Müziği masallarla öğrenen küçük piyanist Ece Yeğenoğlu: “10 uluslararası yarışmadan 10 ödülle döndüm”

Ece Yeğenoğlu, piyanoya bir sene içerisinde başlayıp, pandemi döneminde katıldığı 10 uluslararası yarışmadan 10 ödülle dönen bir müzisyen çocuk. Kocaeli’nde evindeki siyah piyanosunun önüne yükseltici koyup her gün bir saat piyanosunun başında hayallere dalıyor. Notaları, akorları, bemolleri, sol anahtarını, fa anahtarını hep masallarla öğrenmiş ve şu anda Bach ve Beethoven’ın eserlerine odaklanarak yeteneğini perçinlemeye çabalıyor.

Pandemi döneminde her ne kadar arkadaşlarıyla oynamayı çok özlese de şu anda tek önceliği var: piyanosu. Piyanoya çok emek verdiğini, dolayısıyla bu gayretlerini somut çıktılara dönüştürmeyi çok arzu ettiğini belli ediyor. Bir yandan da genetik kodlarında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda keman çalmış olan büyük dedesinin de etkisi yadsınamaz.

Ece’nin YouTube kanalında her parçasını çalarken izleyicileri ekran önünden muzip edasıyla selamlarken tavrı ise kimbilir onu yıllar sonra sahnede gördüğümüzde de aklımızın bir köşesinde yer edecek kadar güzel bir hatıra. Zaten Ece’ye piyanoyu bir duyguyla tanımlamasını, o duygu yansıtımını ifade etmesini istediğimde mutluluk ve komiklik kelimelerini kullanıyor, “çünkü bazı parçalar çok güzel, bazıları da çok komik” diyor.

Müziğin erken yaşta çocuğun zihinsel gelişimi üzerindeki etkisine dair birçok bilimsel araştırmayı doğrular nitelikte bir örnek olan Ece bir yandan da resim, matematik, kodlama alanlarında kendini geliştiriyor. Frances H. Rauscher ve Gordon L. Shaw’ın bilimsel bir makalesinde, okulöncesi çocukların piyano dersi almasının, onların fen ve matematik alanlarında sonraki evrelerde üstün özellikler göstermelerini sağlayan zihinsel yapıyı olgunlaştırmalarında kilit rol oynadığı ileri sürülmüştü.

Ece, zaman makinesi olup geçmişe giderse de modern piyano tekniğinin atalarından biri olan İtalyan asıllı İngiliz besteci Muzio Clementi ile tanışıp Sonatina C Major’de neden bu kadar çok crescendo ve diminuendo yaptığını sormak istiyor. Belli ki bu konu zihnini epey kurcalamış.

Ece, müzikte başarı elde etmek için yeteneğin sadece bir etmen olduğunu, çok çalışmanın, doğru öğretmenlerin yönlendirmesiyle ilerlemenin ve bir yandan da müziği görev gibi değil, sevgiyle, masalsı bir hevesle çok küçük yaşta öğrenmenin anlamını bana anımsattı bu röportajda.

Onu size tanıtmak için sabırsızlanıyorum 🙂

  1. Kendini biraz tanıtır mısın bize Ece?

6,5 yaşındayım, Kocaeli’nde yaşıyorum, 1. sınıf öğrencisiyim. Piyano’ya 5,5 yaşında Natalia Doğan öğretmenim ile başladım. Okuldaki Müzik öğretmenlerim İlker Şener ve Sevgi Şahbenderoğlu. 8 yaşıma gelince MSÜ Devlet Konservatuarı yarı zamanlı piyano bölümü için sınava girmeyi istiyorum.

2. İçindeki piyano tutkusunu ilk kim fark etti? İlk piyano çaldığın günleri ve duygularını anımsıyor musun? 

4 yaşında bale dersleri alıyordum, annem beni piyanoya başlatmak istedi, ama o yaşlarda piyano dersi veren kimseyi bulamadık. TED Kocaeli Koleji 5 yaş piyano ve diğer enstrümanlar için Sanat Akademisi ilanları veriyordu. TED Kocaeli Koleji Anaokulu’na yazıldım. O yıl piyano dersi açılmadı ve Natalia öğretmenimi bulduk. Natalia öğretmenim piyano yeteneğim ve kulağım olduğunu söyledi. Hemen o hafta İstanbul’dan bir akustik piyano aldık. Natalia öğretmenim bana notaları renklerle ve akorları hayvanlarla, diyez, bemolleri 3 başlı ejderha ile ve masallar anlatarak öğretti. Sol anahtarı kraliçesini masalla öğrendim. Çok güzel masallar dinledim, fa anahtarını da masaldan öğrendim. Çok güzel derslerdi. 

3. Ne zamanlar piyano çalmayı daha çok seversin? Bir de merak ettiğim bir şey var: Mutlu olduğunda mı üzgün olduğunda mı yorgun olduğunda mı yoksa heyecanlı olduğunda mı? 

Mutlu olduğumda piyano çalarım. Mesela çizgi film notalarını piyanoda çıkartınca çok hoşuma gidiyor.  Ya da kendi kendime uydurma beste yapıp çalınca.

4. İlk katıldığın yarışma öncesi nasıl heyecanlanmıştın? 

10 uluslararası yarışmaya katıldım ve 10 ödülüm var. Covid-19 salgını nedeniyle tüm katıldığım yarışmalar online’dı. O nedenle hiç heyecanım olmadı. Ama pandemi öncesi Bursa Uluslararası Piyano Festivali’nde çalmıştım, yine heyecanlanmadım ama çok mutlu oldum, çok güzeldi.

5. Piyanoyu bir renkle tanımlasan ne olurdu ve neden? 

Piyanoyu kırmızı ile tanımlardım, çünkü kırmızı parlak, göze çarpan bir renk, piyano da öyle bir enstrüman.

6. Piyanoyu bir duyguyla tanımlasan ne olurdu ve neden? 

Mutluluk ve komiklik, çünkü bazı parçalar çok güzel, bazıları komik. Mesela Clementi Sonatina C Major  op. 36. No. 3 güzel, Kabalevsky Clowns komik. Gözümde öyle canlandırıyorum.

7. Bach ve Beethoven ile aranda güçlü bir bağ olduğunu hissediyorum. Doğru mu düşünüyorum? Bu iki besteci senin için ne ifade ediyor? Ve onların eserlerini çalarken ne hayaller kuruyorsun? 

Şimdiye kadar 3 Bach, 2 Beethoven bestesi çaldım. Bach sakin görünen ama detayları çok güzel, Beethoven ise heyecanlı ve mutluluk verici besteler yazmış.  Bu 5 eseri de severek çaldım.

Bach’ı müziğin babası gibi düşünüyorum.  Beethoven’ın çaldığım besteleri ise heyecanlıydı. İkisini de daha iyi anlamak için boş zamanlarımla annem ve babamla dinliyorum. 9. Senfoni’yi çok beğeniyorum.

Çalarken sadece doğru çalmak istiyorum, ritmi kaçırmamaya, piano ve fortelere ve parmaklarıma dikkat etmeye çalışıyorum.       

8. Piyanonu alıp nerede konser vermek istersin şu anda eline bir fırsat geçse?

Marmaris’te bir festival olsaydı orada çalmak isterdim, çünkü çok yeşil ve çok mavi bir yer. Hem böylelikle anneannem dinlemeye gelirdi.

9. Piyanonun yanı sıra ilgi duyduğun aktiviteler neler? Kodlama ve resim konusunda çok yetenekli olduğunu görüyorum. Örneğin matematik senin piyano yeteneğine nasıl katkı sağlıyor? 

Resim yapmayı ve origamiyi seviyorum, paten yapmayı, scooter ve bisiklete binmeyi seviyorum.  Laptop’tan çizgi film seyretmeyi seviyorum. Resimde, matematikte, kodlamada, İngilizce’de ve diğer derslerde başarılı olduğumu düşünüyorum.

Matematikte iyi olmamın piyanoda besteleri kolay ezberlememle bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Piyano çalmamın ise ritmi anlamamı kolaylaştırdığını ve koordinasyonumu geliştirdiğini duymuştum, beynimin hem sağı hem de solu aynı anda çalışıyormuş.

10. İleride kendini müzisyen olarak mı hayal ediyorsun? 

Kendimi piyanist olarak hayal ediyorum, mimar olup güzel evler de çizebilirim.

11. Piyanoya çok erken yaşta başlamışsın. Peki bazen arkadaşlarınla oynamak senin için daha öncelikli oluyor mu? 

Şimdilik piyano öncelikli, çünkü Covid-19 salgını sonrası okuluma hep online olarak devam ettim.  Piyano derslerine gittiğimde derse girerken ya da çıkarken arkadaşlarımla çok az oynuyorum. Şu an arkadaşlarımla oynamayı piyanodan bile çok isterim, onları çok özledim.

12. O zaman anladığım kadarıyla piyano senin için vazgeçilmez. Peki neden?  

Vazgeçilmez çünkü seviyorum ve emek veriyorum. Bu kadar çalışmam boşa gitsin istemiyorum.

13. Bu çabalarını, emeklerini günde kaç saat piyano çalışmaya borçlusun?

Günde 1 saat piyano çalışıyorum. Haftada 2 saat piyano dersi alıyorum.

14. En çok beğendiğin Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden onları beğeniyorsun? Onların çalma tarzından kendine ilham alıyor musun? 

Türklerden Fazıl Say ve Gülsin Onay. Yabancılardan Lang Lang ve Yuja Wang. Lang Lang’ın La Campanella’sını çok seviyorum, büyüyünce ben de çalmak isterim.

Yuja Wang ise çok güzel giyiniyor ve çok başarılı.

Fazıl Say’ın Duman ve Küt adında 2 kedisi var, bence çok tatlılar.

Gülsin Onay da çok önemli bir piyanist. Geçen yıl Bursa Uluslararası Piyano Festivali’nde görmüştüm, fotoğrafımız bile var.

15. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? 

10 uluslararası yarışmaya katıldım ve hepsinden ödülle döndüm. Sırasıyla şu şekilde aktarayım:

1.  Uluslararası Evde Sanat Var Müzik Festivali Yarışması, 1-10 Mayıs 2020, Little Stars diploması, Gaziantep.

2. Uluslararası Kaleidoscope of Talents Festivali, Digi Talenty Lato Müzik Yarışması, Ağustos 2020, 3’lük diploması, Polonya.

3. Mayder Uluslararası Piyano Festivali Yarışması, 15 Ekim 2020, 1’lik diploması, Side.

4. Uluslararası Kaleidoscope of Talents Festivali, Digi Talenty Jesien Müzik Yarışması, Ekim 2020, 1.’lik diploması, Polonya.

5. Florida Keys Uluslararası Müzik Yarışması, 22 Kasım 2020, 2’lik diploması, Amerika.

6. Uluslararası Sopravista Festivali, All Colours of Art Yarışması, 15 Aralık 2020, 2.’lik diploması, İtalya.

7.  Uluslararası Memorijal ’Sanja Pavlovic’ Piyano Yarışması, 23-30 Kasım 2020, 1.’lik diploması, Sırbistan.

8. South Florida Uluslararası Piyano Yarışması, 10 Şubat 2021, 3.’lük diploması, Amerika.

9. Uluslararası Kaleidoscope of Talents Festivali, Digi Talenty Zima Müzik Yarışması, 2 Mart 2021, 2.’lik diploması, Polonya.

10. Concorso Internazionale Per Giovani Musicisti ‘Città di Massa’ Uuslararası Müzik Yarışması, 8 Mart 2021, 2.’lik diploması, İtalya.

16. Tebrik ederim. Her katıldığın yarışmadan ödülle dönmüşsün. Başka bir enstrüman çalma fırsatın olsa ne tercih ederdin?

Keman çalmak isterdim. Büyük dedem Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda keman çalıyordu, bir de Ji-Hae Park’ı çok severiz. Çok iyi bir kemancı.

17. En iyi çaldığını düşündüğün eser hangisi? Ve neden? 

Sonatina F Major, Anh. 5 Ludwig van Beethoven, çünkü yeni başladım.

18. Yurtdışında eğitim görme hayallerin var mı? Varsa hangi ülkeler ve neden? 

Büyüyünce Avrupa’da konservatuar yada üniversite okumak isterim.

19. Bir zaman makinesine atlayıp geçmişe ışınlansan hangi müzisyenle tanışmak isterdin, neden? 

Muzio Clementi ile tanışıp Sonatina C Major’de neden bu kadar çok crescendo ve diminuendo yaptığını sormak isterdim.

20. Kurumsal olarak destek aldığın yerler var mı? 

Kurumsal desteğimiz henüz yok. 

Ece’nin YouTube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCYaioWaJeRc0qI4PQb01szg

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s