Satrançta başarıdan başarıya koşan, ödül şampiyonu satranç oyuncusu Dila Baloğlu: “Maç esnasında kazanacağıma inanınca motive oluyorum”

Üstün yetenekli çocuklar dosyasında uzun zamandır ara verdiğimiz “satranç” oyuncusu çocuklarla söyleşilere geri dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bugün başarıları ülke sınırlarının ötesine geçmiş, ödüllere, kupalara doymayan bir satranç oyuncusunu, Dila’yı konuk alıyorum. Dila Baloğlu, 5 Ocak 2007 tarihinde Gaziantep’te doğdu. Dila’nın satranca olan ilgisi abisiyle başladı. İlk hamlelerini abisinden öğrenen Dila, bunu okul turnuvalarında dereceler alarak devam ettirdi.

Aynı zamanda BİLSEM (Bilim Sanat Eğitim Merkezi) öğrencisi olan Dila akademi başarısına satranç başarılarını da ekledi. Satranca olan ilgisi ve sevgisiyle birçok yerel turnuvalarda, bölgesel turnuvalarda, yurt içinde ve yurt dışında pek çok başarılara imza atan Dila Baloğlu 2018 Dünya Okullar Satranç Turnuvasında 11 yaş kızlarda 2. olarak WCM unvanını kazandı ve ileride satranç hayatında Woman Grand Master (WGM) olarak devam etmek istiyor. Şu ana kadar Dila’nın 45 kupa ve 121 madalyası var.

Dünya trendlerini sürekli takip eden, maç sırasında kazanacağına dair inancı en büyük motivasyon kaynağı olan, satrancın okul müfredatının parçası olması gerektiğini öğütleyen, aynı zamanda da başarılara ve ödüllere doymayan bu başarılı satranç oyuncumuzu ve yarattığı harikaları tanımak isterseniz sizi söyleşimize beklerim:

Dila merhaba. Satranç başarılarınla birkaç yıldır isminden oldukça söz ettiriyorsun, öncelikle seni çok tebrik ederim. Satranca olan ilgin ve yeteneğin nasıl ortaya çıktı ve bu yönde nasıl bir eğitim aldın? 

Ben anaokulundayken abim satranç oynuyordu, ben de onu izliyordum. Büyük bir hevesle abime satranç öğrenmek istediğimi söyledim. İlk açılışlarımı abimden öğrendim, böylece satranç hayatım başlamış oldu.

Satrançta nasıl başarılar elde ettin? Çok fazla kupa ve madalyan olduğunu biliyorum. 

2018 yılında Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 11 yaş kızlar Dünya 2.liği; 2015 yılında Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 8 yaş kızlar şampiyonluğu; 2018 yılında Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 11 yaş kızlar Türkiye Şampiyonu; 2021 yılında Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası 14 yaş kızlar Türkiye Şampiyonu; 2019-2020 yıllarında Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Türkiye 10.luğu; 2017 yılında 8. Uluslararası 5 Nisan Madalya Günü Satranç Turnuvası C kategorisi şampiyonu; 2016 yılında Başkent Üniversitesi Uluslararası Satranç Turnuvası C kategorisi 9 yaş kızlar 3.lüğü; 2015 yılında Uluslararası 3. Altın Kayısı Satranç Turnuvası D kategorisi 3.lüğü; 2018 yılında Türkiye Satranç 1. Ligi 8. masa 3.lüğü; 2017 yılında Yeşilyurt Ulusal Satranç Turnuvası 4.lüğü; 2017 ve 2020 yıllarında Gaziantep Kadınlar İl Birinciliği; 2016,2017,2018,2019,2021 yıllarında kendi yaşında il birinciliği elde ettim. 2014’ten bu yana Milli Takım oyuncusuyum. Ayrıca 2021 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu 18 Yaş Altı Online Satranç Turnuvası 1.liğine sahibim. 

Satranç ile hayat arasında sence nasıl benzerlikler var? 

Her ikisinde de planlı olmak ve disiplinli çalışmak gerekiyor.

Peki satranç yeteneklerini geliştirmek için özel bir eğitim alıyor musun? Yurtdışındaki trendleri nasıl takip ediyorsun? 

İnternet üzerinden özel ders alıyorum. Yurt dışındaki trendleri sosyal medyadan, FIDE’den ve bazı satranç sitelerinden takip ediyorum.

Satranç oyuncuları arasında kendine ilham aldığın kadınlar kimler? 

Judit Poglar ve Anna Muzychuk sanırım…

Sence satrançta Türkiye diğer ülkelere göre nasıl bir konumda? Bu alanda dünyanın en iyileri hangileri? 

Rusya büyük ustalar yetiştirerek 1. sırada bulunuyor. Türkiye’de ise satranç her geçtiğimiz yıl gelişiyor ve ilgi artıyor bence. 

Satranç turnuvalarına nasıl hazırlanırsın? Nasıl bir çalışma temposu izlersin? 

Turnuvadan önce internet üzerinden bolca maç yaparım, soru çözerim ve maç analizleri yaparım.

Satranç oyuncusu kızların sayısı sence yeterli mi? Bu oyun sence erkek-egemen bir alan mı, yoksa giderek kızlar da dahil oluyor mu? 

Satranç oynayan kızların sayısı bence yeterli değil. Bizden önceki zamanlarda hep erkekler satranç oynuyormuş, ama şimdiki zamanda kızların da dahil olduğunu görüyoruz.

Çevrende arkadaşlarını da satranca olan ilgin ve sevginle etkiledin mi? Başka arkadaşların da senin gibi oynamaya başladı mı? 

Evet özellikle ilkokulda sınıf arkadaşlarım çok etkilenmişti. Madalya ve kupayla okula gidince çok ilgilerini çekiyordu.

Satrançta başarılı olmak için kişinin hangi özelliklerinin ön plana çıkması gerekir? Sen hangi özelliklerinin faydasını görüyorsun oynarken? 

Bence azim, sabır ve çalışma çok önemli.

Satranç oynarken seni neler motive ediyor?

Maç esnasında kazanacağıma inanınca motive oluyorum.

Turnuvalarda satranç ustalarıyla tanıştın mı, onlarla sohbet etme imkanı buldun mu? 

Özellikle kulüp turnuvalarında tanıştığım ustalar var. Hatta birkaçıyla maçtan sonra analiz yapmıştık.

Seni en çok etkileyen, heyecanlandıran satranç turnuvası hangisi oldu? Biraz anlatır mısın? 

Arnavutluk’taki Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’ndaki son maçım çok heyecanlıydı. Kazanırsam 2. oluyordum. Kaybedersem veya berabere kalırsam dereceye giremiyordum. Kazanarak 2. oldum.

Satrancı konu almış filmler veya kitaplar arasında seni en çok etkileyeni hangisi oldu? 

Satrançla alakalı en sevdiğim film Bobby Fischer’ı konu alan Pawn Sacrifice.

Peki, satranca yeni başlayan ve senden genç oyunculara neler tavsiye edersin?

Satranca yeni başlayanlara önerim taktik soru çözmeleri, bol bol maç yapmaları ve belli bir zamandan sonra açılış çalışmaları diyebilirim.

Satranç hayatına dair nasıl planların var? 

İleride satranç hayatıma WGM (Woman Grand Master) olarak devam etmek istiyorum.

Peki satranç yetenekle mi alakalı, yoksa çalışmak mı daha çok belirleyici? 

İkisi de olmazsa olmaz ama yetenek belli bir yere kadar götürür. İyi dereceler için çok çalışmak gerekiyor. 

Peki sence satranç, zorunlu eğitim içerisinde yer almalı mı? Öğrenciler bu alanda nasıl yönlendirilmeli? 

Bence satranç zorunlu eğitim içerisinde yer almalı. Okullar sık sık ödüllü turnuvalar düzenleyerek öğrencileri satranca teşvik etmeli.

Sence tarihin en büyük satranç maçı hangisi?

Bence tarihin en büyük en büyük maçı 1972 tarihinde Spassky-Fischer arasında oynanan 6. oyun.

Bu keyifli söyleşi için çok teşekkürler Dila. Başarıların sonsuz olsun. 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s