Taylan Özgür Şakır, üstün yetenekli müzisyen çocuklar coğrafyasında Şanlıurfa’yı temsil eden bir çocuk. Şanlıurfa’nın tarihsel ve coğrafi olarak kökleşmiş müzik kültürünü de klasik müzikle harmanlamış. Kendisi de Gaziantep ve Şanlıurfa’da birçok özel çocuğun yetişmesinde büyük emeği olan Ukraynalı piyano öğretmeni Renata Popoviç Çavdar’ın öğrencilerinden. Taylan Özgür’ün bir avantajı da piyano öğretmeni bir babanın elinde yoğrulması ve piyanoya iki yıl önce ilgi duymaya başlamasına rağmen çok kısa bir sürede çok yoğun bir çalışmayla hedefe yönelik bir eğitimle taçlandırması.
16 yaşındaki Taylan Özgür, üniversite eğitimini ve yurtdışı kariyerini de piyano üzerinden sürdürmeyi hedefliyor. Hedefi ise piyano eğitimini son kertede ABD’de devam ettirmek. Piyano çalışmalarına başladığından itibaren her gün ortalama 4 saat çalışıyor. Bu bazen 8 saate de ulaşabiliyor.
“Benim için müzik hayatın anlamı demek. Müziksiz bir hayat hata olurdu” şeklinde ifade ediyor içindeki müzik tutkusunu. Yakın zamanda ABD’den aldığı bir ödülle birlikte kendisine olan güveni de artmış. Gülsin Onay’ın masterclass’lerine katılan yaşıtları gibi onun da içinde bastıramadığı bir Chopin tutkusu var. Gülsin Onay’ın Chopin icracılığına olan hayranlığı da bunda elbette etkili olmuşa benziyor. Kar beyazı piyanosunun karşısına geçip Chopin ve Mozart’ın görece zor eserlerini çaldığı anlarda da kendi içinde çok derin bir müzik yolculuğuna çıktığını gizleyemiyor.
Taylan Özgür’ün müzik yolculuğu ve piyano tutkusuna dair güzel anlatımlarını merak ediyorsanız, kendisiyle çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik:

- Kendini biraz tanıtır mısın?
Şanlıurfa’da güzel sanatlar alanında eğitim veren bir lisede 11. sınıf öğrencisiyim. 16 yaşındayım. Müzik eğitimine 14 yaşında babamın yönlendirmesiyle başladım. Babam aynı zamanda benim ilk öğretmenim. Müzik eğitiminde okulumdaki müzik öğretmenlerimden, babamdan ve özel piyano öğretmenim Renata Popoviç Çavdar’dan destek almaktayım.
2. İçindeki piyano tutkusu ne zaman açığa çıktı? O zamanı nasıl anımsıyorsun?
Babamın müzik öğretmeni olması ve evde piyano dersleri vermesi piyanoya ilgi duymama yol açtı. Ben de piyano çalmaya karar verdim ve böylece piyanoyla olan yolculuğum başladı. İçimdeki müzik tutkusunu hissetmeye başladım. Piyano çalarken mutlu olduğumu anımsıyorum.
3. Renata öğretmenini nasıl tanımlarsın? Onun sayesinde müzik yeteneğinde nelerin geliştiğini hissettin?
Renata öğretmenim benim için bir mucizedir. Müzik hayatımın dönüm noktasıdır Renata öğretmenimle tanışmam. Onun doğru yönlendirmeleri, disiplinli kişiliği bana çok şey kattı. Bu sayede piyanoda doğru adımlarla ilerlediğimi hissediyorum. Kesinlikle müzik hayatımın mimarıdır.
4. Hedefinde konservatuvara gitmek var mı?
Hedefim liseyi bitirdikten sonra Hacattepe veya Bilkent Üniversitesi’nde piyano bölümünde eğitim almak. Daha sonra yurt dışında akademik kariyer yapmak istiyorum.
5. Nerede eğitim almak ve kimlerle çalışmak isterdin?
Amerika’da New York Üniversitesi’nde duayen Profesör Doktor Tamara Poddubnaya’dan eğitim almak isterdim.
6. En çok beğendiğin, kendine referans aldığın Türk ve yabancı piyanistler kimler? Ve neden onlara özel bir önem atfediyorsun?
Türkiye’de Gülsin Onay, İdil Biret ve Fazıl Say en çok beğendiğim ve takip ettiğim piyano sanatçılarıdır. Lang Lang, Martha Argerich, Valentina Lisitsa ve Yuja Wang dünya çapında tanınan kendime referans aldığım sanatçılardır. İşlerini çok iyi yaptıklarını kendi alanlarında fark yarattıklarını düşünüyorum.
7. Babanın da piyano öğretmeni olması sende nasıl katkı yarattı? Aranızda tatlı rekabet oluyor mu?
Piyanoya yönelmem tamamen babamın katkılarıyla oldu. Onun yönlendirmeleri ve telkinleri içimdeki müzik aşkının ortaya çıkmasına vesile oldu. Babama çok şey borçluyum. Kulak boynuzu geçer misali onunla zaman zaman tatlı atışmalarımız oluyor. Onun her konuda arkamda olması bana güç veriyor.
8. Urfalıların genellikle müziğe yetenekli olduğu bilinir. Sence yetenek önemli mi, müzikte yoksa başka etkenler de var mı?
Müzikte yetenek tabiki çok önemlidir. Yetenek, disiplin ve çok çalışma olmadan tek başına yeterli değildir. Azimle ve sabırla çalışmak ancak insanı bir yere vardırabilir.
9. Şu ana kadar hangi ödülleri aldın? İlk ödülünü aldığında yaşın kaçtı ve anımsadığın kadarıyla neler hissettin?
Çukurova Üniversitesi Rhapsody piyano festivali, Bursa Piyano’nun Yıldızları piyano festivallerine katıldım.
16 yaşımda Amerika South Florida piyano yarışmasında 3. lük ödülü aldım. Çok mutlu oldum ve kendime olan güvenim arttı.
10. Hangi masterclass’lere katıldın?
2020 yılında Bursa’da düzenlenen Piyanonun Yıldızları Festivali’nde Gülsin Onay ve Tamara Poddubnaya’dan masterclass dersleri aldım. Masterclass derslerinde Gülsin Onay’a hayranlığım daha çok arttı. Onu tanımak, onu dinlemek benim için inanılmaz büyük bir mutluluktu. Türkiye’nin en iyi Chopin icracısı olması ona hayranlığımı daha da arttırdı.
11. Sence müzik ne demek?
Müzik insanın ruhunu dinlendiren, ruhunu besleyen en önemli gıdadır. Benim için müzik hayatın anlamı demek. Müziksiz bir hayat hata olurdu.
12. Klasik müzik dışında başka tür müziklerle ilgileniyor musun? Bu ilgilendiğin müzikleri piyanoda çalıyor musun?
Müzik evrenseldir. Kulağıma güzel gelen her türlü müziği dinliyorum. Şu an piyanoda sadece klasik ve caz çalıyorum.
13. En çok hangi bestecinin eserlerini tercih ediyorsun, neden?
Chopin’in eserlerini tercih ediyorum çünkü tamamen bir aşk bestecisi, romantik dönem sanatçısı.
14. Tek bir şansın olsaydı geçmişten hangi müzisyenle tanışmak isterdin ve neden?
Chopin’le tanışmak isterdim çünkü Chopin’in eserlerini dinlerken nelerden ilham aldığını ve o besteleri nasıl yazdığını merak ediyorum. Onunla tanışma şansım olsaydı bu sorularımın cevabını alabilirdim.
15. Online ya da canlı yarışmalara katılmanın farkı ne sence? Hangisini tercih edersin?
Her ikisinin de kendine göre zorlukları var. Yarışmaların canlı olması elbette daha iyi olurdu, fakat bu süreçte online yarışmalar benim için büyük bir avantaj. Online yarışmalarda kendimi daha rahat hissediyorum ve daha iyi performans sergilediğimi düşünüyorum, ama online yarışmada maalesef ”piano, forte, mezoforte” gibi nüansları videoya duyurmak zor.
16. Kurumsal olarak destek aldığın veya almak istediğin yerler var mı?
Kurumsal olarak herhangi bir destek almıyorum. Tabiki destek almak beni hayallerime biraz daha yaklaştıracak.
17. Yurtdışı hayallerinden bahseder misin?
Yurt dışında müziğin ve özellikle piyanonun çok daha fazla rağbet gördüğünü düşünüyorum. Bu nedenle piyano eğitimimi Amerika’da sürdürmek en büyük hayalim…
18. Kendi besten var mı? Varsa biraz anlatır mısın? Beste yaparken seni en çok etkileyen şeyler nelerdir?
Kendimi bu konuda daha keşfedemedim, henüz bir bestem yok. Umarım ilerki zamanlarda içimdeki müziği notalara dökmeyi başarabilirim.