Henüz sekiz yaşındaki Derin Sagut’un piyano macerası 5.5 yaşında Gülmira Ustalar’dan ders almaya başlamış. Uluslararası iki yarışmada birincilik elde eden Derin, doktor olan babasının mesleği gereği Aydın’da yaşamaya başlayınca, ilk olarak Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Konservatuvarı Öğretim Üyesi Alexander Makaev, ardından ADÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrade Abbasova’dan piyano eğitimi almış. Beethoven’dan Mozart’a, Chopin ve Tchaikovsky’e dek geniş bir repertuara sahip olan Derin’in piyanoda yetkinleşme sürecinde özgüveninin arttığı ve sorumluluk bilincinin oluştuğunu söylüyor ailesi ve ona desteklerini sürekli artırarak sürdürüyorlar.
Pandemi döneminde müzik eğitimini sürdüren ve yarışmalara online ortamdan katılan Derin, bu süreçte disiplinini hiç bozmadığını ve çalışmalarını aksatmadığını belirtiyor. Arkadaşları arasında klasik müzikle ilgilenen çok kişi olmamasına rağmen, ondan ilham alarak piyano derslerine başlayanların olması onu çok mutlu ediyor ve çevresinde değişimin öncüsü olma sürecinde motivasyonunu artırıyor. Erken yaşta başlanan piyano eğitiminin büyük bir disiplin ve motivasyon gerektirdiği bilinen bir gerçek. Derin bunun somut bir örneği aslında.
Piyanoyu mavi renkle özdeşleştiren çünkü bu renkle ve piyano ile huzur bulduğunu ifade eden çocuk piyanist, henüz herhangi bir burs imkanından yararlanmıyor. Şu anda geleceğe dair bir plan yapmasa da piyanoyu hayatının öncelikleri arasına koymaya ve piyanonun “inceliklerini” öğrenmeye çok hevesli Derin. Ayrıca kız çocuklarının okullaşmasını da çok önemsiyor. “Her kız çocuğu okumalı,kendini geliştirmeli ve kendi ayaklarının üzerinde durup kendi geleceklerini güzel bir şekilde çizmelidir. Yeni bir şeyler öğrenmek beni çok mutlu ediyor, ufkum gelişiyor” diye ifade ediyor yaşıtlarına dair bu hislerini kendi yaşantısı üzerinden dile getirmek için. Bu ifadeler, müziğin kişi üzerinde yaratmayı hedeflediği davranış değişiklikleri ve sağduyunun güzel bir örneğini teşkil ediyor.
Chopin’in Waltz A minor parçasını çalmaktan çok keyif alan Derin’e “piyanon dile gelse ne derdi” diye sorduğumda da yanıtıyla kocaman bir gülümseme oturdu yüzüme: “Benim çalmamdan memnun musun?” diyor sorar ve “Seni çok seviyorum!” derdi kesin” diyor.
Bu neşeli, disiplinli ve piyano tutkunu minik piyanistin çocuksu ifadelerini, tutkusunu dile getirme tarzını, kısacası onu yakından tanımanız için kendisiyle hoş bir söyleşi gerçekleştirdik:
Müziğe olan ilgin nasıl fark edildi? Bundan sonra yolculuğuna akademik anlamda nasıl devam ettin?
4 -5 yaşlarında iken piyano ve piyano çalan birisi gördüğünde anne ve babama ben de çalmak istiyorum derdim. Bu kadar istekli olduğumu görünce 5.5 yaşında piyano eğitmeni Gülmira Ustalar’dan ders almaya başladım; yaklaşık 1 yıl sonra babamın işi sebebi ile Aydın’a yerleştik ve burada ilk olarak Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Konservatuarı Öğretim Üyesi Alexander Makaev’den 1 ay kadar ders aldıktan sonra ADÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü başkanı Prof. Dr. İrade Abbasova ile yaklaşık olarak bir yıldır derslerimize devam etmekteyiz.
Yakın zamanda uluslararası iki yarışmada birincilik elde ettin. İlk duyduğunda neler hissettin, o anda ne yapıyordun, bekliyor muydun bu sonucu?
İlk duyduğumda çok mutlu oldum ve duygulandım. Derece bekliyordum aslında… İrade hocam ile pandemi sebebi ile sadece bir ay yüz yüze eğitim aldım, derslerimiz online devam etmektedir. Bu parçalar online çalışmanın eserleri o yüzden bu başarı benim için daha da kıymetli. Aslında düzenli çalışınca online eğitimle de piyanoda ilerleme ve başarılar elde edebileceğinin de göstergesi.
Bu zamana dek aldığın ödüllerden bahsetmek ister misin?
Önce Antalya Mayder online piyano festivalinde 1 parça ile katıldım ve 1. oldum. Ardından Amerika’da Florida music festivaline 3 parça ile katıldım ve orada da birincilik elde ettim.
Ailende hiç müzisyen veya müzikle ilgilenen biri var mı? Kimden ilham aldın?
Ailemde müzik aleti çalan yok. Ben anaokulundayken öğretmenimiz Fazıl Say’ı bize anlattı ve onun eserlerini dinletti, piyano çalarken onu seyrettim, daha sonra ailem 6. yaş doğum günü hediyesi olarak beni Fazıl Say’ın İzmir’deki konserine götürdü. Fazıl Say’dan etkilendim ve ilham aldım diyebilirim. Ayrıca Valentina Lisitsa’yı da çok beğeniyorum.
Senin için “vazgeçilmez” besteciler ve “ilham kaynağı olan” çağdaş piyanistler kimler?
Frederic Chopin ve Çaykovski’nin eserlerini çalmaktan çok keyif alıyorum. Fazıl Say, Gülsin Onay ve Valentina Lisitsa ilham aldığım piyanistler.
Piyano öğrenimin sırasında öğretmeninin sana verdiği ve hiç unutamadığın bir öğüt var mı?
Piyano disiplin, sabır ve düzenli çalışma gerektirir. Eğer bunlardan biri olmazsa piyano seni bırakır.
Herhangi bir ustalık sınıfına katıldın mı? Katılmayı planlıyor musun?
Henüz katılmadım ama katılmak istiyorum.
Herhangi bir burs imkanından yararlanıyor musun?
Hayır, ne yazık ki yararlanmıyorum.

Pandemide müziğini geliştirmek anlamında neler yaptın?
Pandemide özellikle yaz döneminde piyanoya daha çok zaman ayırmaya çalıştım. Öğretmenimle dersleri online yaptığımız için daha zor oldu. 2. sınıf öğrencisiyim ve yaklaşık 2 yıldır okullar kapalı ara ara açılma olsa da hem okul derslerimizin online olması hem piyano eğitimimin online devam etmesi motivasyonu zaman zaman düşüren bir durum olsa da çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum.
Pandemi öncesinde klasik müzik konserlerine izleyici olarak ne sıklıkla katılırdın?
2 kere gidebildim. Klasik müzik konserlerini çok merak ediyorum ama pandemiden dolayı maalesef gidemiyorum.
Arkadaşların arasında klasik müzik sevgisi ne boyutta? Senin piyano tutkun onlara ilham oluyor mu?
Arkadaşlarım içinde çok fazla klasik müzik ile ilgilenen yok. Fakat benim piyano çalmamdan etkilenip piyano eğitimine başlayan çok arkadaşım oldu.
Çaykovski senin için ne ifade ediyor?
Onun iki bestesini çalmayı öğrendim. Onun bestelerini çalmaktan çok keyif alıyorum, her gün sıkılmadan tekrar tekrar çalıyorum.
Çalmaktan en çok hoşlandığın eser hangisi?
Chopin’in Waltz A minor parçasını çalmaktan çok keyif alıyorum.
Kendine dair gelecek planları kuruyor musun? Kendini nerede hayal ediyorsun?
Ben şimdilik piyanonun inceliklerini öğrenmeye çalışıyorum, her yeni parçayı öğrenirken çok keyif alıyorum. Gelecek ile ilgili şu an için planlar yapmıyorum.
Klasik müzik bir renk olsaydı hangisi olurdu, neden?
Mavi olurdu diye düşünüyorum Mavi denilince denizin sonsuzluğu ve gökyüzünün berraklığı geliyor gözümün önüne, mavi huzurun rengi.
Piyanon dile gelseydi, konuşsaydı, ona ilk söyleyeceğin şey ne olurdu?
“Benim çalmamdan memnun musun?” diyor sorar ve “Seni çok seviyorum!” derdi kesin…

Sence kız çocuklarının okuması neden önemli? Sen müzik alanında her gün yeni bir şeyler öğrendikçe neler hissediyorsun?
Her kız çocuğu okumalı,kendini geliştirmeli ve kendi ayaklarının üzerinde durup kendi geleceklerini güzel bir şekilde çizmelidir. Yeni bir şeyler öğrenmek beni çok mutlu ediyor, ufkum gelişiyor.
Üzgün olduğunda mı piyano çalarsın yoksa çok neşeli olduğunda mı?
Neşeli olduğumda çalmayı daha çok severim. Enerjik olduğumda daha iyi çalışıyorum.
Günde kaç saat piyano çalışırsın?
Hafta içi 30 dakika ila 1 saat arası çalışıyorum. Hafta sonu ise 1 saat mutlaka çalışırım.
Piyano çalmak sana nasıl katkılar sağladı?
Sabırlı olmayı ve disiplinli çalışma alışkanlığı kazandırdı. Özgüven duygumu arttırdı.
Kendine ait ilk piyanon olduğu gün neler hissetmiştin? Biraz anlatır mısın bize?
Piyanom geldiğinde çok mutlu oldum. Bana ait bir müzik aletinin olması piyanoya olan ilgimi ve sevgimi daha da arttırdı.
Kendini ileride nerede, nasıl hayal ediyorsun? Kendine dair hayallerin neler? Yurtdışı eğitimi istiyor musun?
İleride kendimi büyük kalabalıklara konser verirken hayal ediyorum. Yurt dışı piyano eğitimi almak istiyorum. Üniversiteyi yurtdışında okumak isterim.