğlu, 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı yetenek sınavını başarıyla geçerek Ekrem Öztan’ın sınıfına girmeye hak kazandı, ardından çalışmalarına Tolga Yüksel’le devam etti. Hacettepe Gençlik Senfoni Orkestrası, Hacettepe Senfoni Orkestrası, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası ve Başkent Oda Orkestrası’nda çaldı. Orkestralarda yer almayı, müzisyenliğinin gelişiminde çok önemli gören Meteoğlu, “orada birlikte müzik yapan bir topluluğun parçası olmak, birlikte hissedip birlikte çalmak gerek müzikalitemin, gerekse teknik becerilerimin gelişmesi için en uygun ortam” diye açıklıyor.
Cem Mansur, Burak Tüzün, Hasan Niyazi Tura, Erol Erdinç, Rengim Gökmen, Orhun Orhon gibi şeflerle çalışan Meteoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği “Genç Solistler” yarışmasını kazanarak 18 Mayıs 2018’de solist olarak konser verdi.
Urla Müzik Akademisi’nde Michel Lethiec ve Nicolas Baldeyrou ile çalışan genç klarnetçi, ayrıca Emirhan Tuğa ve Andrija Minčić ile masterclasslara katıldı. Osmangazi Oda Müziği yarışmasında “Klaranka Quartet” grubuyla birincilik ödülünü kazanması ise, müzik kariyerinde bir diğer gurur verici başarı olarak yer aldı. Ardından “International Music Competition OPUS 2019” yarışmasında birincilik ödülünü, “Klaranka Quartet” ile ise üçüncülük ödülünü almaya hak kazanan Meteoğlu, halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Tolga Yüksel’le klarinet eğitimine devam ediyor.
Kendisini tanımaya ne dersiniz? İşte çok keyifli bir söyleşi bekliyor aşağıda sizi:
Merhaba Simay hanım. Klarnet alanındaki başarılarınızı bir süredir başarıyla takip ediyoruz. Öncelikle çok tebrik ederim. 10 yaşında klarnete başladınız. Bu kararınızda bilinçli miydiniz? O süreç nasıl gelişti?
Konservatuvara girmem, pek çoğumuz gibi yeteneğimin fark edilmesiyle birlikte bu alana yönlendirilmemle gerçekleşti. Kendimi bildim bileli müziği hep sevdim ve hayatımın büyük bir parçası olmasını istedim. Yaşım küçük olmasına rağmen bu kadar sevdiğim bir şeyin aynı zamanda mesleğim de olabileceği fikri çok hoşuma gitmişti. 10 yaşında konservatuvar sınavına girdiğimde klarnet hakkında pek bir fikrim yoktu açıkçası. Klarnet bölümüne seçildiğimi gördüğümde ileride bu kadar mutlu olacağım hiç aklıma gelmezdi.
Yer aldığınız orkestra deneyimleri, klarnet yetenekleriniz ve müzikaliteniz üzerinde nasıl bir etki doğurdu?
Orkestralarda yer almak müzisyenliğimin gelişiminde çok önemli bir yere sahip. Orada birlikte müzik yapan bir topluluğun parçası olmak, birlikte hissedip birlikte çalmak gerek müzikalitemin, gerekse teknik becerilerimin gelişmesi için en uygun ortam.
Kazandığınız yarışmalardan da söz edebilir misiniz biraz? Bu yarışmalara hazırlanırken nasıl bir çalışma disiplininiz vardır?
2018 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği “Genç Solistler” seçmelerini kazandım ve solist olarak konser verme fırsatım oldu. İlk defa bir orkestranın önünde çalmak benim için her şeyiyle mükemmel bir deneyimdi. 2019 yılında ise online olarak düzenlenen “Competition OPUS” yarışmasına katılıp birincilik ödülünü almaya hak kazandım. Yarışmalara katılmak ortaya bir iddia koymaktır bence. Bu işte profesyonel olan insanlara müziğini sunmak ve onlar tarafından değerlendirilmek biz öğrenciler için büyük bir şans. Yarışmaya hazırlanırken de bir bakıma kendi kendini değerlendiriyorsun. Hangi eseri ne kadar sürede çıkarabileceğini ve icraya hazır hale getirebileceğini görüyorsun. Ben yarışmalara hazırlanırken kendime göre, düzenli bir çalışma programı hazırlarım ve her gün ona uymaya çalışırım. Önemli olan çok çalışmak değil, istikrarlı ve verimli çalışmak.
Katıldığınız ustalık sınıfları size toplamda neler kazandırdı? Katılacağınız ustalık sınıfını belirlerken nelere dikkat edersiniz?
Ustalık sınıfları kısa sürede neler yapabileceğimi ve kapasitemi görmemi sağladı. Daha önce hiç çalışmadığın bir hocayla çalışmak, farklı bir gözden değerlendirilmek, çeşitli çalışma şekilleri öğrenmek ve o anda o hocanın istediği şekilde çalmak gelişmemi sağlıyor.
Kuartet grubunuzdan da biraz söz eder misiniz? Nasıl kurdunuz? Hangi platformlarda yer aldınız?
Grubumuzun ismi Klaranka. Çalacağımız eserlere göre bazen quartet, bazen quintet olarak çalışıyoruz. Klaranka’yı 2013 yılında, ben 6. Sınıftayken hocam Tolga Yüksel sayesinde kurduk. Bizi her zaman motive etti, çalıştırdı. Yaşımız ilerledikçe kendimiz çalışmaya, çeşitli yerlerde konserler vermeye ve yarışmalara katılmaya başladık. 2019 yılında Osmangazi Oda Müziği yarışmasına katıldık ve birincilik ödülünü aldık. Aynı yıl “Competition Opus” yarışmasında da üçüncülük ödülünü almaya hak kazandık. Fırsat buldukça çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve konser vermeye devam ediyoruz. Pandemi sürecinde de elimizdeki imkanlarla çaldığımız eserleri kaydediyoruz ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.
Klarnetin orkestradaki yeri ile oda müziğindeki yerini kıyaslarsanız nasıl farklar, benzerlikler gözünüze çarpıyor?
Klarnete “üflemeli çalgıların kemanı” derler, oda müziği ve orkestranın olmazsa olmazıdır bence. İki toplulukta da hem sololarda, hem armonide tamamlayıcı bir tınısı var.
Başarılı bir klarnet virtüözü olmak istiyorum, çünkü… Bu cümleyi nasıl tamamlardınız?
Çok sevdiğim ve emek harcadığım bu yolda iyi bir yerlere gelmek benim için paha biçilmez olur.
İlham aldığınız klarnet sanatçıları kimler peki?
Alessandro Carbonare, Nicolas Baldeyrou, Corrado Giuffredi.
Klarnet çalma performansınızı korurken sağlığınızda nelere dikkat edersiniz, nelerden kaçınırsınız?
Özellikle provalardan önce konsantrasyonum açısından uykumu almış olmaya dikkat ederim.
Klarnetinizin temizliğini, bakımını nasıl yaparsınız?
Klarnetimin durumuna göre gerektikçe reglaj ve bakıma gönderirim, elimden geldiğince kendim halledebileceğim şeyleri yapmaya çalışırım.
Klarnete başlama yaş aralığı sizce kaçtır ve çocuk müzisyenlere bu alanda yetkinleşmek için ne tür tavsiyeleriniz olur?
Enstrüman çalmaya küçük yaşta başlamak ilerisi için avantaj olabiliyor, ama klarnet çok küçük çocukların zor taşıyabileceği bir enstrüman olduğu için, kişinin fiziksel özellikleri de göz önünde bulundurulmalı. Gözlemlediğim kadarıyla 11-12 yaş civarı ideal.
Sizce klarnet bir orkestrada nasıl bir boşluğu doldurur ve neden “olmazsa olmaz”dır?
Klarnet çok renkli bir enstrüman. Tüm renk tonlarına sahip bir resim paleti gibi, en koyu renklerden en açık renklere kadar uzanan geniş bir yelpazesi var. Her duyguyu rahatça ifade edebilir. Bu yüzden de orkestraların olmazsa olmazıdır.
Klarnetin klasik müzikteki kullanımının Türkiye’de yeterince tanınır olduğunu düşünüyor musunuz?
Klarnetin Türk müziğindeki yeri çok büyük. İnsanlar klarneti o şekilde tanıyorlar. Hatta klasik müzikte kullanıldığına şahit olunca şaşıranlar oluyor. Ülkemizde klarnetin klasik müzikteki kullanımı pek bilinmese de dinleyenlerin her zaman hoşuna gittiğini gördüm.
Şu zamana dek çalmakta en çok zorlandığınız eser hangisi olmuştu ve bu mücadeleli süreçte nasıl bir çalışma metodu izlemiştiniz?
Beni en çok zorlayan ve çalışırken teknik açıdan seviye atladığımı hissettiren eser “Scaramouche” olmuştu. Her gün kendime göre bir program uygulayıp düzenli çalışmam gerektiğini kesin olarak farkettiğim bir süreçti.
Sizi en çok etkileyen, hüzünlendiren klarnet bestesi hangisi?
Beni en çok etkileyen eser Poulenc’in klarnet sonatının ikinci bölümü. Her duyduğumda tüylerim diken diken olur.
Klarnetin sesini neye benzetirsiniz peki?
Kadifeye benzetirim.
Şu ana kadar klarnet çaldığınız en sıradışı mekan hangisi oldu?
Basket sahasında çalmıştım.
Eğitiminiz süresince herhangi bir burstan, kurumsal destekten yararlandınız mı?
Henüz yararlanmadım, ama yararlanmayı isterim.
Yakın geleceğe dair planlarınız neler peki? Yurtdışında okuma veya çalışma planlarınız var mı?
Yüksek lisansımı yurtdışında yapmak, daha sonra da ülkeme dönüp burada müziğimi yapmak ve öğrenci yetiştirmek istiyorum.
Bu keyifli söyleşi için çok teşekkürler.