
Duru İbişağaoğlu, 1 Nisan 2006’da İzmir’de doğan bir piyanist adayı. 2016 yılından beri genel yetenek ve müzik alanlarında üstün yetenekli çocukların yetişmesinde önemli bir katkısı olan BİLSEM’in öğrencilerinden olan Duru, 9 yıldır piyano çalıyor; birçok seçkin festivale ve yarışmalara olduğu gibi ustalık sınıflarına da katıldı; bazı festivallerden ödülle döndü. Bu yıl ABRSM Grade 7 piyano sınavını 2020 Ocak tarihinde teşekkür ile verdi.
2014 yılından beri lisanslı olarak eskrim yapan, birçok turnuvaya katılan Duru, Bilsem müzik bölümünde değerli eğitmenlerden Filiz Kırkar’ın öğrencisi. Kırkar, kendisine, duygularını katarak çalması ve çaldığı dönemin tarzını öğrenip ona göre bir çalış yöntemi geliştirmesi yönünde telkinde ve yönlendirmede bulunarak onun çalış tarzını anlamlı kılmaya çabalıyor. Duru da bu çabalarının karşılığını büyük bir özveri ve çalışma disipliniyle veriyor.
Gelecekte müziğe hobi olarak devam edip teknoloji ve yazılım konusunda çalışmayı düşünen Duru, kanser tedavisi gören çocuklara konser verecek kadar da toplumsal bilinci yüksek bir çocuk.
Ona bu değerli çalışmalarında başarılar diliyor ve kendisini tanımanız için size aşağıdaki söyleşiyle birlikte bir fırsat sunmak istiyorum:
Merhaba Duru. Müziğe olan ilgin ve yeteneğin ne zaman fark edildi ve bunun üzerine nasıl bir eğitim inşa ettin?
Merhaba. Piyano çalmaya 6 yaşında başladım. Sonrasına severek piyano çalmaya başladığım için, öğretmenlerimin yönlendirmesi ile 8 yaşında 8 seviye olan ABRSM Kraliyet Akademisi sınavlarına girmeye başladım. En son, 14 yaşında, yani geçen yıl, 7. seviye sınavını verdim, ve şu an 8. seviyeye çalışıyorum. Birçok müzik festivallerine ve birkaç yarışmaya katıldım. 2017 yılında Mozart Akademi 3. Uluslararası Piyano Festivali Üstün Performans Başarı Ödülü, 2019 Mozart Akademi 5. Uluslararası Piyano Festivali Çağdaş Dönem Eseri Yorumlama Başarı Ödülü, 2021 Uluslararası Music & Stars Awards yarışmasından “Honor Mention” ödülü, ve 2021 Genç Yetenekler Tekirdağ’da Buluşuyor Ulusal Müzik Yarışması BİLSEM’ler arası lise kategorisinde 1. ödülü aldım. Aynı zamanda 2016 yılından beri BİLSEM’e müzik ve genel yetenek alanlarından devam ediyorum.
Peki neden piyano?
Müziğe başladığım andan itibaren en çok piyanoyu sevdim. Halen de fikrim değişmediği için çalmaya devam ediyorum.
Bilsem müzik bölümünde Filiz Kırkar’ın öğrencisisin. Öğretmeninin senin piyano çalma stiline dair verdiği ve aklından çıkmayan birkaç öğüdü bizimle de paylaşır mısın?
Öğretmenim Filiz Kırkar bana duygularımı katarak çalmamı söylemişti, ve bence o zamandan beri çaldığım parçalar çok daha güzel ve anlamlı oldu. Aynı zamanda parçayı bulunduğu dönemin tarzına göre çalmamı söylemişti ve bence bu da çaldığım parçaları geliştirmeme yardımcı oldu.
En çok ilham aldığın, beğendiğin piyanistler hangileri?
Beraber atölye çalışması yapma fırsatı bulduğum Gülsin Onay’dan ilham alıyorum. Çünkü Chopin’in parçalarını seviyorum ve bence en iyi Chopin yorumcularından biri. Aynı zamanda Fazıl Say’dan ilham alıyorum. Bestelediği ve aynı zamanda çaldığım “Kumru” parçasını çok beğeniyorum.
Peki bir zaman tüneli olsa tanışmayı en çok arzu ettiğin kompozitör hangisi? Ve ona ne sormak / söylemek isterdin?
Bach ve Chopin’in parçalarını çok beğendiğim için onlarla tanışmak isterdim. Herhalde parçalarını çok beğendiğimi ve çalmaktan çok keyif aldığımı söylemek isterdim.
Bu zamana kadar hangi ustalık sınıflarına ve atölye çalışmalarına katıldın ve bunlar senin müzik bilgine ne yönde katkı sağladı?
Şu ana kadar 3 tane atölye çalışmasına katıldım. Gülsin Onay, Cem Babacan ve Furkan Özyazıcı ile. Her seferinde farklı şeyler öğrendim ve kendimi geliştirmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum.
Sence piyanoya eşlik eden en güzel enstrüman hangisi ve neden?
Bence genel olarak yaylı çalgılar çok güzel oluyor, ama özellikle çello ve kemanı çok beğeniyorum. Bence beraber çok güzel ve uyumlu duyuluyorlar.
Ödülle döndüğün yarışmalar ve festivallerden de biraz söz eder misin?
Her seferinde çok heyecanlanıyorum, ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Genelde daha çok sevdiğim parçaları daha iyi çalıyorum ve aldığım ödülleri en çok sevdiğim parçaları çalarak almıştım.
İlk sahneye çıktığın etkinliği anımsıyor musun? Ne çalmıştın? Heyecanını nasıl yönetmiştin? İzleyicilerden nasıl tepkiler almıştın?
Açıkçası çok hatırlamıyorum, çünkü çok küçüktüm. Ama çok heyecanlandığımı ve daha küçük olduğum için herkesin gülümseyerek alkışladığını hatırlıyorum.
Sahnede piyano çalan birini gördüğünde kendini onun yerine koyar mısın?
Piyanoyu dinlemeyi çok severim bu yüzden çalan birini gördüğümde kendimi onun yerine koymaktansa dinlemeyi tercih ederim.
Bir yandan da matematik ve bilimle çok ilgilisin, bir yandan da lisanslı eskrim sporcususun. Bu yönünden de bize söz eder misin? Müziğini nasıl etkiliyor bu yeteneğin?
Matematik ve bilime ilgiliyim; eskrim yapmaktan zevk alıyorum. Aynı zamanda eskrim daha iyi odaklanmamı ve stresi daha iyi yönetmemi sağlıyor. Bence piyano konserlerine çıkarken bunlar bana yardımcı oluyor. Hepsinin birbirini etkilediğini ve yönlü olmanın insanı gelişime daha açık hale getirdiğini düşünüyorum.
Piyano çalışmalarına günlük çalışma rutininde nasıl bir yer verirsin?
Bir plana bağlı kalmak yerine içimden geldikçe çalışıyorum. Ama tabi her gün düzenli olarak çalışmaya gayret ediyorum.
Kanser tedavisi gören çocuklara konser verdin, çok tebrik ederim. Peki bu tür sosyal sorumluluk projeleri sende nasıl duygular uyandırıyor? Daha başka kimler için konserler vermek isterdin?
Teşekkür ederim. Bu tür projelerde yer almayı seviyorum çünkü küçük bir yardım bile olsa yardım edebildiğim için mutlu oluyorum. Yardım edebileceğim başkaları için önüme tekrar böyle bir fırsat çıkarsa da konser vermeyi isterim.
Repertuarında görmekten en çok mutlu olduğun eser hangisi?
Bach ve Chopin’in eserleri çalmayı sevdiğim için en çok onları görmekten mutlu oluyorum. Ama içlerinden en sevdiğim Chopin’in parçası olan Nocturne no. 20.
Sence iyi bir piyanistin özellikleri ne olmalı?
Bence piyano çalmayı içtenlikle sevmeli, müziği hissetmeli ve düzenli çalışmalı.
Geleceğe dair hayallerinden bize söz eder misin? Kendini sporcu olarak mı müzisyen olarak mı hayal ediyorsun?
Açıkçası gelecekte müzik ve eskrime hobi olarak devam etmeyi düşünüyorum. Ama piyanoda kendimi geliştirmeye devam etmeyi, ABRSM diploma sınavını vermek istiyorum ve başka yarışmalara katılıp ödül almak isterim. Piyano çalmayı keseceğimi hiç sanmıyorum. Aynı zamanda eskrim yapmayı da seviyorum ve turnuvalara katılmaya devam etmek istiyorum. Gelecekte kariyer olarak teknolojiyle ilgili bir şeyler yapmayı planlıyorum, çünkü teknoloji ve yazılım gibi şeyler hoşuma gidiyor.