Piyanonun tuşlarına zarif parmaklarıyla basarken ve çıkan ses karşısında tebessümlerindeki gurur ifadesini gizleyemeyen İpek Şeker, 9 yaşına çok fazla sayıda hayali, ödülü ve hedefi sığdırmayı başarmış Harika Çocuklardan biri. Şanlıurfa’nın kadim müzik geleneklerini beş yaşından beri piyanosuna aktararak ailesinin desteği ve doğru öğretmenlerin yönlendirmesiyle piyano alanındaki ödüllerini gururla taşıyor. Satır aralarından göreceğiniz gibi aldığı her ödül ise ona daha iyiye ulaşmada bir itici güç olmuş.
Pandemi döneminde müziğini icra etmeye devam eden birçok çocuk gibi İpek de online yarışmaların yeni gerçekliğine kendini adapte etmek zorunda kalmış. Pandemi biter bitmez canlı ve rekabetçi yarışmalarda yer almaya ise can atıyor. Piyanonun melankolik dahisi Chopin ise ona mutsuz olduğu zamanlarda güç ve ilham katıyor. İpek de tanınmış bir Chopin icracısı olma hayallerinin peşinden günde saatlerce piyano başında denemeler yapıyor.
Bu röportaj serisinde her çocuğa sorduğum bir soru var: “Zaman makinen olsaydı hangi müzisyenle tanışmak üzere geçmişe ışınlanırsın?” Bu soruya her çocuğun verdiği yanıtlar beni çok heyecanlandırıyor. İpek, tek bir müzisyenle sınırlı kalmak yerine beğendiği tüm müzisyenleri karşısına alıp onlara piyano çalmayı düşlüyor. Çünkü piyanonun tuşlarına basmak onun için “mutluluk” ile eşdeğer. Müzik onun için, kendi ifadeleriyle, gökkuşağındaki tüm renklerin vücut bulmuş hali. Okuldan eve gelir gelmez ilk yaptığı şey ise çizgi film izlemek yerine piyanosuyla 10 dakika bile olsa hasret gidermek. “Sanki o da beni özlüyormuş gibi hissediyorum” diye betimliyor bu karşılıklı etkileşimlerini.
Geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz psikolog Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, ailelere hep şunu öğütler: Mükemmel çocuklar değil iyi insanlar yetiştirin. İpek’in babası Mahmut bey de İpek’i herşeyden önce iyi bir insan olma yolunda yönlendirdiğini ve müziğin de bunda ilk adım olduğunu söylüyor röportajımız sırasında. İpek ile içindeki müzik tutkusunu çocukluğunun merkezine yerleştirmesini ve hayallerini konuştuk yeni röportajımızda:

- Kendini biraz tanıtır mısın?
Merhabalar. 9 yaşındayım ve Şanlıurfa’da yaşamaktayım. İlgi Okulları’nda okumaktayım. Haftada birkaç gün Fuat Barış Şakır Hocam ile piyano çalışıyoruz.
2. İçindeki piyano tutkusunu nasıl fark ettin? O zamana dair bize ayrıntılar verir misin? Ailen bu süreçte seni nasıl yönlendirdi?
Babam ile beraber müzik dinlemeyi çok severiz. Arabada, evde her türlü müziğe eşlik ettiğimi babam fark etti ve beni 5 yaşında ilk piyano kursuma yolladı. Aynı zamanda bas gitarist olan dayım da müzik kulağımın olduğunu söyleyip ailemi müzik alanında ilerlememin doğru olacağı konusunda yönlendirdi. O günden beri ailemin tam desteği ile çok sevdiğim müzik dünyasına adım atmış oldum.
3. En çok beğendiğin, kendine referans aldığın Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden onlar?
En sevdiğim yerli piyanist İdil Biret ve Fazıl Say’dır. Özellikle babam Fazıl Say gibi koyu bir Fenerbahçeli olduğu için, onun Fenerbahçe için yaptığı bestelerden çok etkilendim. Yabancı piyanistlerden de en çok Frederic Chopin ve günümüz piyanistlerinden Evgeny Grinko’yu beğeniyorum.
4. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? İlk ödülünü aldığında yaşın kaçtı ve anımsadığın kadarıyla neler hissettin?
İlk olarak 8 yaşında Çukurova Üniversitesi’nin düzenlediği Rhapsody Müzik Festivali’nden “En İyi Sahne Duruşu” ödülü kazandım. Daha sonra da Amerika’da düzenlenen “South Florida International Piano Competition” yarışmasında 3.lük ödülü kazandım. İlk ödülümde çok duygulandım ve mutlu oldum. Madalyamı gururla duvarımda taşıyorum.
5. Online yarışmalar mı, yoksa pandemi öncesinde olduğu gibi canlı yarışmalar mı seni daha çok heyecanlandırır?
İlk yarışmam maalesef pandemi sürecinin başlangıcına denk geldiği için online olarak katılmak zorunda kaldım. İlk canlı yarışmama katılmayı dört gözle bekliyorum. Eminim ki çok heyecanlı olacaktır.
6. En çok hangi müzisyenin eserlerini çalmayı tercih ediyorsun, neden?
Frederic Chopin’in eserlerini çalmayı çok seviyorum. Kendimi mutsuz hissettiğim zamanlarda bana gerçekten çok güzel moral oluyor. Özellikle ders çalışmadan önce çaldığım zaman kendimi rahatlamış ve daha motive hissediyorum.
7. Bir zaman makinen olsaydı geçmişten hangi müzisyenle tanışmak isterdin ve neden?
Zaman makinem olsaydı tek bir müzisyen değil de ünlü tüm müzisyenlerin olduğu bir jürinin önünde çalmak isterdim.
8. Piyano tuşlarına bastığın anda sende oluşan duyguları tarif eder misin?
Mutluluk, tek kelime ile… Kendimi bambaşka bir dünyaya adım atmış gibi hissediyorum.
9. Müzik dendiğinde aklına ilk gelen renk nedir? Neden?
Tek bir renk değil de tamamen gökkuşağının tüm renkleri aklıma geliyor. Müzik benim için tüm renklerin vücut bulmuş hali gibi. Hayatın her rengini temsil ediyor.
10. Kurumsal olarak destek aldığın veya almak istediğin yerler var mı?
Şu an için herhangi bir kurumdan destek almıyorum. Ulusal ve uluslararası yarışmalar için tabii ki destek almak isterim. İdeallerimi gerçekleştirmek için profesyonel destek şart. Özellikle sanata destek veren köklü şirketlerden destek almak isterim.
11. Pandemi döneminde müzikle ilgilendin mi? Neler yaptın?
Pandemi sürecinin ilk başlarında maalesef Barış hocamdan uzak kaldım. Açığı kapatmak için kendisi ile sürekli çaldığım videoların eleştirisini, kritiğin yaparak çalıştık. Annem ve babam ile sürekli tekrarlar yaparak bu süreci en az hasarla atlatmaya çalıştık.
12. Günde kaç saat piyano çalışırsın?
Günde 1-1,5 saat arası tekrar yaparım. Barış hocamın verdiği etüdleri mutlaka her gün tekrar ederim. Parmaklarımı hızlandırmak için ise temel hareketleri her gün uygulamaya çalışırım. Ayrıca şu an Barış hocam LCM sınavlarına Grade 2 den beni hazırlıyor.
13. Peki, evden dışarı çıkıp piyanondan uzak kaldığında onu özler misin?
İtiraf etmeliyim ki okuldan eve her gelişimde ilk olarak 10 dk piyanom ile bir şeyler çalıp hasret gideririm. Sanki o da beni özlüyormuş hissine kapılıyorum.
14. İleride kendini müzikal anlamda nerede, nasıl hayal ediyorsun?
Kendimi dev gibi bir konser salonunda başarılı bir piyanist olarak hayal ediyorum. Sürekli yurt dışına çıkıp orkestra ile beraber çalacağım günlerin hayali ile yaşıyorum.
15. Piyano hayatında kaçıncı öncelik? Neden?
Piyano hayatımda ilk sıralarda geliyor. Eğitim hayatımı profesyonel bir piyanist olarak şekillendirmek istiyorum.