Smyrna Gençlik Orkestrası ile İzmir’in müzisyen gençleri müzik dünyasını güzelleştiriyor

Bugün tekil tekil genç ve çocuk müzisyenleri tanıtmaya, tanımaya ara verip harika bir gençlik orkestrasıyla baş başa bırakacağım sizleri.

Smyrna Gençlik Orkestrası (SGO), Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan gönüllü bir topluluk. 2019 yılında şef Onat Utku Selçuk tarafından, İzmir’de genç müzisyenlerin yaşadığı temel problemlere bir çözüm önerisi olarak kolektif bir düşünce yapısıyla kurulmuş.

Orkestra ilk konserini 22 Şubat 2019’da MÜZİKSEV’de verdi. Bu tarihten itibaren Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda konserlerine devam ediyor. 2020 senesi ve pandemi sürecinin etkileriyle yeniden yapılanma sürecine giren orkestra, 2021-2022 sanat sezonunda yenilenen vizyonuyla konserlerine devam ediyor.

Orkestranın kurucusu Onat Utku Selçuk ise, 1996 yılı Ankara doğumlu. Ama kaderin bir cilvesi onu İzmir’e dek sürükleyerek şehrin müzik dünyasına sihirli dokunuşta bulunmasına giden zemini hazırlamış.

Genç şef Selçuk, ilk  ve ortaöğrenimini TED Ankara Kolejinde tamamlamış. Lise yıllarında Zafer Gökçer ile solfej, müzik teorisi ve piyano çalışmaya başlamış. 2014 yılında Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümüne girmiş. Burada kompozisyon çalışmalarına Ertuğ Korkmaz, şeflik çalışmalarına ise Orhun Orhon ile devam etmiş. Lior Shambadal, Andras Deak, Rengim Gökmen, Orhun Orhon ile ustalık sınıflarına katılmış. 2018 yılında Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olup Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestra Şefliği bölümünde yüksek lisansa başlamış.

Burada Prof. Jean Camille Paul Ghislain Baily ile orkestra şefliği çalışmalarına devam ettikten sonra 2021 yılında mezun olan Selçuk, 2018 yılında Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nda Cem Mansur’un asistanlığını yapmış ve bu süreden sonra Cem Mansur ile çalışma ve maestronun engin tecrübelerinden faydalanma fırsatı yakalamış. Selçuk, 2019 yılında kurmuş olduğu Smyrna Gençlik Orkestrası ile çalışmalarına devam ediyor.

Selçuk’a orkestra hakkında birkaç soru sordum. Ardından 3 Şubat günü gerçekleştirecekleri konserle ilgili bilgileri sizinle paylaşacağım.

  • Orkestranın kurulma fikri nasıl doğdu? 

Buna daha keyifli bir cevap verebilmek isterdim; hepimiz okullarda yıllar geçiriyoruz, odalarda enstrümanlarımızla saatler geçiriyoruz ancak buna karşın mezun olduğumuzda kadro yok ve toplama orkestralarda güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalıyoruz. Bunun da ötesinde bu toplama orkestraların bazılarının repertuar tercihi (özellikle son zamanlarda artan senfonik pop ve senfonik rock furyası) aldığımız eğitime pek uygun olmayabiliyor. Biz de kendi aramızda mutlu olduğumuz repertuarı kendi arkadaşlarımızla çalalım dedik.

–  Şu anda kaç kişilik bir orkestradan söz ediyoruz? 

Konserden konsere değişiyor aslında. Net bir sayımız yok; programa göre arkadaşlarımızı davet ediyoruz. Ortalama 25-40 kişi arası diyebiliriz.

– Peki, hangi etkinliklerde bulundunuz şu ana dek? 

2019’dan itibaren İzmir’de AASSM, MÜZİKSEV ve Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu gibi çeşitli yerlerde konserler yaptı.

– Etkinlikleriniz sadece İzmir’le mi sınırlı? 

Gönül isterdi ki Anadolu’nun en uç noktasında bile, yıllardır eğitimini aldığımız bu müziği hiç tanıma fırsatı olmamış insanlara tanıtalım; ama maalesef ülke şartları sebebiyle buna finansman bulmak çok zor. Bu sebeple şimdilik gündemimiz sadece İzmir ve çevresi. Umarım bir gün uzak turneleri için ve belki yurtdışı festivalleri için şartlar olgunlaşır.

– Orkestranın yaş ortalaması nedir? Kaç yaştan kaç yaşa kadar üye var? 

Yaş ortalamamız 18 (16 yaşından 25 yaşına kadar üye ile birlikte) diyebilirim.

– Sponsorlarınız kimlerdir? 

Şu anda en büyük destekçimiz Arkas Holding. Bunun dışında videolarımızı ŞTC prodüksiyon, ses kayıtlarımızı ise Apollon Prodüksiyon yapıyor.

– Yakın dönem proje ve hedeflerinizi öğrenebilir miyim? 

Önümüzde Nisan ayı için de netleşmiş bir konserimiz var. Pandemi ve ekonomik koşullar sebebiyle biz de uzun süreli plan yapamadık şimdilik. Yakın zamanda yaz festivallerinde konserler yapabilmeyi isteriz.

Orkestra’nın 3 Şubat Perşembe günü saat 20.00’de İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde genç piyanist Nihan Ulutan’ın solistliğinde, Onat Utku Selçuk’un şefliğinde ve baş kemancı olarak Çağatay Seçkin’le birlikte çok önemli bir konseri var. Konser ücretsiz.

Program ise şu şekilde:

W. A. Mozart- Piyano Konçertosu No:20, re minör, K 466

Allegro
Romanze
Rondo, Allegro assai

G. Puccini- Crisantemi

F. Schubert- Senfoni No: 5 Si bemol Majör, D 485

Allegro
Andante con moto
Menuetto, Allegro molto
Allegro vivace

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s