Rüyalarında bile piyano çalan Çağan: “Duyduğum sesler nota ile beynimde canlanıyor”

Kahramanmaraşlı 8,5 yaşındaki Çağan Atay, anne karnından beri klasik müzikle iç içe yoğrulmuş, ardından müzik öğretmeni babası ve piyano eğitmeni Renata Popoviç Çavdar’ın elinde çok iyi bir Bach ve Mendelsshon icracısı olma yolunda yoğun bir emek harcayarak ilerliyor. Babasını da arada şikayet ederek onun çok ayrıntıcı olduğundan dem vuruyor, ama belki de bu ayrıntıcılık sayesinde o da çaldığı zorlu eserlerin tüm ayrıntılarına hakim durumda.

İlk ödülünü 7 yaşında alan ve absolut kulağa sahip olduğu 6 yaşında fark edilen Çağan’ın duyduğu sesler notalarıyla beyninde canlanıyor. Piyano çalmak onda öyle bir tutku haline gelmiş ki piyanosunu okulda özlediğinde sırada hayali piyano çalıyor, uyurken ise piyanonun başrolde olduğu çok güzel rüyaların içinde buluyor kendisini.

Absolut kulak her piyano çalan çocukta kolay kolay ortaya çıkan bir özellik değil. Doğuştan gelen bu mucizevi yetenek, erken yaşta müziğe başlayan ve duyarlı öğretmenlerin / ailelerin elinde büyüyen çocuklarda büyük bir artı değere dönüşüyor. Absolut kulak ile kast edilen esas olarak, bir muzik tonunun perdesini herhangi bir dışsal referans olmaksızın tanımlama yeteneği. Toplumun yüzde 0,01’lik kesiminde bu kulak yapısının olduğu biliniyor ve genetik bir özellik olduğuna dair bilimsel araştırmalar mevcut. Mozart, Beethoven, Chopin, Frank Sinatra, Mariah Carey gibi müzisyenlerin bu özelliği olduğu biliniyor.

Minik yetenek Çağan’a dönersek piyano onun için mavi ve beyaz rengin bir bileşkesi. Çünkü piyanoda beyazın saflığı, doğallığını bulurken, mavinin de huzurunu keşfediyor. Bach’ın kendi yaşına uygun olan eserlerini çok güzel çalmasına rağmen o mükemmeliyet düzeyine ulaşırken yaşadığı açmazları ve zorlukları ise şu çocuksu ve yalın ifadelerle anlatıyor bizlere: “Bach’ın eserlerini çalışırken onu hiç sevmiyorum çünkü eserleri çok zor. Çaldıktan sonra ise en sevdiğim besteci oluyor.”

Çağan’ı daha yakından tanımamız için kendisiyle kısa ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdim:

  1. Kendini biraz tanıtır mısın? Klasik müziğe olan ilgini ilk ne zaman fark ettin veya ailen seni neden bu alana yönlendirdi?

Merhaba. 8,5 yaşındayım. İlkokul ikinci sınıfta okuyorum. Konya doğumluyum. Kahramanmaraş’ta yaşıyorum. Baba tarafım Sinoplu, annem ise Kahramanmaraşlı. Piyano çalmaya 5,5 yaşında başladım ve müzik öğretmeni babamla çalışmalarıma devam ediyorum.

Annem ve babam klasik müzik dinlemeyi çok severler. Klasik müzikle olan ilişkim daha annemin karnındayken Mozart’ın piyano sonatlarını dinleyerek başlamış. Klasik müzik dünyada saygın ve evrensel bir müzik türü olduğu için bu müzik türüne yönlendirmişler.

2. Renata Çavdar ile müzik eğitimine pandemi nedeniyle ara verdin. Kendisini özlüyor musun? Sana neler katıyordu?

Renata öğretmenimi çok özlüyorum. Her hafta Renata öğretmenim için Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e gitmek zorunda kalıyordum. Yol beni çok zorluyordu. Bana olan ilgisi ve desteği o yorucu yolculukları unutturuyordu. Piyanoyu onun sayesinde daha çok sevdim ve geliştirdim. Umarım en kısa zamanda pandemi biter de yine çalışmalarımıza devam edebiliriz.

3. Absolut kulağa sahip olduğunu ne zaman fark ettiler? Kendin böyle bir yeteneğe sahip olduğunu gündelik hayatın hangi aşamalarında daha çok hissediyorsun? 

6 yaşında fark ettik. Teneffüslerde arkadaşlarımın bazıları çığlık atarak koşuşturuyorlar. Bu çıkan yüksek ses beni rahatsız ediyor. Yani yüksek sese karşı hassasiyetim oluyor. Bir de tabi duyduğum seslerin nota ile beynimde canlanması değişik bir duygu. Kendimi şanslı hissediyorum.

4. Piyanoyu bir renk ve bir duyguyla ifade etmeni istesem ne derdin? 

Benim en sevdiğim renk mavi ve beyaz.

Beyaz renk saflığı ve doğallığı temsil eder. Piyanonun da tamamen doğayı ve doğallığı temsil eden bir müzik aleti olduğunu düşünüyorum.

Mavi renk ise huzur, deniz ve gökyüzünü çağrıştırır. Piyano çalarken eserlerin melodik yapısına göre bazen denizde, bazen gökyüzünde, bazen de kendimi bembeyaz karların üzerinde buluyorum.

5. Piyanoyu tercih etme sebebin nedir? 

Müzik aleti çalmaya 5,5 yaşında başladığım için bana en uygun müzik aletinin piyano olduğunu düşündük. İyi ki de piyano ile başlamışım çok seviyorum çünkü.

6. Bach ve Beethoven’ı çok güzel çaldığını görüyorum. Bu iki besteciyi nasıl tanımlarsın? Eserlerini çaldığın müzisyenleri düşündüğünde içlerinden hangisiyle aranda daha güçlü bir bağ var ve bunun sebebi nedir?  

Teşekkür ederim. Bach’ın eserlerini çalışırken onu hiç sevmiyorum çünkü eserleri çok zor. Çaldıktan sonra ise en sevdiğim besteci oluyor:)

Beethoven’a hayranım. Duyma yeteneğini kaybetmiş olmasına rağmen müziği bırakmamış, hatta sanki bir tedavi yöntemi gibi beste yapmaya devam etmiş. Eserlerini çalarken hissettiklerim çok güzel ve duygu dolu.

7. Piyano çalmayı hayal ettiğin “en sıradışı” yer neresi ve neden? 

Sanırım denizaltında camdan yapılmış bir konser salonunda çalmak çok güzel olurdu. Deniz ve balıkları çok seviyorum çünkü.

8. Peki, klasik müziği neden seviyorsun? Senin için ne ifade ediyor? 

Klasik müzik dinlemeye anne karnında başlamışım. Daha dünyaya gelmeden tanışmışım ve halen özellikle de uyurken dinlemeyi çok seviyorum.

9. Arkadaşların da klasik müziği seviyor mu? Senin piyano tutkun hakkında ne düşünüyorlar?

Sevenler de var sevmeyenler de, hatta bilmeyenler de. Piyano çalabildiğim için hep güzel sözler duyuyorum. Beni motive ediyorlar. 

10. Günde kaç saat piyano çalışırsın? 

Genelde 1 – 1,5 saat arası çalışıyorum.

11. Peki, arkadaşların mı piyano mu senin için öncelikli? 

Zor bir soru. Arkadaşlarımla çok eğleniyorum. Piyano çalarken de çok mutluyum. Ama piyano bir adım önde sanırım.

12. En çok beğendiğin Türk ve yabancı piyanistler kimler? 

Fazıl SAY, Gülsin ONAY, İdil BİRET, Gökhan AYBULUS, Özgür ÜNALDI, Ayşe DENİZ, Hande DALKILIÇ’ı çok seviyorum.

Yabancı piyanistlerden Lang Lang, Yuja Wang, Martha Argerich ve Elisey Mysin favorilerim…

13. Piyanonu okuldayken özlediğinde ne hayaller kurarsın? 

Piyano bazen okulda aklıma geliyor. Farkında olmadan okul sırasında kendimi piyano çalarken buluyorum.

14. Peki, piyanonun başrolde olduğu bir rüya gördün mü? Evetse tarif eder misin?

Evet sık sık görüyorum. Evimizdeki piyanonun rüyamda kendi kendine çaldığını farkediyorum.Yatağımdan kalkıp yanına gidiyorum. Ama beni görünce susuyor. Dışarı çıktığımda tekrar kendi kendine çalmaya (konuşmaya) başlıyor. Bu  birkaç defa oluyor. Sonra piyanonun başına geçip ben de çalıyorum. Sonra utangaçlığı geçiyor sanırım ve beraber çalmaya başlıyoruz 🙂

15. Baban müzik öğretmeni. Küçükken babanın öğrencilerine imrenir miydin? Peki ailende müzisyen var mı? 

Hayır imrenmezdim. Babamla piyano çalışmak çok zor. Çünkü çok ayrıntıcı 🙂

Zor da olsa babamla çalışmayı çok seviyorum ve müzik öğretmeni olduğu için kendimi şanslı hissediyorum.

Ailemizde kardeşim keman çalıyor. Annemin de sesi çok güzeldir. 

16. Online yarışmalar mı canlı yarışmalar mı seni daha çok heyecanlandırıyor?  

Maalesef şimdiye kadar canlı yarışmalara katılamadım. Online yarışmalara göre çok daha heyecanlı olacağından eminim.

17. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? İlk ödülünü aldığında yaşın kaçtı ve neler hissetmiştin? 

Online olarak uluslararası 2 yarışmaya katıldım. Birinde 2.lik diğerinde ise en iyi sonat yorumlama ödülüne layık görüldüm. İlk ödülümü 7 yaşında aldım. Öğrendiğimde çok mutlu olmuştum. Beni çok motive etmişti.

Önümüzdeki günlerde 2 yarışmaya daha katılacağım. O yarışmalardan da derece almak beni çok mutlu edecektir.

18. Yurtdışında eğitimine devam etmek istiyor musun?

Evet yurtdışında eğitim almak isterim. Farklı ülkeleri merak ediyorum. Özellikle de Çin’i.

19. Peki şu ana dek herhangi bir masterclass’a katıldın mı? Bu çalışmalarda diğer çocuklarla tanışmak nasıl bir duyguydu? 

Devlet sanatçımız Gülsin ONAY ve Prof. Tamara PODDUBNAYA ile masterclass yapma şansım oldu. Farklı şehirlerden müzikle ilgilenen yaşıtlarımı görmek ve tanışmak çok güzeldi.

20. Bir zaman makinen olsaydı geçmişten hangi müzisyenle tanışmak isterdin ve neden?

J.S. Bach ile tanışmak isterdim. Çünkü eserlerini çok seviyorum. 

21. Başka bir enstrüman çalıyor musun? Çalmak istersen hangi enstrümanı tercih edersin, neden? 

Biraz keman çalıyorum.Piyanoyu çok seviyorum.İleride mutlaka diğer enstrümanları da denemek isterim. Özellikle elektro gitar.

22. Kurumsal olarak destek aldığın veya almak istediğin yerler var mı? 

Destek aldığım bir kurum yok. Arkanda seni destekleyenlerin olduğunu bilmek çok güzel bir duygudur tabiki…

23. Doğaçlama bestelerin var mı? 

Evet arada beste denemeleri yapıyorum. İleride  güzel besteler yapacağıma inanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s