10 yaşındaki Muhammet Rodin Kılıç, beş yıldır içindeki piyano sevgisini disiplinli bir çalışmayla geliştirmeye devam eden üstün yetenekli çocuklardan biri. Yeteneğini müzik öğretmeni olan teyzesinin fark etmesiyle birlikte piyano eğitimine başlamış ve şimdi de evinden, piyanosundan ayrı kaldığı her anda kendini eksik hisseden bir tutkuyla birlikte yaşıyor. Şu ana kadar birçok ulusal ve uluslararası yarışmaya katılan ve birçok resitalde yer alan Rodin, isminin anlamı olan “ışığın müjdecisi” gibi çevresine de müziğin müjdesini iletme görevi üstlenmiş.
“Bazı eserlerde yaramaz, kıvrak bir çocuk, bazı eserlerde gökyüzünden yeryüzünü izleyen bir kartal, şahlanan bir at veya yeni doğmuş bir bebek gibi saf ve huzur verici” olduğunu düşünen Rodin’in şimdilik en büyük hayali ise yaşadığı il olan Şanlıurfa’ya izini bırakmak, bir nevi gönül borcunu ödemek. “Yaşadığım ilin adını taşıyan Şanlıurfa konçertosu bestelemek ve bu konçertoyu büyük bir senfoni ile dev bir sahnede icra etmek. Bu benim en büyük hayalim şimdilik” diyor Rodin ve bir yandan da Aşık Veysel’in Uzun İnce bir Yoldayım eserini piyanoya kendi yorumuyla aktarıyor içine çocuksu ruhunu da ekleyerek.
Rodin, küçücük yaşına rağmen birçok umudu, hedefi ve yeteneği parmak uçlarında bir araya getirmiş, Urfa’nın kadim müzik geleneklerini birçok piyanist yaşıtı gibi sürdürmek üzere çocukluğundan feragat edip piyanoya gönül vermiş çocuklardan biri.
Kendisini daha iyi tanımak için onunla kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

- Kendini biraz tanıtır mısın?
10 yaşındayım, özel bir kolejde 5. sınıfta okumaktayım. Ayrıca Şanlıurfa Bilsem Müzik bölümünde eğitimimi sürdürmekteyim. 5 yaşından itibaren Fuat Barış Şakır öğretmenimden özel piyano dersleri almaktayım. Ayrıca Bilsem’de piyano öğretmenim Hacer Özgür ile piyano çalışmalarımı devam ettirmekteyim. Bunun yanı sıra, bana sonsuz desteğini sunan müzik öğretmeni teyzem Fulya Kaplan’dan yardım almaktayım.
2. İçindeki piyano tutkusunu ilk kim fark etti? İlk piyano çaldığın günleri anımsıyor musun?
Teyzem müzik öğretmenliğine hazırlanırken piyano çalışırdı. Onun piyano çalması benim çok dikkatimi çekiyordu ve ben de çok çalmak istiyordum. Benim bu piyano çalma isteğimi teyzem farkedince, teyzemin yönledirmeleriyle Barış öğretmenimle piyano derslerine başladım. Piyano eğitimine başladığımda 5 yaşındaydım ve o günleri çok güzel anımsıyorum, aklıma geldikçe çok mutlu oluyorum.
3. Piyano senin için vazgeçilmez mi, neden?
İlk zamanlarda hobi olarak başladığım piyano şu anda benim vazgeçilmezim haline geldi. Okulum, arkadaşlarım ya da en sevdiğim oyuncağım neyse şu anda piyano da benim için aynı şey. Okulda, derste, sınıfta piyanodan ayrı kalışım aklıma gelince çok mutsuz oluyorum. Bundan dolayı bir an önce eve gidip piyanomla buluşmak istiyorum.
4. Günde kaç saat piyano çalışırsın?
Yarışmalara hazırlandığım dönemde uzun süre çalışıyorum, ancak normal zamanlarda okulum ve derslerimden arta kalan zamanlarda her gün bir saat çalışıyorum.
5. Arkadaşlarına ve/veya ailene piyano çalar mısın? Onlardan öyle zamanlarda nasıl geri bildirimler alırsın?
Evet arkadaşlarım olsun ailem olsun onlara sık sık öğrendiğim eserleri çalarım. Benim için bu dinletiler konser provaları gibi oluyor. Çok güzel çaldığımı söylemeleri de beni çok mutlu ediyor.
6. En çok beğendiğin Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden onları tercih ediyorsun?
Türk piyanistlerden özellikle Gülsin Onay’ı dinlemek ve izlemek beni çok heyecanlandırıyor. Piyano çalarken müziği tüm benliğiyle hissetmesi, parmaklarını tuşlar üzerindeki dansı bana ilham veriyor ve birgün ben de onun gibi harika çocuk olmayı hayal ediyorum.
Yabancı piyanistlerden ise en çok Mozart’ı seviyorum çünkü yüz yıllar önce bestelediği Rondo Ala Turca yani Türk Marşı’nı dinlerken ve çalarken inanılmaz mutlu oluyorum.
7. Zamanda geriye dönme şansın olsa kiminle (müzik alanında) tanışmak ve ona ne söylemek isterdin?
Mozart’ın hayatını araştırdığım zaman neredeyse benim yaşlarımdayken turneye çıktığını ve defalarca sahne aldığını okumuştum. Zamanda geriye dönme şansım olsa yanına gider ve sahneye çıkmadan önce onunla birlikte Türk Marşı’nı çalmak istediğimi söylerdim.
8. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın ve hangi masterclass’lere katıldın?
2017-2018 yıllarında Tübitak Bilim Fuarı’nda, 2018 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Dairesi Başkanlığı Konservatuar Şube Müdürlüğü’nde, 2018-2019 yıllarında Kent Konseyi’nde, 2019 yılında Harran Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda, 2018 yılında Şanlıurfa Güzel Sanatlar Lisesi’nde piyano resitali verdim; 2019 yılında Adana Uluslararası Rhapsody piyano festivaline, ardından, ABD’deki South Florida International Piano Competition yarışmasına da katıldım.
9. Uzun İnce bir Yoldayım’ı çaldığını işittim. Onu çalarken neler hissettin, kendi kararın mıydı?
Uzun İnce bir Yoldayım eserini Barış Öğretmenim çalmamı istedi Amerikadaki yarışma için ve o eseri çaldıktan sonra piyanoda Türk halk müziği eserlerini çalmak çok hoşuma gitti. Uzun ince bir yoldayım ile birlikte Aşık Veysel’i piyano sayesinde dünyaya duyurma imkanım oldu ve bundan dolayı çok mutluyum.
10. Çalmakta zorlandığın besteler oluyor mu? Öyle zamanlarda ne yaparsın?
Çalmakta zorlandığım besteler tabi ki oluyor. Böyle zamanlarda daha sabırlı daha disiplinli daha çok çalışmak gerektiğini içimdeki ses söylüyor. İçimdeki ses “hadi Rodin sen yaparsın, pes etme” diyor bana.
11. Piyanodan başka hangi enstrümanları çalıyorsun veya çalmak isterdin?
Piyanodan başka daha ileriki yaşlarda klasik gitar çalmak isterim
12. Müzik senin için ne ifade ediyor?
Müzik benim için sonsuz bir huzur, konuşmanın farklı bir yolu… Bazı eserlerde yaramaz, kıvrak bir çocuk, bazı eserlerde gökyüzünden yeryüzünü izleyen bir kartal, şahlanan bir at veya yeni doğmuş bir bebek gibi saf ve huzur verici…
13. Piyano dendiğinde aklına ilk gelen duygu nedir ve neden?
Piyano dendiği zaman aklıma gelen ilk ve tek şey huzur ve kendimi onda bulmam.
14. İleride kendini müzikal açıdan nerede hayal ediyorsun?
En büyük hayalim yaşadığım ilin adını taşıyan Şanlıurfa konçertosu bestelemek ve bu konçertoyu büyük bir senfoni ile dev bir sahnede icra etmek. Bu benim en büyük hayalim şimdilik…
15. Peki, ileride konservatuara girme hayallerin var mı?
Müzik yeteneğimin olduğunu hocalarım her zaman söylüyor. Ben de piyanoyu ve müziği çok seviyorum. İleride hayat bana neler sunar bilmiyorum ama ona göre hareket etmek istiyorum.
16. Peki, yurtdışında eğitim görmeyi hedefliyor musun? Evet ise, hangi ülkeler?
Her genç gibi benim de yurtdışı hayallerim var tabi ki yurtdışında eğitim görmek isterim. Amerika, Almanya ve İngiltere’den birinde eğitim görmek isterim.
17. Kendin hiç bir beste yaptın mı? Evetse o besteni yapma sürecini ve hislerini anlatır mısın?
Şu ana kadar bir bestem yok fakat içimdeki sesleri notaya döküp bir beste çalışmam en kısa zamanda olacaktır ve bunu ilk sizinle paylaşacağım.