Manisalı küçük piyanist İdil Akkaya: “Kendimi çiçek tarlasının içinde piyanomla bestelerimi çalarken hayal ediyorum”

Manisa’da yaşayan 8 yaşındaki İdil Akkaya, 5,5 yaşından beri piyano başında adeta bir müzik masalı içerisinde büyürken, bir buçuk yıldır da Gülmira Ustalar’dan piyano eğitimi alıyor ve bu süre boyunca kendisini oldukça geliştirmiş, birçok önemli ödül almış bir konser piyanisti adayı. Son olarak da ismini Valletta International Piano Competition 2021 yarışmasında 7-9 yaş kategorisindeki 2.lik ödülüyle duymuştuk.

“Piyano çalmayı, kendi bestelerimi yapmayı, müzik dinlemeyi, resim yapmayı kısacası sanatı çok seviyorum” diye tanıtıyor kendisini. Bestelerin içindeki hikayeleri hayal edip hissetmesi gerektiğini öğretmeninden öğüt olarak alan ve bunu hiç aklından çıkarmayan İdil, “Beethoven’in hayatından etkilendim. Kulakları duymamasına rağmen nasıl piyano çaldığı ve parçanın ritmini yakaladığını anlamadım. Ben duymama rağmen zorlanırken o bunu nasıl başarmış ki!” diyerek hayretini gizleyemiyor. 

Mozart Akademi Piyano festivaline katılan, “Evde Sanat Var” Piyano festivalinde teşvik ödülü alan, Mayder Müzik Festivali’nde 2.lik ödülü alan, Bursa Piyanonun Yıldızları Piyano Festivali’ne katılan, Ukrayna’da düzenlenen PianoArt International Music Competition yarışmasına katılıp, jüriden olumlu dönütler alan küçük İdil, ileride hem piyanistlik hem de kompozitörlük alanında ilerleme çabası içerisinde. 

Çocuklarla yaptığım söyleşilerde geleceğe dair hayallerini özellikle merak edip sorarım. İdil’in yanıtı ise beni çok etkiledi ve belleğimde sabitlendi: “Kendimi gelecekte hayal ettiğimde çiçek tarlasının içinde rengarenk çiçeklerin arasında piyanomla kendi bestelerimi çalarken görüyorum” diyor küçük piyanist. 

Bu üstün yetenekli çocuğumuza kulak verip onu tanımak isterseniz, çok içten ve çok umut dolu bir söyleşi sizi bekliyor: 

İdil merhaba. Birçoğumuz seni sosyal medya hesabından paylaştığın özgüven dolu piyano videolarıyla tanıyoruz ve hepimizi hayran bırakıyorsun performansın ve çabalarınla. Müziğe olan ilgin ve yeteneğin ne zaman, nasıl ortaya çıktı? O anları anımsıyor musun?

Öncelikle çok teşekkür ederim. Küçüklüğümde müzik dinlemeyi, özellikle piyano şarkılarını dinlemeyi ve şarkılara ritim tutmayı severdim. Bana piyano sesi çok huzur verici gelirdi. Bu yüzden kendim de piyano çalmak ve kendi bestelerimi yapmak istedim. Çok istediğim için 6 yaşında, piyano derslerine başladım. İlk başta hemen parçaları çalamadığım için üzülmüştüm ama daha sonra Gülmira öğretmenimin anlattığı hikayelerle notalar birleşince ve besteler ortaya çıkınca çok mutlu oldum.

Şu ana kadar hangi konularda besteler yaptın? Doğaçlama mı yapıyorsun yoksa sonra yeniden anımsayıp çaldığın oluyor mu o besteleri? 

Genellikle hareketli besteler yapmayı seviyorum. İçimdeki sevinci, heyecanı, mutluluğu anlatıyorum. Ama ilk bestem “Yağmurun Hüznü” ismini verdiğim daha sakin bir beste. Annem bu bestemi çok seviyor. Bestelerimi tekrar tekrar çalıyorum. Aileme ve öğretmenime hatta eve misafir gelen herkese bestelerimi çalmayı çok seviyorum.

Ne tür müzikler dinlersin? Pandemi sonrasında sık sık konserlere gitmek gibi hayallerin var mı? 

Aslında kulağıma ritmi, temposu hoş gelen her türlü müziği dinlemekten mutlu oluyorum. Ama içlerinden en çok klasik müzik ve alternatif rock dinlemeyi severim. Pandemi sonrasında konsere gitmeyi çok çok isterim. Daha önce hiç gidemedim, yaşım küçük olduğu için. Konserin nasıl bir şey olacağının hayalini kurunca içim kıpır kıpır oluyor. Özellikle Fazıl SAY ve Gülsin Onay’ın konserine gitmeyi, onları piyano çalarken izlemek isterim.

Piyano eğitiminde Gülmira Ustalar’ın sana verdiği ve aklından çıkmayan birkaç öğütü bizimle paylaşır mısın? 

Gülmira öğretmenim bana her zaman parçaların tıpkı masallar, hikayeler, bale, resim gibi olduğunu ve bestelerin içindeki hikayeleri hayal edip hissetmem gerektiğini öğütler. Ayrıca çok çalışmaktansa verimli, hissederek parçanın duygusunu vererek çalışmanın çok önemli olduğunu öğütler.

Katıldığın festivallerden biraz söz eder misin? İçlerinden seni en çok etkileyen hangisi oldu? 

Piyano çalmaya ilk başladığımda 6 yaşında ilk festivalim 5.Mozart Akademi Piyano Festivaline katıldım. Pandemi başlamadan hemen önce ise Bursa Piyanonun Yıldızları Festivaline katıldım. Bursa’daki festivale katılmak beni çok heyecanladırdı çünkü piyanoda kendimi biraz daha geliştirmiştim. Daha sonra pandemiden dolayı internet üzerinden online Evde Sanat Var ve Mayder Müzik Festivaline katıldım. İlk defa online festivale katılmak bana değişik geldi. Evde Sanat Var festivalinde teşvik ödülü, Mayder Müzik Festivalinde ise ikincilik ödülü aldım ve çok mutlu oldum. Daha sonra yine online olarak Ukrayna’da gerçekleşen Pianoart International Music yarışmasına katıldım ve oradaki jürilerden çok güzel yorumlar aldım. En son olarak 6. Mozart Akademi Uluslararası Piyano Yarışmasına katıldım ve ikincilik ödülü aldım. Beni en çok etkileyen pandemi sonrası katıldığım son yarışmam Mozart Akademi Piyano Yarışması oldu. Sahneye çıkıp, kuyruklu piyanoda, kameraların ve izleyenlerin önünde parçalarımı çalmak bana konser veriyormuş gibi hissettirdi. 

İlk sahneye çıktığın anı anımsıyor musun? Neler hissetmiştin? 

Evet hatırlıyorum. Heycanlanmış ve  biraz tedirgin olmuştum. 6 yaşındaydım ve sahneye çıktığımda beni izleyen bir sürü kişi olması bana farklı gelmişti.

Hayallerine piyanon giriyor mu? İçlerinden ilginç bir tanesini bizimle paylaşır mısın? 

Evet, hayallerimde ünlü bir piyanist olmak ve kendi bestelerim ve hikayelerini başkaları ile paylaşmak.

Hayranlık beslediğin piyanistler kimler neden? 

Hayranlık duyduğum besteciler Mozart, Beethoven, Fazıl Say, Gülsin Onay ve İdil Biret. Çünkü bu piyanistlerin parçaları bana her ne olursa olsun vazgeçmemeyi, içindeki tüm duyguları hissedebilmemi anlatıyor.

Mozart senin için ne ifade ediyor? 

Bestelerini dinledikçe durmamayı, çalışmayı, içinden geldiği gibi çalmayı hissediyorum. Onun bestelerini dinlemekten çok keyif alıyorum

Piyanoda son dönemde çalmaktan en çok hoşlandığın eser hangisi?

Melody  Bober-Midnight Rhapsody.  İlk defa böle uzun ve zor bir parça çalışmama rağmen parçadaki inişler çıkışlar beni çalarken içine alıyor. Ve öğrenmeye başladığımdan beri hep çalmak, tekrar etmek istiyorum. İyi ki bu parçayı öğretmenim bana öğretmiş.

Günde kaç saat piyano çalışırsın? Çalışırken nelere dikkat edersin? 

1,5 saat piyano çalışmaya çalışıyorum. Bazı günler derslerim çok oluyor ya da ailemle vakit geçirdiğim zaman daha az çalışıyorum. Çalışmaya başlamadan önce piyanoya odaklanmaya çalışırım ve oturuş pozisyonum, parmaklarımın duruşu, notalara dikkat ederim. Gülmira öğretmenimin söylediklerini hatırlamaya çalışırım.

Piyanondan en çok ne kadar süre ayrı kaldın? O dönemde neler hissettin? 

Yaz tatiline gittiğimizde 15 güne yakın ayrı kaldım. Üzülmüştüm tabi parçalarımın pratiğini yapamayacağım için…

Peki arkadaşlarını da klasik müzik sevgin ve piyano yeteneğinle etkiliyor musun? Senden ilham alıp piyanoya başlayanlar oldu mu? Neler hissettin?

Evet etkiliyorum. Beni dinleyen ya da piyano ile ilgili konuştuklarıma kulak veren arkadaşlarımdan da piyano çalmaya başlayanlar oldu. Bu beni çok mutlu oldum. Örnek olmak güzel şey.

Müzik bir renk olsaydı sence hangisi olurdu ve neden? 

Mor olurdu.  Çünkü mor çok canlı bir renk insanın içine heyecan ve hareketlilik hissi veriyor.

Peki tanışmayı en çok istediğin besteci hangisi? Onunla tanıştığında ne sorardın ve söylerdin? 

Fazıl SAY’la tanışmak isterdim. Bestelerini nasıl yaptığını ve aklında hepsini nasıl tuttuğunu sorardım.

Peki bestecilerin yaşamlarını da okur musun? Hangisinden en çok etkilendin? 

Merak ettiklerimi okurum. Beethoven’ın hayatından etkilendim. Kulakları duymamasına rağmen nasıl piyano çaldığı ve parçanın ritmini yakaladığını anlamadım. Ben duymama rağmen zorlanırken o bunu nasıl başarmış ki! 

Geleceğe dair hayallerin neler? Uzun uzun anlatır mısın bize?

İleride konser piyanisti olmak ve bestelerimi çalmak istiyorum.Yurt dışında eğitim almak ve farklı ülkelere gidip oralarda konserler vermek, ülkemi temsil etmek istiyorum. Kendimi gelecekte hayal ettiğimde çiçek tarlasının içinde rengarenk çiçeklerin arasında piyanomla kendi bestelerimi çalarken görüyorum.

08.07.2013 MANİSA / SALİHLİ doğumluyum.8 yaşındayım,İlkokul 2.sınıfı bu yıl bitiriyorum.Piyano çalmayı,kendi bestelerimi yapmayı,müzik dinlemeyi ,resim yapmayı kısacası sanatı çok seviyorum.6 yaşında piyano eğitimine başladım.Yaklaşık 2 yıldır da Gülmira USTALAR dan piyano eğitimi alıyorum.

Mozart Akademi Piyano festivaline katıldım.

Evde sanat var Piyano festivalinde teşvik ödülü aldım.

Mayder Müzik Festivalinde 2.lik ödülü aldım.

Bursa Piyanonun Yıldızları Piyano Festivaline katıldım.

6.Uluslararası Mozart Akademi Piyano festivali ve yarışması 2.lik ödülü

PianoArt International Music Competition (Ukraryana da ) ki yarışmaya katıldım ve jurilerden olumlu dönütler aldım.

İleride kendi bestelerimi yapmayı çok istiyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s