Devlet sanatçımız ve değerli piyanist Gülsin Onay, pandemi döneminde hepimizin evlerine, kulaklarına ve kalplerine sihirli piyanosundan yükselen geniş repertuarının müthiş yorumlarıyla umut ve birliktelik duygusu aşılarken, bir yandan da hepimizden habersiz çok değerli bir albüm için hazırlıklarını sürdürüyordu.
Onay’ı sıradışı ve özel bir insan yapan da sanırım bu özelliği: üretmeden geçen bir dakikası bile olmaması ve tüm bu çabalarını yüzündeki o müthiş gülümseme, içten kahkahası, alçakgönüllülüğü ve eşsiz bir yaşam enerjisiyle yapıyor oluşu.
Ludwig van Beethoven’ın 250.doğum yılı kutlamaları kapsamında Sn. Onay’ın Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda verdiği konser programını temel alan albüm, Kadıköy Belediyesi’nin değerli katkılarıyla Lila Müzik etiketiyle Cuma günü (4 Haziran) yayınlandı.
“Ay Işığı” isimli albümde, Fransız Devrimi’nden Napolyon Savaşları’na dek tarihin en devinimli dönemlerinden birinde yaşamış ve bestelerini de böyle çetrefilli bir dönemde yapmış olan, Klasik Dönem’den Romantik Dönem’e geçiş sürecinde müziğin dümeninde bulunan Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı, Veda Sonatı ve Op. 109 Sonatı, Onay’ın her zamanki tutkulu yorumuyla bizlere ulaşıyor.
Ludwig van Beethoven (1770-1827) henüz 30’lu yaşların başlarındayken sağırlıktan kurtulamayacağını öğrendiğinde 2. Senfoni’sini, 4. Piyano Konçertosu’nu, Waldstein Sonatı’nı, Kreutzer Sonatı’nı ve Razumovski kuvartetlerini besteliyordu ve akabinde dış dünyanın sesleri sona erdiğinde devasa yapıtlarını hazırlamaya devam edecekti çünkü iç dünyası giderek derinleşmekteydi.
Onay da bu derinliği piyanosuna tüm kalbiyle aktarabilen nadir piyanistlerimiz arasında ve hep söylediğim gibi kendisiyle aynı çağda yaşıyor olmak kendi başına hepimiz için övünç kaynağı.
Geçtiğimiz sene ünlü Alman besteci Beethoven’ın 250. Doğum Yılı doğduğu kent Bonn’dan başlamak üzere tüm dünyada coşkuyla anılırken, Türkiye’de de bu kapsamda Süreyya Operası’nda, Beethoven Yılı açılış ve kapanış konserlerini veren Gülsin Onay, her iki konser programının kayıtlarından yola çıkarak bu albümü hazırladı.
“Dinleyicilerimin bana, benim dinleyicilerime ihtiyacım var” diyen Onay, 15 Mart 2020’den beri evinden verdiği konserlerde biz müzikseverlere Beethoven’ın birçok eserini anlatımlı olarak çalarak, bizleri neşelendirmek için “istek parçalar” sorarak, belki de bu güzel albüme hepimizin bilinçaltını hazırlamıştı, kimbilir?
Albümün kaydı Ozan Sarıer’e, kitapçık yazıları Aydın Büke’ye, albüm kitapçığının fotoğrafları Serdar Tanyeli, tasarımı ise Gözde Oral’a ait. Albümü müzik marketler ile Cihangir Opus 3a’dan satın alabilir, Haziran ayının ilk haftası itibariyle dijital platformlardan da dinleyebilirsiniz.