Üçüncü kişisel sergisini açmaya hazırlanan Diyarbakır’lı yetenekli ressam Öznur Mehmetoğlu: ” İçimdekileri resme, tuvale döküyorum”

13 yaşındaki Diyarbakırlı başarılı ressam Öznur Mehmetoğlu, Bilim Sanat Merkezi Resim Bölümü öğrencisi. İlkokul 1.sınıftayken BİLSEM (Bilim Sanat Merkezi) iki aşamalı sınavını aşarak resim bölümüne kayıt hakkı kazanan Öznur, ilkokul 2.sınıftan beri orada eğitim alıyor. Öznur’un müzik yönü de oldukça güçlü. 2015 yılında TRT Diyarbakır Radyosu Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu sınavını kazandıktan sonra TRT Diyarbakır  Bölge Müdürlüğünde 3 yıllık eğitimin sonunda başarı sertifikası aldı.

2019 BIC KIDS 5.Uluslararası Resim Yarışması’nda 6000 resim arasından altın madalya alarak Türkiye 1.si olan Öznur’un resimleri üç defa Bilim Çocuk Dergisine kabul edilerek yayınlandı.

Ankara-Kızılay, İstanbul-Kadıköy, Muğla-Bodrum-Bitez ve Diyarbakır-Silvan’da düzenlenen çeşitli karma resim sergilerine katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı organizasyonu ile  “Hayal Dünyam” adlı online kişisel sergisini Cemil Paşa Sanat Galerisi’nde ve “Rüya Evreni” adlı kişisel sergisini Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda açtı.

Öznur ile resme, sanata, hayallerine dair herşeyden söz eden bir söyleşi gerçekleştirdik. Onu tanımaya ne dersiniz?

Sevgili Öznur, öncelikle resim alanında bu denli güzel sergilere imza atman ve bu yola yüreğini koymandan dolayı seni çok tebrik ederim. Çocukluğuna ışınlar mısın bizi? Nasıl başladı bu resim merakı? İlk kim fark etti ve bu yolda nasıl bir eğitim aldın? Kısacası senin “başlangıcın” ve “gelişmen” nasıl oldu?

Çok küçükken ablamın boya kalemlerini alarak defter, kağıt ve masa türü yerlere resim çizerdim. Hafta sonları ailemle alışveriş merkezlerine gittiğimizde özel okulların çocuklara yönelik resim köşeleri bulunurdu. Ben orada resim yapmadan ailemin mağazalarda dolaşmasına müsaade etmezdim. Babam da tepki verirdi. “Her geldiğimizde resim mi yapacaksın?” diye…

İlkokul  1.sınıftayken Bilim Sanat Merkezi sınavına girdim. Resim bölümünü kazandıktan sonra bende resim yeteneği olduğu keşfedildi. Okul­a kayıt yaptıktan sonra eğitim almaya başladım. Halen orada eğitim almaya devam ediyorum. Ayrıca özel olarak Ressam Ömer Eken’den eğitim alıyorum. Resim kariyerimin bir kısmı ondan aldığım eğitimle başladı.

Fotoğraf: Mümin Ağcakaya

Demek ki sen de bebeklikten itibaren tıpkı bir tablo gibi yavaş yavaş bu noktaya geldin. Peki şu ana kadar “seni sen yapan” tablon, hayatında, resim kariyerinde “sıçrama” olarak nitelendireceğin eserin hangisi oldu?

“Hayal Edip Görmek İstediğim Yer” adlı eserim, 2019 – BIC KIDS 5.Ulusal Resim Yarışması’nda 6000 kişi arasından, bana altın madalya kazandırarak Türkiye 1. si olmamı sağladı.

Horatius, “Resim sözleri olmayan bir şiirdir” der. Sen, sanat akımları arasında hangisini kendine daha yakın hissediyorsun?

İzlenimcilik (Empresyonizm), Ard İzlenimcilik (Post-Empresyonizm), Dışavurumculuk (Ekspresyonizm) ve  Fovizm (Yırtıcılık) akımları ile ilgili resimlerim var. Ama en çok Empresyonizm ve Post-Empresyonizm akımlarını kendime daha yakın hissediyorum.

Sana ilham veren Türk ve yabancı ressamlar kimler?

Aslına bakarsanız birçok ressam bana ilham veriyor. Eserlerini gördükçe atölyeme çekilip resim yapmak istiyorum. Ama isim verecek olursam başta Vincent Van Gogh geliyor. Diğer ressamlara göre Van Gogh’ u daha detaylı araştırıyorum. Kendisi yaşam öyküsü ve kariyeri ile beni çok etkiler. Ayrıca günümüz ressamlardan Hakan Yaşar’ı örnek almak istiyorum. Kendisi şu an severek takip ettiğim ressamların başında geliyor. Bunun haricinde hem ressam hem de benim resim öğretmenim olan Ömer Eken’i de dahil etmek istiyorum. Asıl ilham aldığım onun eserleridir.

Peki çalışırken motivasyon kaynakların neler?

Her resim yaptığımda müzik dinlerim. Müzik, resim yaptığımda bana motivasyon veren tek kaynak. Müzik ile birlikte resim yapmak bana ayrı bir pozitif enerji katıyor.

Bir resim yaparken nasıl bir ortamı tercih edersin?

Benim için bir atölye uygun. Açık alanda resim yapmayı pek tercih etmiyorum. Bana göre sessiz sakin bir yer uygundur.

Zaman zaman ilhamla ilgili zorlanmalar yaşandığın oluyor mu? Bunları nasıl aşarsın?

İlhamla ilgili asla zorluk çekmiyorum. Sanat, ilham ve resim bu tür şeyler benim doğamda ve ruhumda var. Her an gelip aklımdan canlandırdığım bir şeyi resmedebilirim. Bu tür sorunlar pek yaşamam.

Şu ana kadar gerçekleştirdiğin sergilerden ve ödüllerinden de bahseder misin?

Almış olduğum ödüller:

1) 2019 BIC KIDS 5.ULUSAL RESİM YARIŞMASI’nda  Altın madalya alarak Türkiye 1.si olmuştum. 

2) Benim resimlerim 3 sefer Bilim Çocuk Dergisine kabul edilerek yayınlandı.

Katılmış olduğum Karma Sergiler:

1) Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez Beldesi’nde düzenlenen “8.Kırmızı Beyaz 30 Ağustos” temalı karma resim sergisi

2) Birleşmiş Ressamlar  Kulübünün Ankara Zafer Sanat Galerisindeki “Bana Sevgini Anlat” temalı karma resim sergisi

3) Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde “Doğa ve İnsan” temalı karma resim sergisi

4) İstanbul Kadıköy ilçesindeki Luna Sanat Galerisinde  Online “STARLIGHT” temalı karma resim sergisi

5) İstanbul Kadıköy ilçesindeki Luna Sanat Galerisinde  Online “SPEKTRUM” temalı karma resim sergisi

Açtığım Kişisel Sergiler:

1) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı organizasyonuyla 21 eser ile “ Hayal Dünyam” adlı online sergisini Cemil Paşa Sanat Galerisinde açtım.

2) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı organizasyonuyla 32 eser ile Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi sergi salonunda canlı olarak ilk kişisel sergimi açtım.

Yakın Zamanda Açacağım ve Katılacağım Sergiler ise şu şekilde:

1) 22-28 Şubat 2022 tarihinde Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı İç Kale Müzeler kompleksinin içindeki Saint George Sanat Galerisinde canlı olarak 2. kişisel sergimi açacağım.

2) 19-25 Şubat 2022 tarihinde Birleşmiş Ressamlar Kulübünün Ankara Zafer Sanat Galerisinde düzenlenecek karma sergiye katılmak için eser çıkarıyorum.

Resim yapmak senin ruhunda, kişiliğinde neye karşılık geliyor?

Mutlu ve özgün olmama karşılık geliyor. Resim yapma düşüncesi mutsuzsam duygularımın anlık pozitif enerjiye dönüşmesini sağlıyor.

“Sanatı anlamak için doğaya inilmelidir” der Eliel Zaarine. Sana doğa da ilham kaynağı oluyor mu resimlerinde?

Resimlerimde genellikle doğayı kullanırım. İlham kaynaklarımın başında diyebilirim. Resimlerimin bir çoğu doğadan ilham alınarak yapılmıştır. Canlı renkler ve doğadaki olumlu görseller benim  asıl ilham kaynağımdır.

Fotoğraf: Mümin Ağcakaya

Şu ana kadar resim yaptığın en sıradışı yer neresi oldu peki Öznur?

Okulda test verildiğinde veya ev ödevi verildiğinde testteki boş işlem alanları benim tuvalim olur. Testi çözemediğim zamanlar ya da sıkıldığım zamanlar testlerdeki işlem alanlarını resimlerimle doldururum. Hatta bazı öğretmenlerim “Resim mi yapıyorsun test mi çözüyorsun” diye tepki ile karşıladığı zamanlar oldu. Bir de boş derslerde sıramı hep resimle doldururum. Ne çizeceğimi önemsemem. O an aklımda ne varsa, ne geçiyorsa veya o an beni ne mutlu ediyorsa sıraya onu karalar ve çizer dururum. Bu yüzden 5 defadan fazla uyarı aldım. Bazen uyarıları unutup tekrar yapmaya çalıştığım oluyor. Ama bu benim elimde değil. Tamamen resme duyduğum ilgiden kaynaklı .

Resimde hangi materyallere daha çok başvuruyorsun?

Hepsini de kullanıyorum. Ama en çok akrilik boyayı tercih ediyorum. Akrilik boyada renklerin sıçratılması akriliğin diğerlerine tercih etmemin sebeplerindendir. Akrilik boya diğer boyalara göre daha erken kurur. Bu yüzden çoğu sanatçılar ya da resimle uğraşanlar tarafından pek tercih edilmez. Benim elim pratik ve hızlı olduğu için boyaları daha hızlı kaynaştırma gücüne sahibim. Bu da benim bir özelliğim diyebilirim.

Peki resim yaparken izlediğin bir felsefe, genel bir tema var mı? Kendi tarzını nasıl tanımlarsın?

Benim temamı “ana renkler” diye adlandırabiliriz. Resimlerimin nerdeyse hepsinde ana renk kullanırım.  Tuvallerimde yoğun olarak Kırmızı, Sarı, Mavi ve Yeşil vardır. Bunu bir daha ki sergimde göreceğiniz “Renklerin Elfi” adlı eserimde anlayabilirsiniz.

Sanat alanında okumalar da yapıyor musun? Malum bir sanatçının entelektüel olarak da erken yaşta kendisini beslemesi, Batılı tarzları takip etmesi çok önemli ve üretimine de yansıyor.

Şu an “Sanatın tüm öyküsü” adlı kitabı okuyorum. Kitapta Rönesans dönemlerine ait resimler en çok ilgimi çeken alanlardır. Eski sanat tarzları ve özellikle eski sanat portreleri merakımı ciddi anlamda kazanmakta.

Yaptığın resimleri hangi mecralarda tanıtıyorsun Öznur?

Kişisel ve karma sergilerde tanıtıyorum. Ayrıca bir kısmını instagram sayfamda paylaşıyorum. Bazen de facebook üzerinden babam ressam gruplarında paylaşıyor.

O anki ruh halin, üretimini etkiliyor mu? Örneğin üzgünken hangi renklere ağırlık verirsin, mutluyken hangilerine?

Tabi ki etkiliyor. Üzgünken pek resim yapmayı başaramıyorum. Ya da en azından benim istediğim gibi çıkmıyor veya stresliysem asla tuvale odaklanamıyorum. Ama mutlu halimde resim yapınca ben bile bazen “Bunu nasıl yaptım?” diyebiliyorum.

Duygularımı renkle ifade edecek olursam, mutluysam dediğim gibi  ana renkleri kullanıyorum. Bence bir resmin göze çarpıp huzur vermesi isteniyorsa canlı, parlak renkler kullanılmalı. Ama o anki ruh halim eğer negatif duygu içerisinde ise boya tonunu ayarlayamıyorum. Ya çok koyuyorum ya da az ve genellikle siyah, kahverengi özellikle de koyu yeşil kullanıyorum.

Resimlerinin karşındakinde nasıl bir etki doğurmasını hedeflersin Öznur?

Ben sadece içimdekileri resme, tuvale döküyorum ve karşı tarafın benim iç dünyamı anlamasını hedefliyorum. Karşı taraf eserlerime bakınca benim içimdeki ülkemi, amacımı anlamasını istiyorum. Karşı tarafın resimlerime bakınca benim özgün olduğumu anlamaları doğrultusunda yapıyorum.

Resim yapmak senin için ileride sevdiğin işi yapmak mı olacak, yoksa geçimini sağlamak için bir araç mı?

Dediğim gibi sanat benim ruhumda ve doğamda var. İlerde tabi ki geçimimi sağlamak da önemli. Ama benim asıl amacım bu değil. Şöyle düşünün : Bir gazeteci sizin resimlerinizi yani karikatürlerinizi gazetede bir köşede yer almasını istiyor ve gazete için yaptığınız her karikatürde size geçiminizi sağlamak adına para veriyor. Bu işi hem gazetede görünsün ve geçimim sağlansın adına yapan var. Hem de bu işi kalbinden sevdiği için yapan var. Benim amacım tam olarak bu. Eğer sırf eserin bir yerlerde yayınlansın ya da sana kazanç sağlasın diye yapıyorsan bence hiç yapmamalısın. Sevmediğin bir şeyi sana geçim sağlasın diye yapmak bana mantıklı gelmiyor. Elbet bir yerde geçimini sağlaması gerek. Ama asıl neden bence bu olmamalı.

Bu yeteneğini eğitim açısından yurtdışında geliştirme hedefin var mı?

Yeteneğim doğrultusunda üniversiteyi yurt dışında okumak istiyorum. Ancak ailemin imkanları yeterli olmadığı için %100 eğitim bursu kazandıktan sonra okuyabilirim. Hatta tam burslu olarak Güzel Sanatlar Lisesini yurt dışında okumak isterim.

Resim dışında hangi sanat dallarıyla ilgileniyorsun Öznur?

Müzik ile ilgileniyorum. Daha önce de söylediğim gibi resim yaparken her zaman müzik dinlerim. Müzik dinlemediğim zaman dinleyip yaptığım kadar iyi de olmaz. Müziğin bende ayrı bir yeri var.

Türkiye’de resmin geleceğini nasıl görüyorsun? Hangi noktalarda devlet veya belediye desteği alman faydalı olur?

Türkiye’de sanat anlayışı ve desteği gelişmiş ülkeler kadar yoktur. Yurt dışında tam burslu olarak okuyabilirsem, inanıyorum ki Türkiye’yi temsil edecek kişilerden biri olurum. Yeter ki gerekli imkanlar sunulsun.

Çok teşekkürler, harika bir söyleşiydi. Son olarak yakın dönem hedeflerin ve projelerini bize anlatır mısın?

22 Şubat 2022 tarihinde üçüncü kişisel sergimi açmak için hazırlık yapıyorum. Ayrıca ulusal ve uluslar arası resim yarışmalarına katılabilmek için hazırlık yapıyorum.

Seni tanımak çok büyük bir onurdu. Yolun hep açık olsun. Resimlerinle dünyamızı güzelleştirmeye devam et, olur mu?

Ben çok teşekkür ederim. Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok mutlu oldum. Size minnettarım. Bence de çok güzel bir söyleşiydi. Tekrar teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s