ENKA SAHNE, “Daha iyi bir gelecek için gençlerle sanat” projesini başlattı

Bu yazı, Andante Ağustos sayısı için hazırlanmıştır.

ENKA Sanat’ın “Daha iyi bir gelecek için gençlerle sanat” sloganı çerçevesinde müzikseverlerle buluşturduğu yeni projesi ENKA Sahne, 26 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında birbirinden değerli sekiz genç sanatçının ilham verici performansıyla birlikte müzik dünyasına hızlı ve güçlü bir giriş yaptı.

Klasik müzik alanında gelecek vaadeden genç sanatçılara, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve yeniyi deneyebilecekleri bir platform sunacak ENKA Sahne’de yer alan sanatçılar, projenin Danışma Kurulu’nda yer alan viyola sanatçısı Efdal Altun, kemancı Cihat Aşkın, piyanist Gökhan Aybulus, piyanist ve besteci Ayşe Deniz Gökçin, piyanist ve besteci Fazıl Say, çellist Dilbağ Tokay tarafından seçildi.

Sanat Yönetmenliğini değerli keman virtüozumuz Cihat Aşkın’ın gerçekleştirdiği proje kapsamındaki performanslar 26 Temmuz’dan itibaren ENKA Sanat’ın YouTube kanalından izlenebiliyor.

Bu yıl ENKA Sahne’de yer alan müzisyenler:

• Ali Aras Özcan, viyolonsel (1 Ağustos Pazar, saat 21.00) • Arya Su Gülenç, piyano (30 Temmuz Cuma, 21.00)

• Beren Gürcüoğlu, piyano
(08 Ağustos Pazar, 21.00)
• Buğra Çankır, piyano
(04 Ağustos, Çarşamba, 21.00)
• Çetin Özen, vibrafon ve trampet (02 Ağustos Pazartesi, 21.00)

• Damla Ece Karataş, piyano (26 Temmuz Pazartesi, 21.00) • Doruk Deniz Aksu, keman (28 Temmuz Çarşamba, 21.00)

Cihat Aşkın ve Gül Mimaroğlu

• Duru Önhon, keman
(06 Ağustos Cuma, 21.00)

Kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerine, 1984 yılında, sanatın farklı dallarından başarılı sanatçılara ENKA Bilim ve Sanat Ödülleri’ni vererek başlayan ENKA Sanat, proje kapsamında sunulan maddi desteğe ek olarak, yapılan profesyonel kayıtları kendi tanıtımlarında ve başvurularında kullanabilmeleri için müzisyenlerle de paylaşacak.

Bugüne dek, sanatın farklı alanlarında üretim yapan pek çok genç yeteneğe yönelik teşvik, destek ve burs programları yürüten ENKA Sanat, önümüzdeki yıllarda da yeni sanatçılarla ENKA Sahne projesini sürdürmeyi hedefliyor.

Biz de Andante okurları için ENKA Sanat’ın Direktörü Gül Mimaroğlu ve Cihat Aşkın’la söz konusu projenin kapsamı, hedefleri ve klasik müzik dünyasındaki genç yetenekler hakkında ilham verici bir söyleşi gerçekleştirdik.

Cihat Aşkın:

ENKA Sahne projesi, sizin de yıllardır kişisel girişimlerinizle genç yeteneklere verdiğiniz desteğe benzer şekilde ülkemizdeki genç müzisyenlerin uzun zamandır gereksinim duyduğu motivasyon
ve desteğin yeni ve çok değerli bir kurumsal adım. Size sanat yönetmenliği teklifi getirildiğinde bu projede sizi etkileyen özellikler neler oldu?


Sahne hayatımın yanında özellikle çocuk ve genç yeteneklerin sanatımıza ve ülkemize kazandırılması konusunda sosyal girişimcilik yaparak çok geniş bir kitleye fikirlerimi aktardığıma inanıyorum. Özellikle CAKA projesi kapsamında yeteneklerimize yerel, ulusal ve uluslararası platformlar sunmuş olmam sayesinde çok önemli bir gönül bağı oluşturduk halkımızla. Sadece büyük şehirlerimizde değil, Anadolu’nun her köşesinde yardım ve ilgi bekleyen ve kendilerini ifade etmeye çalışan yetenekler var. Bu yeteneklerin kendilerini ifade etmelerine izin verilmesi için platformlara ve fırsat eşitliğine ihtiyaç var. Ben her çocuğun ayrı bir değer olduğuna inanırım. Hiçbir çocuğu diğeriyle kıyaslamam. Çünkü her çocuğun ayrı bir kimliği ve hikayesi var. Onlara eşit platform sağlayarak onların kimliklerini ifade etmelerini sağlamak en değerli görev benim için. Bu nedenle harika çocuk veya yıldız olarak lanse edilen popüler tiplemelerin özendirmesinden çok, iç değerleriyle kendini en iyi şekilde anlatabilen ve özündeki güzelliği sade sanatıyla icra eden harika ruhlar arıyorum. İnsan eğitimini, ‘star’ eğitiminden daha üstün tutuyorum.

ENKA Sanat benim uzun yıllardır tanıdığım, rahmetli Şarık Tara sayesinde iş birliği yaptığım, gençliğimde bana destek olmuş ve daima insani vasıfları, gelip geçici faaliyetlerin üstünde tutan bir kurumdur.

Kurum olmayı ve bu kimliği sayesinde sağlam insan ilişkilerini üstün tutabilmiş olan bu kurumdan böyle bir proje için iş birliği teklifi gelince, ideallerimizin aynı doğrultuda olduğuna kanaat getirdiğim ENKA Sanat’ın Direktörü Gül Mimaroğlu ve Koordinatörü Murat Ovalı ile karşılıklı görüştüm ve severek bu projeyi kabul ettim.

Peki bu sene seçilen sekiz genç müzisyenin öne çıkan özellikleri, yetenekleri nelerdi?
Bu sene ülkemizin değerli sanatçıları tarafından önerilen sekiz genç sanatçımız için sanatsal bir proje üretmem istendiğinde, projenin aynı zamanda kalıcı olması ve genç sanatçılarımızın kendilerini uluslararası mecralarda temsil edebilmesini öngördük. Bu konuda görsel bir proje üretilmesi konusunda hemfikir olduk. Ayrıca gençlerle yapmış olduğum sohbetlerde, onların iç dünyalarını seyirciye yansıtmak ve kendi duygu, düşüncelerini sözel olarak ifade etmelerini sağlamaya çalıştık.

Hepsi birbirinden değerli olan bu sanatçılarımızın farklı yorumları, farklı bakış açıları var. İçlerinde beste ve doğaçlama yapanlar var. Bazıları yorumlarında şiirselliği ile bazıları ise virtüoziteleriyle ön plana çıkıyorlar. Genç sanatçılarımızın içinde Buğra Çankır’ı özellikle tavsiye etmemin sebebi ise otizme dikkat çekmek ve farkındalık yaratmaktı. Ülkemizde otizmli insanların eğitim süreçleri ve onların toplum içinde sosyalleşmelerini sağlamak da önemli bir görev diye düşünüyorum. Müzik alanında ise otizmli gençlerimize en büyük örnek olarak düşündüğüm Buğra Çankır’ın hayat mücadelesini toplumun dikkatine sunmak istedim.

ENKA Sahne’nin destek mekanizmaları nelerden oluşacak? Müzisyenlerin ustalık sınıflarına, yarışmalara katılımı, yurt dışı eğitim bursları gibi destekler de gündemde mi?
ENKA Sahne bir platform. ENKA Sanat bu konuda son derece çeşitli ve yaratıcı görüşlere sahip köklü bir kurum. Özellikle gençlerin ‘daha iyi bir gelecek için gençlerle sanat’ sloganıyla yola çıkan kurum onların kendi sanatlarını dünyada daha iyi ifade edebilmeleri için son derece teknik üstünlükte hazırlamış olduğu konser videolarını İngilizce altyazıyla sunarak sosyal mecraya yansıtacak. Sanatçı gençlerimiz bu projede kendilerini göstermekten son derece mutlu oldular.

Ayrıca kurum, gençlerimize yapılmış olan desteklerin çeşitli ve farklı anlamlarda devam edeceğine dair iyi niyet taşıyor. İmkanlar doğrultusunda gençlere 2021-22 sezonunda sunmak istediğimiz ve daha önce hiçbir
yerde uygulanmamış parlak fikirlerimiz var. Gençlerimizin dünya platformunda hak ettiği yerlere gelebilmeleri için sanatsal buluşmalar, destekler ve çeşitli yaratıcı fikirler gündemimizdedir. ENKA Vakfı bu anlamda kurumsal kimliği ile gençleri zaten spor, bilim ve sanatta yıllardan beri destekleyen ama bunu alçakgönüllü bir davranışla fazla reklam yapmayan bir kuruluştur. Gençlere vermiş olduğu destekler, burslar, klasik müzik alanında yıllarca bünyesinde bir orkestraya ev sahipliği yapması, her sene çeşitli alanlarda sürdürdüğü sanat etkinlikleri son derece zengin ve önemlidir. Kurumsal olarak yeri ve zamanı geldiğinde bu projeler kamuoyu ile paylaşılacak. ENKA Sanat’ın kökten gelen sağlam geçmişi ile geleceğe umutla bakan vizyonu bir araya geldiğinde, sanat gündemimizin ilk sıralarına oturacak projeler ortaya çıkacağına inanıyorum.

Daha iyi bir gelecek için gençler sanatla topluma nasıl bir katkı sunuyor sizce?
Gençlik bir umuttur. İnsan yaş aldığında bile gençtir, çünkü umudunu asla kaybetmez. Yaşamak hayat boyu genç kalmak demektir. Gençlerin sanatsal varlığı toplumu ayakta tutacaktır. Toplum, ancak yarına umutla bakan gençlerin varlığı ile varlığını devam ettirecektir. Sanat eğer bir ifade ise, toplum gençlikte yarınları ve geleceği görür. Gençlik, topluma bir devamlılık sağlar.

ENKA Sanat’ın Direktörü Gül Mimaroğlu
Hedefimiz, ENKA Sahne’nin gelecek yıllarda da yeni sanatçılarla büyüyerek devam etmesi

ENKA Sanat’ın “Daha iyi bir gelecek için gençlerle sanat” sloganıyla yola çıkan yeni projesi ENKA Sahne, sanat hayatının başındaki genç yeteneklerinin müzikseverlerle tanıtılması ve onların da yollarına devam etmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu bulmaları için çok değerli bir adım. Öncelikle sizin önderliğinizde tüm ekibi Andante adına kutlamak isterim. Bu projeyi geliştirme fikri nasıl doğdu? Bize arka planda sizi bu projeye yönelten motivasyonu anlatır mısınız?

ENKA Sanat olarak 30 yılı aşkın süredir farklılıklardan, sanatın değişimine ve dönüşümüne ayak uyduran yeniliklerden aldığımız ilhamla, tiyatrodan sinemaya ve müziğin farklı renklerine uzanan etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Sanatı toplumun tüm kesimleri için erişilebilir kılma hedefiyle şekillenen bu süreçte, genç yetenekler ve geleceğin sanatçıları her zaman programlarımıza dahil oldu. Bugüne dek, sanatın farklı alanlarında üretim yapan pek çok genç yeteneğe yönelik teşvik, destek ve burs programları yürüttük.

ENKA Sahne’yi de klasik müzik alanında gelecek vadeden genç sanatçılarımızın kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve yeniyi deneyebilecekleri dijital bir platform olarak hayata geçiriyoruz. Yetenekleri ve başarıyla ön plana çıkan, sanat hayatının başındaki bu genç sanatçılarımızın ulusal ve uluslararası platformlarda hedeflerine ulaşabilmeleri için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaçları var.

Sanat Yönetmenliğini Cihat Aşkın’ın yaptığı projede, bu yıl için seçilen sekiz genç sanatçının ilham verici performansları 26 Temmuz’dan itibaren öncelikle ENKA Sanat’ın YouTube kanalından yayınlanacak. Bu performansların görüntü ve ses kayıtlarını dijital platformlar üzerinden sayısız izleyiciyle buluşturarak, genç yeteneklerin geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu profesyonel kayıtları kendi tanıtımlarında ve başvurularında kullanabilmeleri için de müzisyenlerle paylaşacağız.

Peki bu proje her yıl aynı dönemde devam edecek mi? Başvuru süreçleri nasıl olacak? Başvuru kriterleriniz nedir?

ENKA Sahne’de bu yıl yer alan genç sanatçılarımız, projenin Danışma Kurulu’ndaki Efdal Altun, Cihat Aşkın, Gökhan Aybulus, Ayşe Deniz Gökçin, Fazıl Say, Dilbağ Tokay tarafından seçildi.

Klasik müzik dünyasını şekillendirmek için muazzam bir yeteneğe ve büyük bir potansiyele sahip daha pek çok genç sanatçımız var ülkemizde. Bu nedenle hedefimiz, ENKA Sahne’nin gelecek yıllarda da yeni sanatçılarla büyüyerek devam etmesi. Ayrıca Sanat Yönetmenimiz Cihat Aşkın ile birlikte, gençlerimizin dünya platformunda hak ettiği yerlere gelebilmelerini destekleyecek pek çok farklı fikir üzerinde çalışıyoruz; sanatçıları, gençler ve ENKA Okulları’nda eğitim gören öğrencilerle buluşturarak, gençlerin sanatla yakınlaşmasına ve üretimlerine de ev sahipliği yapıyoruz.

Kültür-sanat kurumları olarak bizlerin sadece müzik alanında değil, sanatın her alanındaki gençleri destekleyecek sürdürülebilir projeler geliştirebilmesi çok önemli. Bu doğrultuda, sanat üretimini ve sanatın yaygınlaşmasını teşvik için bugüne kadar pek çok farklı kurumla iş birliğinde sponsorluk yaptık; proje ve programlar geliştirdik. Vakıf olarak İKSV ile iş birliğimiz hem müzik ve tiyatro festivalleri hem de yurt içi ve yurt dışındaki bienaller kapsamında uzun yıllara dayanıyor. Yaptığımız sponsorluklarla bugüne kadar pek çok ulusal ve uluslararası sanatçının ülkemiz izleyicisi ile buluşmasını sağlamış olduk.

Yine uzun yıllardır destekçisi olduğumuz Barış İçin Müzik Vakfı için de sadece etkinliklerini sergileyebilecekleri imkanlar yaratmakla kalmadık, geçtiğimiz yıllarda Leipzig Operası Çocuk Korosu ile ortak çalışmalarına ve sanat kamplarına da alan açarak, iki ülke çocuklarının oluşturduğu kültür köprüsüne zemin hazırlamış olduk. Öte yandan, alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçıların görünürlüğünü desteklemek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek, alanında en büyük Performans Sanatları Festivali olan İstanbul Fringe’e desteğimiz de sürüyor. 2020’de dijital olarak gerçekleştirilen açılış etkinliğine sponsor olarak, etkinliğin dünyanın dört bir yanından izleyiciye ulaşmasına katkı sağladık. Bu yıl ise festivalin fiziksel programı için açıkhava tiyatromuzu açarak, mekan sponsoru olduk.

Sizce müzik dünyasının sivil toplum girişimleriyle bu şekilde desteklenmesinin toplum açısından önemi
nedir? Gençleri bu yönde daha fazla desteklemek için yakın dönemde başka projeleriniz olacak mı?
1983 yılında kurulan ENKA Vakfı’nın temel misyonu, spor, eğitim ve kültür sanat ile
iç içe bir ortamda, bütünsel yöntemlerle eğitilmiş, çağdaş, üreten, sorgulayan
ve potansiyelini ortaya koyan bireyler yetiştirmektir. ENKA Sanat olarak biz de
bu misyondan hareketle, bir yandan kültür ve sanatın sürekliliğini ve erişilebilirliğini sağlamak, öte yandan da bu üretimleri başta genç nesiller olmak üzere tüm kesimlere ulaştırmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek konser gerekse workshop ve söyleşilerde ağırladığımız

Seçilen sekiz genç sanatçının ilham verici performansları 26 Temmuz’dan itibaren ENKA Sanat’ın YouTube kanalından yayınlanmaya başlandı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s