Piyano tuşlarının “küçük perisi” Peri Ertürk: “Kahvaltıdan itibaren klasik müzik dinlerim”

Klasik müzik dinlemek, bu müzikten keyif olan herkesi farklı düzeylerde de olsa iyileştiriyor ve çocuk müzisyenlerin klasik müziği bu denli hayatlarının odağına yerleştirmeleri geleceğe dair ayrı bir umut kaynağı. Tıpkı, kıpkırmızı resital kıyafetiyle izleyicileri selamladığı günün sabahında kahvaltısına klasik müziğin eşlik ettiği Peri Ertürk’ün başarı öyküsünde olduğu gibi.

Henüz yedi yaşındaki Peri, üç yaşındayken babasının işi sebebiyle Japonya’ya taşındı ve orada bir buçuk sene yaşadı. Kocaeli’ne geri döndüğünde ise dört buçuk yaşında okuma yazma öğrenen, çok meraklı ve piyano çalmak için içi içine sığmayan bir küçük müzisyen adayı vardı karşımızda.

Beş yaşından itibaren piyano öğretmeni Natalia Doğan ile derslere başlayan Peri, Bursa’da uluslararası bir festivale katılarak ilk sahne deneyimini çok küçük yaşta edindikten sonra üç tane uluslararası yarışmadan birincilik, ikincilik ve üçüncülük getirdi.

Buz pateni, tenis ve jimnastikte lisanslı sporcu olan Peri, her gün en az bir saat piyano çalışıyor ve favori bestecisi Bach. Ama geçmişe ışınlansa da Beethoven’a dönüp, o kadar güzel besteleri hangi ruh haliyle yazdığını sormak istermiş.

Gülüşü ve piyano çalışıyla, pembe beyaz renkleriyle her sene bize uzaktan da olsa görsel şölen yaşatan kiraz çiçeklerinin (sakura) o güzel enerjisini ekranımıza taşıyan Peri Ertürk’ü tanıma fırsatını bence kaçırmamalısınız.

Kendini biraz tanıtır mısın? Müzik yolculuğun nasıl başladı, nasıl devam ediyor?

Ben sporu seven ve müziğe ilgili biriyim.  Müziğe ilk başladığımda çok istekliydim, halen de öyleyim. Piyanoya bayılıyorum. Müzikle uğraşmak beni mutlu ediyor.

İçindeki klasik müzik tutkusu küçük yaşlarda ortaya çıktı mı? Ailen sana bu yönde bir eğitim veriyor muydu?

Bebeklikten beri müzik dinliyormuşum.  Annemin karnındayken Mozart gibi klasik müzikler dinletiliyormuşum. Babamın kucağındayken müziği açması için müzik çaları işaret ediyormuşum. 2-3 yaşına geldiğimde de sadece klasik müziklerde değil her türlü müzikte dans ediyormuşum. 

Piyanoya nasıl yöneldin? Başka enstrüman yerine piyanoyu tercih etme sebebin neydi?

Piyanoya başlamayı ben kendim istedim. Çünkü ben de bir müzik aleti çalmak istiyordum ve piyanodan çıkan sesler beni çok neşelendiriyor.

Dışarıda yürürken piyano sesi işittiğinde yaşadığın duyguları tarif eder misin? Neden hayatında piyanoya yer açtın?

Piyano sesi duyduğum zaman mutlu oluyorum ve heyecanlanıyorum. Oradaki çalan kişi ile tanışmak istiyorum.

Ev dışında olduğunda piyanonu özlüyor musun? 

Tabii ki çok özlüyorum. Eve gelir gelmez piyanomun hemen başına geçiyorum.

Piyanonu çalarken nasıl duygular içine girersin? Üzgün olduğunda mı daha çok piyano çalarsın, mutlu olduğunda mı? 

Piyanomu çalarken heyecanlı, mutlu ve iyi hissediyorum. Hem üzgün olduğumda hem de mutlu olduğumda piyano çalıyorum, rahatlıyorum.

Komşuların piyano sesinden bazen rahatsız oluyorlar mı? 

Bitişik komşumuzun ablası da piyano çalıyordu. O nedenle piyano sesini seviyorlar.

En çok beğendiğin, kendine referans aldığın Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden? 

Gülsin Onay. Çünkü katıldığım Bursa’daki Uluslararası Piyano Festivalinde Gülsin Onay da vardı ve çok güzel çalıyordu. Hatta birlikte fotoğrafımız da var. Yurtdışındaki ünlü piyanistleri pek tanımıyorum. Beethoven’i seviyorum. Bach’ı çok seviyorum ve parçalarını çalmak istiyorum. Bir yarışmada da Bach’ın kısa bir eserini çalmıştım.

Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? İlk ödülünü aldığında yaşın kaçtı ve anımsadığın kadarıyla neler hissettin?  

3 tane uluslararası yarışmaya katıldım; İlki South Florida International Piano Competition’dı ve  3. oldum. İkincisi Second International Alkanova Music Competition’dı ve 1. oldum Ve son olarak Polonya’da düzenlenen Digi-Talenty Wiosna 2021 yarışmasında 2. oldum.

İlk ödülü aldığımda 7 yaşındaydım ve çok mutlu oldum. Bir televizyon kanalında benimle ilgili haber yaptılar, bundan dolayı da çok mutlu oldum. Tüm arkadaşlarımla hem ödülümü hem de röportajımı paylaştım.

Sence yaşıtların arasında klasik Batı müziği ilgisi ne düzeyde?  

Çoğu arkadaşım piyano dersi alıyor. Ama herkes bu müzikleri seviyor mu bilmiyorum. 

Klasik müziği sen neden seviyorsun? 

Natalia öğretmenim klasik müzik öğretiyor. Balede de klasik müzikte çalışıyoruz. Hatta evdeki kahvaltılarda da klasik müzik dinliyoruz. 

Pandemi dönemi tüm çocuklar için olduğu gibi senin için de zorluydu kuşkusuz. O dönemi müzikal anlamda nasıl geçirdin? 

Zorlu bir dönemdi, biraz da sıkıcı oldu. Daha çok piyano çalışmak için zamanım oldu. Pandemi sayesinde uluslararası yarışmalara uzaktan katılma fırsatımız oldu

Peki pandemi biter bitmez hangi ülkeyi gezmek istersin, neden?

Japonya. Çünkü orada olmayı çok özledim. Oradaki arkadaşlarımı tekrar görmek istiyorum.

Japonya’ya dair neler özlüyorsun peki? Gittiğinde ne yaparsın?

Küçükken Japonya’dayken annem ve babam bana sakuraları gösterdiklerinde pek bir şey anlamıyordum, ama şimdi büyüdüğüm için gittiğim zaman sakuraları daha iyi anlayabilirim ve artık Japonya’ya gittiğimde sakuraları yeniden görmek ve anlamak istiyorum.

En çok hangi müzisyenin eserlerini tercih ediyorsun, neden?

Bach’ın eserlerini seviyorum, daha akıcı oluyorlar. Diğerlerini de merak ediyorum ve öğrenmek istiyorum.

Günde kaç saat piyano çalışırsın? 

Hergün en az 1 saat çalmaya çalışıyorum. Haftasonları günde iki kere çalışabiliyorum.

Çalmakta zorlandığın eserler oluyor mu? Öyle durumlarda ne yapıyorsun? 

Çalmakta zorlandığım eserler oluyor, sinirleniyorum ve biraz üzülüyorum. Sanırım biraz hırslıyım. Sonra ezberlediğim başka bir parçayı çalıp sakinleşiyorum ve tekrar çalışmaya devam ediyorum.

Bir zaman makinen olsaydı geçmişten hangi müzisyenle tanışmak isterdin ve ona ne derdin?   

Beethoven ile tanışmak isterdim. Ona sormak istediklerim ise şunlar olurdu: Siz geçmişte nasıl duygular yaşadınız? Bu kadar güzel eserleri nasıl yazdınız? Benim yaşında iken nasıl çalıyordunuz?

Kurumsal olarak destek aldığın veya almak istediğin yerler var mı? 

Okulumdan destek almak isterim. İleride konservatuvara gitmek isterim. Daha da büyüyünce yurtdışında okumak için burs almayı çok isterim. 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s