11 yaşındaki küçük piyanist Ebru Ada Gültekin, ileride mimar veya iç mimar olma hayalleri kurarken bir yandan da sayılı konser piyanistlerinden biri olmayı da hedefliyor. Beş yıldır piyano eğitimi alan Ada, bir yandan da iki yıldır akordeon çalışıyor. Ayrıca spor yapmayı çok sevdiği için hobi olarak karate alanında da kendini geliştiriyor.
Bir zaman makinesi olsa Johann Sebastian Bach’la tanışmak ve “Bestelerinizi bu kadar zor ve çarpıcı olarak nasıl yapabiliyorsunuz” diye sormak isteyen Ada’ya göre piyanoyu tanımlayan renk “beyaz”, çünkü piyano saflığı temsil ediyor. Birçok arkadaşının ondan ilham alarak piyanoya başlaması ise Ada’yı çok sevindiriyor, çünkü kendi varlığıyla çevresinde belli bir değişimin öncüsü olmuş. Bir yandan da Beethoven gibi müziğe tüm engellere rağmen sıkı sıkıya sarılan bestecilerin hayatları onu çok etkiliyor.
Piyano çalışmalarına her gün belli bir disiplinle devam eden Ada ile piyano merakı ve geleceğe dair hayallerini konuştuk:
Ada merhaba. Piyanoya ilgin nasıl başladı? Şu anda piyano alanındaki eğitimin nasıl devam ediyor?
Şu anda 11 yaşındayım. 6 yaşında ailemin yönlendirmesi ile başladım, aynen başladığım gibi Bahçeşehir Mirela Müzik Atölyesinde Bayrak Hoca ile yola devam ediyorum.
Başka enstrümanlara da meraklı mısın, yoksa piyanonun yeri sende ayrıcalıklı mı?
Evet Bayrak Hocamın yönlendirmesi ile 2019’un Eylül’ünden beri akordeon öğrenmeye devam ediyorum.
Piyano çalmadığın zamanlarda hobilerin nelerdir?
Spor yapmayı çok seviyorum. Yaşadığımız yerde belediyeye ait Spor Okulunda Karate Dersleri alıyorum. Bunun haricinde arkadaşlarımla sokakta oyun oynamayı çok seviyorum.
En çok beğendiğin piyanistler ve kompozitörler hangileri?
Fazıl Say ve Anjelika Akbar kesinlikle.
Bir zaman makinen olsa ve geçmişe ışınlansan hangi besteciyle tanışmak ve ona ne söylemek / sormak isterdin?
Johann Sebastian Bach’la tanışmak ve “Bestelerinizi bu kadar zor ve çarpıcı olarak nasıl yapabiliyorsunuz” diye sormak isterdim.
Günde kaç saat piyano çalışırsın? Zamanını yönetirken arkadaşlarınla vakit geçirmekten fedakarlık etmek zorunda kaldığın oluyor mu?
Günde ortalama 45 dk-1 saat arası piyano çalıyorum. Bazı zamanlar daha az ya da daha çok ve hatta hiç çalamadığım zamanlarda oluyor. Elimden geldiğince her gün muhakkak alıştırma yapmaya gayret ediyorum.
İlk piyanona kavuştuğun anı tarif eder misin, neler hissettin?
Babam piyanoyu demonte halde getirdiğinde çok heyecanlanmıştım, birlikte kurup ilk çaldığımda yine heyecanlanmış ve çok sevinmiştim.
Kendine dair gelecek hayallerini bizimle paylaşır mısın?
Mimar/İç Mimar olmak istiyorum. Müziği de hiçbir zaman bırakmayacağım, umarım sayılı piyanistlerden biri olacağım.
Yurtdışında okuma planların var mı peki?
Evet Almanya’da okuma hayalim var. Çünkü oradaki okulların daha saygın ve üst düzeyde olduğunu düşünüyorum.
Bazı piyanistlerin, bestecilerin hayatlarını merak edip okur musun? En çok hangisinin hayatından etkilendin ve neden?
Okulda Almanca projemi Ludwig Van Beethoven’ın hayatını araştırmak üzerine yapmıştım. Çünkü sağırlık döneminde dahi müziği bırakmamış ve bestelerine devam etmiş.
Piyanoda çalmaktan en çok hoşlandığın eserler hangileri ve bu eserler sende nasıl duygular uyandırıyor?
J.S. Bach’ın 132. Menueti ve L.V.Beethoven’in Für Elise’sini çalmaktan hoşlanıyorum. Bu parçaları çalarken, bazı kısımlar çok heyecanlandırıyor, bazı kısımlarda çok rahatlıyorum.
Piyanoyu bir renkle eşleştirmeni istersem hangi renk olurdu ve neden?
Beyaz. Çünkü bana göre piyano saflığı temsil ediyor. Zaten kendi piyanom da beyaz rekte.
Arkadaşların da senden sonra piyanoya merak saldılar mı? İçlerinden senin izinden gidip piyano çalmaya başlayanlar oldu mu? Onları böyle güzel bir şekilde etkilemekten hoşlandın mı?
Evet. 6 arkadaşım benden dolayı çalmaya başladılar, 5’i halen devam ediyor. Evet hoşlandım, içlerinden biriyle düet yapmıştık.
Piyano çalmayı en çok hayal ettiğin mekan neresi ve neden?
2016 yılında gittiğimiz Prag’da sokakta bir piyano vardı, daha yeni başladığım yıl olduğundan çalamamıştım. O piyano da (eğer duruyorsa tabi) çalmak istiyorum.
Pandemi öncesinde klasik müzik konserlerine gider miydin? Kendini de o sahnede hayal eder miydin?
Bir konsere gitme imkanım olmadı ama hocamın düzenlediği bir piyano etkinliğinde hem sunucu hem katılımcı olmuştum.
Peki son olarak piyano dersi aldığın öğretmeninin sana verdiği ve hiç unutamadığın öğüt hangisi?
Öğüt vermedi fakat, öğrettiği parçaları hızlıca öğrendiğimi söylemesi hoşuma gidiyor.
Ada’nın emin ve sağlam adımlarla ilerleyişini yakından takip ediyorum. Onun çok büyük bir müzisyen olacağına inanıyorum. O bizim gururumuz ..
BeğenBeğen