
17 yaşındaki başarılı kemancı Doruk Deniz Aksu, piyano ile başladığı müzik eğitimine kemanla devam etti ve halihazırda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki keman eğitimini Profesör Ceyda Uzgören ile yapıyor. Ayrıca repertuvar çalışmalarını Dania Kaynova ile sürdürüyor. Kendi tabiriyle “keman çalarken ruhu şakıyor”.
Cihat Aşkın, Pinchas Zukerman, Agustin Hadelich, , Shloma Mintz, Lutsia Ibragimova, Itzhak Rashkovsky, Ani Schnarch, Joel Smirnoff, Rodney Friend, So-Ock Kim, Cho-Liang Lin, Siyeon Ryu, Dong-Suk Kang, Yuzuko Horigome, Qian Zhou, Erzhan Kulibaev’in ustalık sınıflarına katılan ve böylelikle farklı ekolleri, aynı eser üzerindeki farklı bakış açılarını görüp ufkunu genişleten Doruk, 2018 yılında İş Sanat’ın düzenlemiş olduğu seçmeleri kazanarak İş Sanat Parlayan Yıldızı seçildi ve İş Sanat Milli Reasürans Sahnesinde resital gerçekleştirdi.
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile pek çok konserde çalmış olan başarılı kemancı, ayrıca TRT İstanbul ve Ankara radyolarında konserler verdi.
Birincilik elde ettiği yarışmalar ise oldukça önemli ve büyük bir alkışı hak ediyor: Jürisinde Ayla Erduran’ın da yer aldığı Klasik Müzik Akademisi Yarışması (Türkiye), Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması (Türkiye), North International Music Competition (İngiltere), Individualis Music Competition (Ukrayna), Sırbistan Müzik Pedagogları Derneği’nin düzenlediği International Music Competition (Sırbistan), Rauan Music Competition (Kazakistan), International Instrumental Performance Competition (Polonya).
Doruk aynı zamanda 2019’da Budapeşte’de 3 tur olarak düzenlenen Illona Feher Keman Yarışması’na kemancılık kariyerinde çok şey borçlu olduğu ve büyük bir minnetle andığı değerli keman virtüözü Cihat Aşkın önderliğindeki Türk Milli Keman takımı ile katıldı ve kendi kategorisinde Türkiye’ den finale kalan tek kemancı finalist oldu. Yarışma finalinde Anima Music Chamber Orkestrası ile solist olarak çalma hakkı kazanarak Mozart’ın 3. Keman Konçertosu’nu solist olarak bir konserde çalmış oldı. Kendisi aynı zamanda Cihat Aşkın Gençlik Atölyesi üyesi.
Doruk’a göre bir kemancının hayatında birçok konuda özverili olması gerekiyor ve bunu yapabilmesi için kemanını çok sevmesi ve kemancı olmayı tüm yüreğiyle istemesi, çalışkan ve disiplinli olması gerekiyor. Kendisiyle çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik; aşağıda sizinle de paylaşmak isteriz:
Müziğe olan ilgin nasıl başladı?
Beş yaşındayken ailemin yönlendirmesiyle piyano dersi almaya başladım. Evimizde sürekli müzik dinlenirdi. Annem amatör olarak gitar çalıyordu. Konserlere, operalara, tiyatrolara gitmek çok küçük yaşlarımdan beri en çok sevdiğim şeylerdi. Yani müzikle iç içeydim hep.
“Keman benim için vazgeçilmez, çünkü” diye başlayan bir cümleyi nasıl sürdürürsün?
Keman çalarken ruhum şakıyor.
Çok değerli ustaların masterclasslerine katıldın. Keman çalış tarzın ve yeteneklerin bu ustalık sınıflarında ne yönde gelişti? Kendinde nasıl bir dönüşüm, gelişim sezinledin?
Müzik pozitif bilimler gibi değil, yoruma çok açık. Farklı ekoller var, her hocanın aynı eser üzerinde çok farklı bakış açıları olabiliyor. Farklı fikirlerin beni zenginleştirdiğini ve ufkumu genişlettiğini hissediyorum.
Ödül aldığın yarışmalardan da biraz söz eder misin? İlk ödülünü aldığında kaç yaşındaydın, neler hissettin o anda? Ardından gelen senelerde yarışmalara nasıl hazırlandın?
İlk ödülümü aldığımda on yaşındaydım. Çok mutlu olmuştum. Yarışmalardan elde ettiğim dereceler kesinlikle çok motive etti beni. Sonraki yarışmalara büyük bir titizlikle değerli hocam Dania Kaynova hazırladı beni. Zaten Dania hocam her zaman yanımda oldu.
Mozart’ın 3. Keman Konçertosu senin müzik kariyerinde çok önemli bir yere sahip. Okurlarımızla da bu hikayeni paylaşır mısın?
2019 Yılının temmuz ayında değerli hocam Cihat Aşkın önderliğinde Türk milli keman takımı olarak Budapeşte’de düzenlenen İllona Feher keman yarışmasına katıldık. Orada ülkemizi gururla temsil ettik. Yarışma üç turdan oluşuyordu. Kendi yaş kategorimde finale kalan tek Türk finalist oldum. Ve ödül olarak Anima Chamber Orchestra eşliğinde Mozart’ın 3. keman konçertosunun tamamını halka açık bir konserde solist olarak çaldım.
Kemanın sesi sana ne çağrıştırır?
Kemanın sesi bir kuşun dokunaklı ötüşü gibi süzülüp kalbimin içine yansıyor.
Türkiye’de ve dünyada en çok beğendiğin keman virtüözleri hangileri?
Cihat Aşkın, Maxim Vengerov, Ray Chen ve kendisi ile masterclass yapma imkanı bulduğum Augustin Hadelich.
Keşke solo keman için çok fazla eser besteleseydi dediğin kompozitör/ler hangileri?
Mozart ve Beethoven kesinlikle.
Yurtdışında okuma, çalışma hayallerin var mı?
Lisans eğitimime Almanya’da devam etmek istiyorum. Sonrasında hem yurtdışında, hem de Türkiye’deki çalışmalarda ve projelerde yer almak isterim.
Keman eğitiminde dünyada en güçlü okullar / ülkeler hangileri sence?
Almanya, İngiltere ve Avusturya’da çok iyi okullar var ama önemli olan okuldan çok iyi bir hocanızın olması.
Cihat Aşkın, senin müzik kariyerinde çok değerli bir yere sahip. Biraz kendisinden ve sana olan katkısından söz eder misin? Örneğin, hiç unutamadığın bir öğüdü veya yönlendirmesi var mı?
Bugüne kadar değerli hocam Cihat Aşkın’ın pek çok çalışmasına katıldım. Cihat hocam beni çok geliştiren çok sayıda projede bana yer verdi. Kendisinin engin bilgisinden istifade edebilme fırsatı bulduğum için çok şanslıyım. Sanatçılığıyla ve kişiliğiyle, Cihat hocam hem bizim için hem de gelecek kuşaklar için verilmiş bir hediyedir. İyilik, ahlak, dürüstlük ve erdem Cihat hocamın en çok önem verdiği değerlerdir. Cihat hocam bana, iyi bir sanatçı olabilmenin yolunun önce iyi bir insan olmaktan geçtiğini öğretti.
Bu süreçte ne tür kurumsal destek mekanizmalarından yararlandın? Bir kemancının ardında sürekli ve kalıcı bir kurumsal destek olması sence müziğini nasıl etkiler?
Cihat Aşkın Gençlik Atölyesi üyesi olarak çeşitli masterclasslara katılma imkanı bulmamla birlikte kemanda ilerleme katettim ve müzikalliğim de gelişti. Bizlere kılavuzluk etmesi ve her an yanımızda olup yüreklendirmesi ve teşvik etmesi açından bir kurumsal destek almamız önemli ve gerekli.
Yarışmaların, bir müzisyen üzerinde sence olumlu ve olumsuz nasıl etkileri oluyor?
Belli bir hedef üzerinde odaklanarak sıkı bir çalışma içerine girmek çok geliştirci oluyor. Ama müzik çok göreceli ve yoruma açık olduğu için müzik gibi bir olguyu yarışma kapsamına sokmanın ne kadar anlamlı olduğu tartışılabilir.
Kemanınla ilk çaldığın besteyi anımsıyor musun?
Mozart’ın bestelediği hepimizin bildiği Daha Dün Annemizin Kollarında Yaşarken ezgisini çalmıştım.
Bir kemancının başarılı olması için sence ne tür özelliklere sahip olması gerekir?
Bir kemancının hayatında birçok konuda özverili olması gerekiyor. Bunu yapabilmesi için kemanını çok sevmesi ve kemancı olmayı tüm yüreğiyle istemesi gerekir. Bunu çok çalışkan ve disiplinli olmak takip ediyor.
Bu keyifli söyleşi için çok teşekkürler.