
Anadolu ve Balkan coğrafyasının etkileyici çalgısı kavalın etrafında şekillenen bir etno-caz ve füzyon oluşumu olan KAPIKO, yeni albümüyle dinleyicileriyle buluştu.
Topluluk, ilk albümünü (On Bierli) 2013 yılında yayımladığından beri dünyanın farklı kültürlerinden müzik seçkilerini dinleyicisinin beğenisine sunuyor; Avrupa ve Türkiye’de birçok konser ve festival programına dahil oluyor.
2013’ten sonraki dönemde topluluk müzik çalışmalarını etno-caz ve füzyon müziğine odakladı. Kavalın büyüleyici sesi, eserlerindeki geleneksel ve modern doğaçlama konseptleri ve yüksek enerjisiyle KAPIKO, dinleyicisine benzersiz bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.
KAPIKO’nun yeni yayımlanan albümü Nova ise müzik otoriteleri tarafından son yılların en iddialı etno-caz ve füzyon albümlerinden biri olarak tanımlanırken, enstrümantal ve vokal eşlikli olmak üzere toplam 8 eserden oluşuyor. Birçok önemli Türk caz müzisyenini bir araya getiren albüm, Batuhan Aydın’ın kaval icrasında sergilediği geleneksel ve modern caz konseptlerinden beslenen benzersiz doğaçlama anlayışıyla beraber etno-caz ve füzyon müziğine yeni bir yaklaşım kazandırıyor.
Batuhan Aydın’ın kaval, Nikolaus Grill’in tuşlu çalgılar, Neyzen Özsarı’nın bas çaldığı albümde Ozan Erkan gitar, Ali Kaan Uysal vurmalılar, Ricardo Marenghi davul, Şenova Ülker trompet, Tamer Temel saksofon, Burak Dursun trombon, Ezgi İrem Mutlu, Gabriela Partofsky, Merve Akyıldız ve Yasin Türk ise vokallerde yer alıyor. Anadolu kavalı bu proje sayesinde cazla bütünleşiyor.
Gomidas Vartabed’in klasik eseri Gakavik‘in alışılmışın dışında kaydedilen pop-caz versiyonu ve ilk defa Celal Güzelses’in sesiyle hafızalara kazınan bir Anadolu türküsü Hele Yar‘ın hard bop düzenlemesinin yanı sıra Roland Kirk, Jaco Pastorius gibi füzyon müziğine yön vermiş efsane isimlerin Serenade to a Cuckoo ve Reza eserlerine getirilen taze yorum, albümü farklılaştırıp ayrıcalıklı bir yere konumlandırıyor.
Kapiko’nun “Serenade to a Cuckoo” yorumunda parçaya kavalın katkısı, kaval soloların önemi oldukça özenli şekilde tasarlanmış ve uyarlanmış.
Öte yandan, XVII. yüzyılın önemli filozof ve şairi Kul Nesîmî tarafından kaleme alınan Haydar Haydar eserinin, Alain Blesing tarafından düzenlenen ve ilk defa 1989 yılında yayımlanan caz aranjmanı, Nova albümünde güçlü doğaçlama bölümlerinin eklenmesiyle birlikte yeniden hayat buluyor.
Albümün miksleri, daha önce Michael Jackson, Phil Collins, Gregory Porter gibi isimlerle de çalışmış Hollandalı mühendis Paul Pouwer tarafından Amsterdam’da bulunan Power Sound Stüdyoları’nda yapılırken, albümün masterları ise yine daha önce İbrahim Maalouf, Fazıl Say, Stewart Copeland gibi isimlerle çalışmış Amerikalı mühendis Pieter Snapper tarafından İstanbul’da bulunan Babajim Stüdyoları’nda gerçekleşti. Bu değerli ve başarılı girişimleri her zaman müzikseverler olarak dinleyip desteklememiz şart. Çünkü savaşlardan beslenen bu kurak iklimi yeniden canlandırmak için elimizdeki yegane güçlerden biri de müzik!
Albüm Künyesi:
Batuhan Aydın – Kaval
Nikolaus Grill – Tuşlu Çalgılar
Neyzen Özsarı – Bas
Sosyal medya hesapları:
Facebook – /kapikoband
Instagram – @kapikoband
Twitter – @kapikoband