Küçük kemancı Delfin Dalyan: “Sahnedeyken sadece kemanım ve ben oluyorum. Kalbim parmak uçlarımda atıyor”

10 yaşındaki Delfin Dalyan, Ankara’da Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlkokulu 4.sınıf keman bölümü öğrencisi. Dört yaşında kavuştuğu ilk kemanıyla ve çok değerli sanatçıların ve eğitmenlerin onu doğru yönlendirmesiyle bu tutkusunu başarılı bir şekilde geliştirmeye devam ediyor. Öyle ki altı yaşında şu anda okuduğu Bilkent MSSF’nin keman bölümünü burslu kazandı.

Kemanıyla sahnede neler hissettiğini sorduğumda ise, “sahnedeyken sadece kemanım ve ben oluyorum. Parmaklarım tellerdeyken başka kimseyi görmüyor, duymuyorum. Sanki kalbim parmaklarımın ucunda atıyor” yanıtını veriyor. Çaykovski çalmayı özellikle çok seviyor çünkü hem hüznü hem mutluluğu aynı eserde buluyor.

Yılda iki kez keman sanat dalı konserleri olan Delfin, sosyal sorumluluk projelerine ve ustalık sınıflarına da devam ediyor. Keman onun olmazsa olmazı. Başarılı bir keman virtüözü olma hayalinin peşinde çok disiplinli ve verimli çalışmak gerektiğinin farkında. En büyük hayallerinden biri ise, Viyana Filarmoni Orkestrası’nın baş kemancısı olmak. Yani bu denli spesifik bir hayal kurmuş bir çocuk kemancı var karşımızda. Ayrıca kendisi gibi yetenekli çocukları dünya çapında keşfedip onlara yol göstermek, burs sağlamak için çalışan bir kuruluşta da aktif olarak yer almayı çok arzu ediyor.

Kendisi halihazırda ilk yarışması olan MEDICI “International Music Competition’ uluslararası müzik yarışmasının sonucunu heyecanla bekliyor. Bu yarışmaya, üzerinde uzun süredir çalıştığı “Friedrich Seizt Student Violin Concerto, No.3 G Minör” ile katılmış.

Delfin’i, çocukluğunun altı yılına sığdırdığı büyük azmi, keman tutkusunu, gayretini, disiplinini ve hepimize ilham kaynağı olacak olan hayallerini tanımanız için kendisiyle çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik:

Delfin merhaba. 10 yaşına çok büyük bir çalışma azmini sığdırmışsın, seni kutluyorum. Müziğe olan ilgin ve yeteneğin kaç yaşında ve nasıl keşfedildi? 

Merhabalar, müziğe olan yeteneğim ben 4 yaşındayken, aile dostlarımız piyano hocası Prof. Dr. Anatol Jagoda ve CSO’da keman sanatçısı olan Özgür Baskın ‘ın müzik kulağımı fark etmesiyle keşfedildi. 4 yaşımda aldığım kemanımla, Özgür Baskın öğretmenimle müzik yolculuğuma başlamış oldum. Sonrasında Senem Akgöl öğretmenimle 6 yaşıma kadar keman öğrenmeye devam ettim. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi sınavına girdim ve keman bölümünü burslu kazandım. Burada 4 yıldır Bahar Kutay öğretmenimle keman derslerime devam etmekteyim.  

Peki, neden başka bir enstrüman değil de keman?

Bana kemanı sevdiren kişi ilk öğretmenim Özgür Baskın’ın konserinde, annem kemana olan ilgimi fark etmiş ve kemanı elime aldıktan sonrada bırakmak hiç istememişim. Ve sonrasında da kemanın kendimi huzurlu hissettiren sesi aramızda görünmez bağlar oluşturdu. 

Katıldığın ilk konseri bize anlatır mısın? Heyecanını nasıl yönetmiştin? 

İlk konserimi Başkent Üniversitesi Senem Akgöl Bedam Yıl Sonu konserinde vermiştim. 6 yaşındaydım. 

Küçükken sahnede hiç heyecanlanmıyordum. Aksine sahnede kendimi daha iyi hissettiğimi düşünüyorum. Ama tabi büyüdükçe sanırım heyecan da öğrenilen bir duygu. Ve zamanla yaşadığımız bu heyecanı sahnede pozitif yönde kullanmayı öğreniyoruz. Okulum Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi özellikle sahne heyecanımızı kontrol etmemizi çok güzel öğretiyor. Bunun için her müzik dalı, ilkokul 1. sınıftan itibaren senede en az iki konser vermektedir. 

Sahneye çıkıp kemanının başına geçtiğinde neler hissediyorsun?

Sahnedeyken sadece kemanım ve ben oluyorum. Parmaklarım tellerdeyken başka kimseyi görmüyor, duymuyorum. Sanki kalbim parmaklarımın ucunda atıyor.

Öğretmeninin sana keman çalarken verdiği ve hiç aklından çıkmayan tavsiyeler var mı? Neler?

Öğretmenimin verdiği her bilgi çok değerli ve mümkün olduğunca hepsini aklımda tutmaya ve uygulamaya çalışıyorum. 

Medici International Music Competition’a katıldın ve sonucunu bekliyorsun. Bu yarışma katıldığın ilk yarışma mı olacak? Nasıl bir hazırlık sürecinden geçtin? Hangi parçayı çaldın?

Evet ilk yarışmam olacak. Öğretmenimle birlikte tüm dönem çalıştığım bir konçertoyu göndermeye karar verdik.  Friedrich Seizt Student Violin Concerto, No.3 G Minör…

Kemanınla çalmaktan en çok hoşlandığın parça hangisi ve neden? 

Bugüne kadar çalabildiğim parçalardan en çok Seizt’in konçertolarını çalmaktan çok keyif aldım. Eserlerindeki müzikal geçişler bana çok anlamlı geliyor. Tchaikovsky çaldığımda da çok etkileniyorum. Çünkü hem hüzün, hem mutluluk aynı anda hissediliyor. 

Peki kemanınla çalmaktan en çok zorlandığın parça hangisi? Bu tür zorlukları nasıl aşıyorsun? 

Eseri çalmakta zorlandığımda, ilk önce çalacağım eseri bol bol dinlerim, sonrasında solfejini yaparak, takıldığım pasajları çokça tekrar ederek bestecinin neler hissettirmek istediğini, vurgularını anlamaya çalışırım.  

En çok beğendiğin keman virtüözleri kimler? 

Janine Jansen, Joshua Bell, Augustin Hadelich, Bomsori Kim, Sarah Chang. Türk sanatçılardan, Suna Kan, Hande Küden, Önder Baloğlu ve Cihat Aşkın. 

Katıldığın ustalık sınıflarından da söz eder misin? Nasıl kazanımlar edindin buralarda? 

Esen Kıvrak ve Clara Zahler’in keman masterclasslarına katıldım. Masterclassların benim için en büyük kazanımı, farklı ekollerden, tarzlardan keman çalan sanatçılardan eserleri yorumlamayı öğrenmek…

Pandemi bittiğinde canlı yarışmalara da katılacaksın. Peki online yarışmalarda kendini nasıl motive ettin? Çünkü canlı yarışmalardaki heyecanı burada bulmak zor. 

Pandemi döneminde online yarışmaya katılmanın bence en büyük zorluğu, parçayı kaydetme süreci. Kayıt sürecinde gerçekten motivasyonu yüksek tutmak çok zor olsa da, bu dönemde okulumuzdaki enstrüman sınavlarımızın çoğunu kayıt yoluyla yolladığımızdan bu konuda çokca deneyim kazandım. Bu sayede daha çok pratik yaptığımı düşünerek kendimi motive etmeye çalıştım.

Konservatuar bitince yurtdışında okumayı düşünüyor musun? Evetse hangi ülke ve neden? 

En büyük hayalim Viyana yada Londra’da okumak. Özellikle Viyana klasik müziğin başkenti ve ruhu.

Kemanınla sıradışı bir yerde konser vermek istesen nereyi tercih ederdin? 

Afrika’daki çocuklar için düzenlenen sosyal sorumluluk projesinde keman çalmak isterdim.

Peki, kemanınla ileride nasıl bir sosyal sorumluluk projesine katılmayı düşünürsün? 

Eğitim ve temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuklar için yardım projelerine katılmayı çok isterdim. 

Klasik müzik senin için ne anlam ifade ediyor? 

Klasik müzik hep hayatımın içindeydi. Ailem bebekliğimden beri bana klasik müzik dinletirmiş. Klasik müzik hayatımın merkezi diyebilirim. 

Peki kemanın hayatındaki önceliği ve yeri ne? 

Keman; olmazsa olmazım. 4 yaşımdan beri hayatımın en önemli önceliği, vazgeçemeyeceğim bir tutku. 

Başarılı bir keman virtüözü olmak için neler yapacaksın? Hedeflerin nedir ve gözünü kapattığında kendini nerede, nasıl hayal ediyorsun? 

Başarılı bir keman virtüözü olmak için herşeyden önce çok disiplinli ve verimli çalışmanın öneminin farkındayım. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bizleri bu disiplinle eğitmektedir. 

En büyük hedefim ve hayalim; Viyana Filarmoni Orkestrası’nda baş kemancı olmak. Tüm dünyada konserler vermek ve yetenekli çocukları keşfedip, onlara yol gösterecek, eğitim vererek burs imkanı sağlayacak bir kuruluşta aktif olarak yer almaktır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s