Flütçü Yiğit Ali Şahin: “İleride altın flütüm olsun, onunla her ülkede konser vereyim istiyorum”

Hepimizin ilkokulda müzik dersinden geçmek için genellikle zorunlu öğrendiğimiz blok flüt aslında başka bir müzisyen çocuğa pan flüte geçmek için ilham kaynağı olan bir enstrüman oluvermiş. Yiğit Ali Şahin, sekiz yaşında blok flütle başlayan flüt sevgisini halihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi flüt bölümündeki eğitimiyle birlikte taçlandırmaya çalışıyor.

İlk başta parmakları çok küçük olduğu için flüt çalması tavsiye edilmeyen Yiğit Ali, annesinin de teşvikiyle ilk eğitimini alacağı bir yer bulmuş, ardından bu alandaki başarıları arka arkaya gelmeye başlamış. Flütü bir organı gibi görüyor, onu elinde göremeyince korkuyor, endişeleniyor. Yiğit’in yaşına göre büyük hayalleri var ve bu yüzden de çok çalışıyor: “Dünyada tanınmak istiyorum ve birçok önemli flütist gibi altın flütüm olsun ve onunla her ülkede konser vereyim istiyorum” diyor.

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da bir flüt yarışmasında kendi kategorisinde birincilik elde eden Yiğit Ali, bir hastanenin çocuk onkoloji kliniğinde hasta çocuklara ve doktorlarına küçük bir konser vermiş ve o deneyimini “Kendimi çok mutlu hissettiğim bir gündü. Tekrar böyle bir projede yer alsam engellilerle ilgili bir projede flüt çalmak isterim” diye ifade ediyor.

Kendisini tanımak isteyeceğinizi düşünerek bu küçük flütçüyle kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Flüt maceran ilkokulda sekiz yaşındayken blok flütle başladı. Peki bunu daha profesyonel bir temele çekmeye nasıl karar verdin? Şu anda çalışmalarını nasıl ve hangi kurumda devam ettiriyorsun? 

İlk duyduğumda flütün sesi beni çok etkiledi, çok çalmak istedim.Sonra ailemle paylaşmaya karar verdim ve şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde flüt bölümü ortaokul 7.sınıfta Doç. Nihan ATALAY’ın öğrencisi olmak gurur duyuyorum.

İlk başta parmakların çok küçük diye flüt çalamayacağın söylenmişti. Ama bu yorum senin flüt çalma tutkunu engellemedi. Nasıl bir mücadele içerisine girdin? 

Parmaklarımın küçük olduğunu ve çalamayacağımı söylediklerinde çok üzüldüm ama annem “Sen üzülme ben sana eğitim veren bir yer bulacağım” dedi ve benim çok istekli olduğumu flüt çalmakta çok kararlı olduğumu görünce birkaç yere sordu ve sonunda bir yer bularak kaydımı yaptırdı ve ilk eğitimime başlamış oldum.

Flüt dışında başka bir enstrüman da çalıyor musun? 

Melodika, piyano, ukulele gibi başka enstrümanları da çalıyorum. Ama flütün yeri hep ayrı.

En çok beğendiğin flütistler hangileri? 

Çok fazla var, saymakla bitmez ama James Galwey, Nihan Atalay, Emmanuel Pahud en favorilerim. 

Müzisyenlerin yaşam öykülerini de okur musun? Hayatı seni en çok etkileyen kişi kim oldu? 

Evet okurum, Beethoven’ın hayatını yazan kitabı okumuştum ve onun hırsı, umutları beni çok etkilemişti.

Bu zamana kadar hangi ustalık sınıflarına ve yarışmalara katıldın? 

Adını sayamayacağım kadar çok yerde konser verdik arkadaşlarımla. Yarışma olarak Bulgaristan, Fransa ve Almanya’da yarışmalara katıldım.

Flütle arandaki bağı nasıl tanımlarsın? 

Bir organım gibi görüyorum; onu elimde göremeyince korkuyorum endişeleniyorum. Mesela geçen günlerde kolumun üstüne düştüm ve o anda acısını dahi unutup annemden flütümü istedim, tutabiliyor muyum diye merak etmiştim.

Flüte dair hayallerin nedir? Kendini ileride müzik sahnelerinde nasıl hayal ediyorsun? 

Dünyada tanınmak istiyorum ve birçok önemli flütist gibi altın flütüm olsun ve onunla her ülkede konser vereyim istiyorum.

Fransa’da çok önemli bir birincilik ödülü aldın. Bundan biraz söz eder misin? 

Birçok ülkeden çocukların katıldığı önemli bir yarışmaydı, öğretmenimle haftalarca çalıştım ve güzel bir dereceyle sonuçlanmasına çok sevindim.

Flüt sesi sende ne çağrıştırıyor? 

Yan flüt bana blok flütle başladığım müzik yolculuğumu,hayalerimi ve gelecekte hedeflediğim başarılı kariyerimi çağırıştırıyor. 

Flüt çaldığın en sıradışı mekan neresi oldu? Başka nerelerde daha çalmak istersin? 

En sıra dışı Bulgaristan’daki yarışma mekanıydı. Çalmak istediğim yer ise Roy Thomson Hall’dur kesinlikle.

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak nasıl bir etkinlikte flüt çalmak isterdin? 

Bir keresinde öğretmenim ve arkadaşlarımla bir hastanenin çocuk onkoloji kliniğinde hasta çocuklara ve doktorlarına küçük bir konser vermiştik. Kendimi çok mutlu hissettiğim bir gündü. Tekrar böyle bir projede yer alsam engellilerle ilgili bir projede flüt çalmak isterim.

Yurtdışında eğitim görmek istediğin ülkeler var mı ve neden? 

Viyana’da eğitim görmek isterim çünkü orayı müzik kenti olarak görüyorum.

Flütle çalmaktan en çok hoşlandığın eser ve besteci hangisi? 

The Little White Donkey  / Ibert kesinlikle…

Flüt çalınca nasıl duygular içerisine giriyorsun? 

Flüt çalınca kendimi çok mutlu,huzurlu ve sakin hissediyorum.

Senden ilham alarak flüt çalan arkadaşların oldu mu? 

Benden ilham alarak flüt çalan hiç arkadaşım olmadı fakat piyanoya başlayan arkadaşım olmuştu.

Ders çalışmadığın zamanlarda klasik müzik dinler misin, pandemi öncesi konserlere gider miydin? 

Evet dinlerim en çok dinlemekten hoşlandığım eserler Mozart’ın senfonileri ve dünyaca ünlü flüt virtüözü Emmanuel Pahud’un çaldığı eserler. Pandemi öncesi çok fazla konser verdim ve dinleyici olarak katıldım.

Sağlığında nelere dikkat edersin daha iyi flüt çalmak için? 

Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya çalışıyorum,sürekli nefes egzersizleri yapıyorum. Özellikle konserlerden önce çok soğuk şeyler içmemeye ve yememeye dikkat ediyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s