Barış İçin Müzik Vakfı’nda flüt serüveni başlayan flütist Selin Kırcı: “İleride konservatuarda flüt öğretmeni olmayı hayal ediyorum”

2007 yılı doğumlu Selin Kırcı, henüz ilkokul üçüncü sınıftayken flütle tanıştı. İlk flüt çalmaya başladığı yer ise, Barış için Müzik Vakfı oldu ve Barış için Müzik Vakfı orkestrasında birçok konser verdi. Bu sene 16.kuruluş yıldönümünü kutlayan Barış için Müzik Vakfı, 2005 yılında müzik tutkunu bir mimar olan Mehmet Selim Baki ve eşi Dr. Yeliz Baki tarafından kurulan, Venezuela’da yıllardan beri benzer bir girişimi sürdüren El Sistema ile 2014 yılında ortaklık kuran, müzik eğitimi alma imkanına erişemeyen çocukları müzikle tanıştırıp onların içindeki yeteneği açığa çıkarmayı amaçlayan çok değerli bir girişim. Rekabetçi olmayan, müzik eğitiminin yaygınlaşmasının evrensel barışa hizmet edeceği ilkesinden yola çıkan, yetenek seçmesinin yapılmadığı, çok-sesli müziğe odaklanan bu değerli girişim, yaşıtlarına göre sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı konumdaki birçok çocuğun ileride müziğe yönelmesinde çok büyük katkı sağladı. Barış İçin Müzik Vakfı bünyesinde tüm yaylılar, bakır üflemeliler, klavyeler, üflemeliler ve perküsyonlar bulunuyor; ustalık sınıfları düzenleniyor; okul-öncesi çağdan gençlik çağına dek çok geniş bir yelpazede müzisyen çocuklar yetiştiriliyor.

Selin Kırcı’nın hikayesi de böylesine verimli, kaynaştırıcı, içindeki yeteneği açığa çıkaran, kardeşçe bir ortamda gelişti. Ardından beşinci sınıfta geldiğinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nda Doç. Nihan Atalay ile flüt eğitimi almaya devam eden Selin, halen Atalay’ın öğrencisi olarak flütün incelikleri konusunda derinlemesine bir eğitimden geçiyor ve üniversitesi bünyesinde birçok konser veriyor. Sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde lösemili çocukları bir an olsun mutlu etmek için onlara da mini bir resital vermiş hatta.

2019 yılında 9.Pera uluslararası müzik festivaline ve aynı sene Doğuş Üniversitesi’nin düzenlediği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı müzik bölümü öğrencileri konserine katılan Selin, 2021 yılında Fransa’da düzenlenen online yarışmadan ikincilikle döndü. 

Öğretmeni Nihan Atalay gibi bir konservatuvarda flüt öğretmeni olma hayalinin peşinden her gün yoğun bir çalışma temposu izleyen Selin Kırcı’yı tanıma vakti geldi:

Merhaba Selin. Flüt alanında çok parlak başarılara imza atmışsın, öncelikle tebrikler. Peki neden başka bir enstrüman değil de flüt?

Aslında Barış İçin Müzik Vakfı’na başladığımda hangi enstrümanı çalacağımı bilmiyordum. Derslerin başladığı gün flüt çalacağımı öğrendim ve gördüğüm, duyduğum andan itibaren o kadar enstrümanın arasından çalacağım enstrümanın flüt olması beni çok mutlu etti.

Öğretmenin Doç. Nihan Atalay senin hayatında önemli bir seçimin destekçisi oldu. Kendisinin flüt çalma biçimine, müzik eğitimine dair verdiği ve aklından çıkmayan öğütlerini bizimle de paylaşır mısın?

Flüt çalarken duruşumun nasıl olması gerektiği, nasıl üflemem gerektiği gibi çoğu şeyi kendisinden öğrendiğim Doç. Nihan Atalay bana öğretirken verdiği örnekler, yaptığı benzetmeler sayesinde flüt öğrenmemi kolaylaştırdı ve daha iyi öğrenmemi sağladı.

Şu ana kadar katıldığın konserler arasında seni en çok etkileyen hangisi oldu ve neden?

Katıldığım konserler arasında beni en çok etkileyen konser 2020 yılının başında yılbaşı için hastanede lösemili çocuklara verdiğimiz konser. Onların eğlenmesine ve mutlu olmasına sebep olmak benim için çok önemli ve güzel bir duygu.

Katıldığın yarışmalardan ve derecelerinden de biraz söz eder misin?

2019 yılında Varna’da yapılan bir yarışma ile 2021 yılında Fransa’da yapılan online yarışmaya katıldım. Fransa yarışmasında 2. oldum ve maalesef Varna’da  düzenlenen yarışmada derece alamadım.

Flütün sesi sende hangi duyguları çağrıştırır?

Flütün sesi bende huzur, mutluluk, öfke, üzüntü gibi birçok duyguyu farklı eserlerde çağrıştırabilir.

Peki halen bir parçası olduğun Barış için Müzik Vakfı orkestrasının hayatındaki önemi nedir?

Barış için Müzik Vakfı sayesinde ilkokul ve ortaokulda orkestrada çalma deneyimi yaşadım. Sayesinde flütle tanıştığım yeri oldukça farklı bende…

Şu ana kadar flüt çaldığın en ilginç yer neresi oldu?

Şuna kadar flüt çaldığım yerler arasında en farklı olan konserim 2019 yılında Kemerburgaz Kent Ormanı açılışı için Doç. Nihan Atalay ve flüt sınıfım ile verdiğim konserdi.

Flütünle çalmaktan en çok hoşlandığın beste hangisi?

Flütümle çalmaktan en çok hoşlandığım eser C. Guonod’un Petite symphonie eseridir.

Türkiye’den en çok beğendiğin flüt virtüözleri kimler?

Türkiye’de en çok beğendiğim flüt virtüözleri Sibel Pensel, Halit Turgay, Denizcan Eren ve Nihan Atalay.

Bir parçayı çalmakta zorlandığında nasıl bir çalışma temposu izlersin?

Bir parçayı çalmakta zorlandığımda parçanın bütününe bakmak yerine zorlandığım yerleri ayrı ayrı ve orijinal tempodan daha yavaş bir biçimde çalışırım ve zorlandığım her yeri çalıştıktan sonra parçanın tamamını çalışırım.

Müzik çalışmalarında herhangi bir kurumsal destekten, burstan yararlandın mı / yararlanıyor musun?

Hayır; yararlanmadım.

Bir zaman tüneli olsa hangi besteciyle tanışmak ve ona ne sormak / söylemek isterdin?

Eğer bir zaman tüneli olsaydı Mozart ile tanışmak, hayatını bir de onun ağzından dinlemek ve ona beste yaparken nasıl duygular barındırdığını sormak isterdim.

Seni örnek alan çocuk flütçülere tavsiyelerin ne olur peki? Örneğin bir seçmeye hazırlanırken nelere dikkat etmeliler?

Bana göre bir seçmeye hazırlanırken seçmeyi prova etmek ve kendini dinlemek çok önemli. Sadece çalarken dinlemek yerine çalışlarını kayıt edip dinleyerek doğrularını ve yanlışlarını daha iyi anlamalarını öneririm.

Flüt çalma performansını artırmak için sağlığında nelere dikkat edersin? Her gün nasıl ısınma egzersizleri yaparsın?

Flüt performansım için sağlıklı beslenmeye ve günlük basit egzersizler yapılmaya özen gösteriyorum. Her gün dışarı çıkmaya hava müsait olduğu müddetçe sahilde yürüyüş veya koşu yapıyorum.

İleride hangi flüt virtüözüyle aynı sahneyi paylaşmak ve onunla hangi eseri çalmak isterdin?

İleride Emmanuel Pahud ile aynı sahneyi paylaşmak ve Mozart’ın bestelediği sol Majör Füt konçerto no.1’i çalmak isterdim.

Kendine dair en büyük hayalin nedir? Ve bu hayalinin izinde, onu gerçekleştirmek için neler yapıyorsun?

Gerçekleştirmek istediğim en büyük hayalim tıpkı flüt öğretmenim Doç. Nihan Atalay gibi bir konservatuvarda flüt öğretmeni olmak. Bu hayalimi gerçekleştirmek istediğim için her gün çalışıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s